Skocz do zawartości

[napęd] GX 12s -> Slx/xt 12s

Kamil_Lodz_Poland

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

@uzurpator Blat mam 36T, jeżeli uda Ci się znaleźć blat 36T z offsetem 3mm pod boost za 150zł to kupię od ręki. Mowa o oryginałach, nie żadnych narrow wide z dalekiego wschodu. Najtaniej udało mi się wyszukać za 370zł + wysyłka. Ciekaw jestem czy tarcza 38T wejdzie mi w ramę. Najgorsza sprawa może być na dole prawego trójkąta (rura pozioma, wzdłuż łańcucha ) ile musiałbym przyjąć od końca zęba zębatki 36T do zębatki 38T ktoś się orientuje? Jest tam jeszcze przerwa (pomiędzy końcem zębatki a rurą poziomą) ale czy będzie ona wystarczająca dla tarczy 38T tego nie wiem.

Napisano

OK - widzę problem. 34T jest od groma, 36T jakoś mniej. Poza tym - dżizas 450zeta za materiał eksploatacyjny - Allah mnie jeszcze nie opuścił, aby coś z tej firmy kupować. Na szczęście jest Garbaruk, HCC i Banless z polskich firm, więc coś pewno da się dobrać. No i chińszczyzna za 10$ lub w postaci darmoora za 160zł.

Każdy ząbek rozmiaru zwiększa promień zębatki o ok 2.05mm.

Napisano

@wkg dzięki za namiary, nie myślałem nigdy o owalu, gdyż nigdy nie jeździłem ale cenowo wygląda sensownie, muszę chyba spróbować.

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i zaangażowanie w pomoc. Kupię nową kasetę ze dwa nowe łańcuchy + tarcza owal i dam jeszcze szansę temu napędowi SRAM GX. Uważam, że temat wyczerpany.

Pozdrawiam, Kamil

Napisano

Kup 4 - mówię Ci. U mnie w Shimano komplet to kaseta + 4 łańcuchy + blat - działa kilkanaście tysięcy km. Tym bardziej w Sramie który ma mocne kasety - jeżeli nie jesteś koniem to masz na tym powyżej 10 tkm.  Bo to wyciągnięcie łańcucha niszczy kasetę. 

Tak nawiasem (też jestem Łodzianinem) to na łódzkie okolice (jeżeli nie wyskakujesz w góry) wziąłbym jedenastkowy napęd z kasetą 11-42 i jeździł tanio i lekko.

Napisano
Godzinę temu, Kamil_Lodz_Poland napisał:

Robiłem sobie porównanie i na tę chwilę mam do wymiany kasetę, gdyż przeskakuje już łańcuch na najmniejszych zębatkach, obawiam się, że wymiana kasety może pociągnąć również wymianę tarczy korby i łańcucha koszt takiej operacji to jest jakieś 1200zł. (650-700zł kaseta + tarcza korby 450zł + łańcuch 100zł) cały nowy kompletny napęd SLX 7100 + wymiana bębenka na MicroSpline + wymiana wkładu suportu = 1590zł

Różnica zaledwie 400zł a mam dzięki temu nowy kompletny napęd SLX. Ta różnica się strasznie wypłaszczyła i biję się z myślami co lepszym rozwiązaniem.

Gdzie masz takie ceny?
SBike.pl:
* Kaseta 1250 - 639zł
* Łańcuch SRAM PC NX Eagle kosztuje 79zł
* Zębatka NX Eagle 59zł
* Zębatka GX Eagle- 127zł.

Napisano

@Cona78 

* Kaseta 1250 - 639zł - OK
* Łańcuch SRAM PC NX Eagle kosztuje 79zł - GX - 95zł
* Zębatka NX Eagle 59zł - Stalowa ale do 34T
* Zębatka GX Eagle- 127zł. - Również stalowa do 34T. Tak jak wspomniałem powyżej, obecnie mam zębatkę na korbie 36T i nie chcę z tego rezygnować tak więc na stronie, którą wymieniłeś kosztuje 320zł

Sumarycznie ze strony którą podałeś wychodzi 1054zł, trochę taniej niż na stronie centrum rowerowe. Dobrze wiedzieć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...