Skocz do zawartości

[Napęd] Claris - co zrobić alby było lzej

Samoth

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Rower nie mój, a osoby która zaczyna jazdę. Jest tam claris 2x8 korba 50x34 a kaseta 11-30

Co można by zrobić tanim kosztem aby łatwiej było pedałować pod górę?  Wymiana zębatki w korbie na 30? O ile takie są. Kasetę na 32? Bo większej 8 rzędowej chyba nie ma. 

Z góry dziękuję za pomoc 

Napisano
Teraz, cyklista napisał:

Spokojnie dostaniesz kasetę 8-biegową 11-34.

Której Claris nie obsłuży (max 32). Ale chyba przerzutki MTB, np. Altus są kompatybilne z klamkomanetkami 8 sp. Fuji tak składa swoje tanie rowery. 

Chyba, że to rower z prostą kierownicą a nie barankiem, to można się pokusić o coś większego. 

Napisano

Na Clarisie nie jeździłem, więc się nie wypowiem. Na przerzutce Sora ze średnim wózkiem, która wg Shimano też jest do max 32T, przejeździłem ponad 10 000 km bez żadnych problemów.

Napisano

Jak często używając największej zębatki? :)

Chociaż fakt, +2 ponad specyfikację jeszcze czasem da się wyjść. Najwyżej w razie problemów zostaje szukanie kompatybilnej przerzutki MTB. 

Napisano

Wiadomo sporadycznie, ale wrzucam na nią przy sporych stromiznach pod dużym obciążeniem, więc jakby coś z taką konfiguracją było nie tak, to bym się o tym boleśnie przekonał ;)

Myślę, że do dwóch zębów różnicy można zaryzykować z wymianą.

Napisano

Nie wiem czy bym chciał posiadać w rowerze szosowym ośmiorzędową kasetę 11-34... chyba bym wolał przesunięcie z 11-30 na 12-32.

Strata 50/11 to dla osoby początkującej której 34/30 jest za ciężko to nie jest żadna strata... to po prostu nieużywany bieg.

Napisano

Tyko co z tego wynika?

11-13-15-17-20-23-26-34 - do czego komuś kto ma problem z 34/30 (bo za ciężko) takie biegi jak - 50/11 i zapewne 50/13 również?

De facto ma do dyspozycji 5-cio biegową kasetę z karkołomnymi skokami z jednym "lajtem" ekstra.

wolę to: 12-14-16-18-21-24-28-32 tu ma do dyspozycji 6 bo od 50/14 pewnie może już dawać radę. "Lajt" może nie aż 1:1 (43/32) ale jest, a kaseta daje więcej spokoju w kadencji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...