Skocz do zawartości

[Pompka] na codzienne wypady

Izochietka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej

Czy polecicie jakąś pompkę do 50 zł ? Czy w tej cenie nie warto żadnej ?

wymagania:

- w miarę szybko pompująca (wiem że to małe pompki o małych tłokach ale sa gorsze i lepsze w tej kwestii)

- nierozpadająca się po kilku pompowaniach

Napisano

Na pewno nie jest to presta, wydaje mi się że to taki samochodowy. Nie wiem jakie powinno być ciśnienie w oponach i nie wiem jak je zmierzyć. A jakie powinno być ciśnienie ? to zalezy od roweru, wagi czy od dętki ? ja mam dokładnie taki rower

https://www.unibike.pl/fusion29.html

Napisano

Od masy użytkownika, dla tego od 2.5 do 3.5 bar w terenie na oko, jak wentyl samochodowy to jest wytrzymały na szarpanie na boki podczas pompowania, presta tego nie lubi.

Napisano

To muszę się przyjrzeć jak będę w piwnicy bo nie mam pojęcia co tam jest napisane. Nie mam żadnej pompki, po zimie zeszłam wczoraj do piwnicy i okazało się że sporo powietrze zeszło mimo że rower stał. No i dramat bo sie okazuje że w piwnicy żadnej pompki. Muszę podejść do garażu i zobaczyć czy pompka od auta będzie pasowała.

Napisano

Miałem kilka tanich, plastikowych pompek, które prędzej czy później się rozleciały albo bardzo słabo pompowały, były nieszczelne, niewygodne, aż w końcu trafiłem na taką:

https://allegro.pl/oferta/pompka-kross-hornet-mini-czarna-8854032702?bi_s=ads&bi_m=showitem%3Aactive&bi_c=ZjUzNDM1NGUtZDRlYy00ZjhiLTlkODItNDkyZDA4NGJmYzY1AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=b6d1c0a5-5380-4397-a4e4-9e013ccbce66

Naprawdę nie sądziłem, że pompka za 10 zł może być tak solidna i szczelna. W rączce jest schowek i można tam włożyć dodatkowo kilka łatek i klej. Mała, lekka (60g) i całkiem wygodna (nie ma ostrych krawędzi, nie wrzyna się w dłonie i nie rani palców podczas pompowania). Nawet szosówkę od biedy w trasie da się napompować do akceptowalnych 5-6 barów (wymaga to już siły, ale pompuje i powietrze nie ucieka bokami). Jedynie rodzaj zaworu trzeba ustawić w domu, bo bez narzędzi ciężko wyciągnąć gumkę uszczelki pod nakrętką w celu przełożenia na drugą stronę).

Dla mnie rewelacyjny stosunek jakość/cena. W większości rowerów nic lepszego w trasie mi nie potrzeba. A i nie żal będzie, jak ktoś ukradnie czy zgubię.

Mam też pompkę Barbieri Nana (kosztowała 80 zł), specjalnie do szosówki - dałem się skusić karbonowemu korpusowi i mini rozmiarowi (30 g), ale do pompowania to się nie nadaje. Już powyżej 3 barów więcej powietrza ucieka niż wchodzi w dętkę. Szkoda nerwów.

https://allegro.pl/oferta/barbieri-pump-nana-carbon-titan-7663920579?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_UZSD_pla_sport_turystyka_rowery_akcesoria_sport_bicycles&ev_adgr=Rowery+i+akcesoria&gclid=CjwKCAjw7e_0BRB7EiwAlH-goI1hJREdHdv-dpfSm_UAFY9ivZjYWKxXwrbPZK9Ez4xDrnETEZ5SVhoCCVkQAvD_BwE

Oczywiście w domu warto mieć pompkę stacjonarną (a już w przypadku szosówki to mus) z manometrem, ale i takie obecnie można kupić za te 50 zł.

Napisano

Pompka nie ma dźwigni do mocowania na wentylu, przy dopompowywaniu i niskich ciśnieniach(< 4 bar) to nie robi problemu. Gdy wymieniasz dętkę, a wentyl nie jest długi, może być problem z zaczepieniem pompki o wentyl, będzie on chciał schować się w obręczy ( AV, samochodowy oczywiście, większość nie ma gwintu i nakrętki mocującej jak presta).

Napisano

Słuszna uwaga, Blueforce, choć ja nie miałem z tym raczej problemów (presty bez gwintu unikam, bo nie lubię). W pewien sposób może pomóc lekkie poluzowanie nakrętki na głowicy pompki przed nałożeniem na zawór, a potem dokręcenie (uszczelka ulegnie wtedy kompresji i lepiej uszczelni połączenie).

A dla tych, którzy będą chcieli z dźwignią, jest model Wasp. Nie miałem w rękach, ale pewnie jakość ta sama. Nieco dłuższa, nieco cięższa, ale tylko parę złotych droższa.

https://allegro.pl/oferta/pompka-rowerowa-kross-wasp-reczna-av-fv-dv-czarna-8817025581

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...