Skocz do zawartości

[6 tyś ] Jaki typ roweru wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie. Stoję przed zakupem nowego roweru... Zastanawiam się jaki typ roweru wybrać. Rower ma służyć do dojeżdżania do pracy, na weekendowe wycieczki z żoną, dojazd na Rodos po górach nie zamierzam jeździć jedynie co to po lasach. Tereny na jakich mieszkam dość płaskie. Na pewno na start odrzucam rowery typu szosa czy cross, mtb raczej też chyba odpadają? Zależy mi na tym żeby rower miał mocowanie pod bagażnik. Zawodnik słusznej wagi 120kg. Co byście polecili? Nie chciałbym roweru mocno sportowego raczej o geometrii rekreacyjnej. 

• Mod Team
Napisano

Tylko nie do 6000 zł ;)

Odrzuciłeś typ rower, który najbardziej by pasował - cross. Do niego zamontować bagażnik i rower idealny. Ewentualnie trekking, tylko to taki cross obwieszony gadżetami lub fitness.

Napisano

A teraz tak popularne gravele?? Właśnie nad trekkingiem się zastanawiam ewentualnie dołożyć troszkę i kupić elektrycznego trekinga? 

• Mod Team
Napisano

Rozstrzał masz w cały świat z typem roweru.

Na dojazdy na RODOS to nie gravel. Żona za gravelem też raczej nie da rady, jeśli ma inny typ roweru.

Elektryczny trekking ok, tylko po co?

Napisano

Dobrze ok. Czyli teoretycznie gravel lub trekking. Myślę że żona nie będzie mieć problemu a raczej ja na gravelu hehe. Na jakie modele warto zwrócić uwagę?? 

Napisano

Witajcie. Byłem dziś w sklepie przejechać się na esker 6.0 i powiem tak.... Kategoryczne NIE tego typ roweru nie jest dla mnie. Raz, że głupio na nim wyglądałem, nie wygodny, nie wygodna pozycja, nie pewnie się na nim czułem. Ogólnie nie jest to rower dla mnie. MTB nie chcę przy mojej jeździe i też nie po to sprzedałem moje poprzednie MTB. Dla tego też chętnie kupię rower TREKINGOWY. Przejechałem się sie na KROSS TRANS 11 pozycja super ale rower gumowy. Uwierzcie mi na słowo, że ten rower jest jak z gumy. Miły Pan ze sklepu dał mi się na sam koniec przejechać na Giant ToughRoad SLR EX 2018r i tutaj muszę przyznać, że szczena mi opadła. Bardzo komfortowy, zwarty, sztywny, jechało się cudownie. Natomiast cena 4900zł i stary model...... Jakąś macie propozycję na rower pokroju GIANT lub jakiś wygodny zwarty TREKING ?? 

Napisano
Godzinę temu, LICHU napisał:

Natomiast cena 4900zł i stary model

To że model 2018 to specjalnie nie szkodzi, nowy wiele się nie różni, tylko ma napęd dwurzędowy zamiast 3x. 

Jeśli nie potrzebujesz całego szpeju od razu, to jest też tańsza wersja tego samego https://www.giant-bicycles.com/pl/toughroad-slr-2

Akcesoria sobie sam dokupisz w miarę potrzeb. 

Napisano

Stary ma napęd trzyrzędowy. Trochę gęściej zestopniowana kaseta i nieco lżejsze najlżejsze przełożenie, ale częściej trzeba używać przedniej przerzutki. 

Reszta to kosmetyka, albo nowsze wersje osprzętu na tym samym poziomie. 

Napisano

Decyzja na obecna chwilę podjęta :) szkoda, że nie można kupić u nas wersji Giant ToughRoad SLR EX z dynamem w piaście i oświetleniem + błotniki. Chodź czytałem gdzieś tutaj na forum, że prądnica w piaście to nie jest dobry pomysł ? Na razie mamy faworyta, chyba, że zaproponujecie jakąś inna alternatywę ?? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...