DusheeSie Napisano 24 Kwietnia 2020 Napisano 24 Kwietnia 2020 Hej! Mam nietypowy problem i nie mogę nigdzie się dokopać rozwiązania. W rowerku 20", coby moja pociecha dała radę po okolicy jeździć (Beskidy), zamontowałem napęd NX11 z kasetą 11-42 (graty garażowe), problemem jest długość przerzutki, wystaje jakieś 6-7cm powyżej gruntu i ryzyko zawadzenia o jakiś kamień jest znaczne. Najtańszą opcją, wydaje mi się, zmiana właśnie tej przerzutki, tylko nie wiem czy jest taka z krótkim wózkiem, która obskoczy dużą koronkę. Wymiany korby nie przewiduję, bo znaleźć taką 152mm nie jest proste, a zależy mi na możliwie dużym przełożeniu. Czy nie ma co kombinować, zostawić jak jest i liczyć, że nic nie odpadnie
Dokumosa Napisano 24 Kwietnia 2020 Napisano 24 Kwietnia 2020 Wózek musi być na tyle długi, żeby przerzutka osiągała pojemność wymaganą do obsłużenia kasety o takiej rozpiętości przełożeń. Pewnych rzeczy nie przeskoczysz. Z obecnie dostępnych "dziesiątkowych" najkrótszy wózek ma shimano rd-m640, która w wersji FR obskoczy max 11-36.
DusheeSie Napisano 24 Kwietnia 2020 Autor Napisano 24 Kwietnia 2020 Pojemność to nie problem(31t), to nawet przerzutki szosowe ogarną, tylko problemem jest ostatnia zębatka. O Zee też myślałem, ponoć nawet 40T ogarnia, tylko czy dogadała by się z manetką NX 11-rzedową? Trochę bez sensu kupować cały nowy napęd, jak już miałbym zmieniać to raczej w 1x9 i po taniości jakieś graty Altus/Acera
Mod Team bogus Napisano 24 Kwietnia 2020 Mod Team Napisano 24 Kwietnia 2020 Manetki Sram 11s nie zagrają z przerzutką Shimano 10s, z żadną nie zagrają oprócz Srama 11s.
DusheeSie Napisano 24 Kwietnia 2020 Autor Napisano 24 Kwietnia 2020 @bogus92 Akurat tutaj nie masz racji, przez ponad rok ujeżdżałem przerzutkę M7000 z manetką NX i działało to świetnie. Z 10s nie wiem, nie wypowiem się.
Mod Team bogus Napisano 24 Kwietnia 2020 Mod Team Napisano 24 Kwietnia 2020 O to nowość dla mnie. Zawsze było trąbione, że manetki Shimano i Sram do 11s są ze sobą niekompatybilne. Dopiero 12s można stosować zamiennie.
KSikorski Napisano 26 Kwietnia 2020 Napisano 26 Kwietnia 2020 Obawiam się że skończy się na zapasowym wózku w razie uderzenia lub wymianie piasty na nexusa lub alfine :-)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.