Mati1234 Napisano 8 Kwietnia 2020 Napisano 8 Kwietnia 2020 Cześć, jestem tu nowy. :-) Mam taki kłopot, że po wymianie łańcucha na nowy oraz serwisie tylnego koła przełożenia nie są się wrzucać na silniejsze (z mniejszych zębatek na większe). Miałem wypadek w czasie jazdy - łańcuch wkręcił się pomiędzy kasetę a piastę. W serwisie okazało się, że do wymiany były 2 szprychy, łańcuch oraz podkładka dystansowa do kasety. Po serwisie wszystko było niby ok, ale im dłużej jeździłem tym napęd gorzej pracował. Pojechałem jeszcze raz na serwis, wymienili mi linkę, wyczyścili pancerze, ustawili przerzutkę... znów to samo - po kilku kilometrach znów wystąpił problem ze zmianą przełożeń. Kłopot występuje tylko w przypadku zmiany z mniejszych zębatek na większe, w drugą stronę wszystko jest super. Co dziwne, im dłużej jeżdżę tym gorzej to działa (samo się pogarsza). Można to ustawić baryłką przy pancerzu ale nie idealnie - najczęściej dalej jest problem z jedną albo dwiema zębatkami, no i po chwili znów się pogarsza. Na początku nie można było zmienić tylko z najmniejszej zębatki na o 1 większą, teraz praktycznie cała kaseta nie działa w tę stronę... Serwisant mówi, że przerzutka tylna jest w bardzo dobrym stanie, sprężyny działają prawidłowo, kaseta także jest w dobrym stanie. Łańcuch jest nowy. Wpadło mi do głowy, że może łańcuch jest za długi? Ma 114 ogniw a wg "metody matematycznej" powinien mieć 110 ogniw. Rower Marin Gestalt X10 2018r - klamkomanetki Sram Apex 1x10 - korba Forged Alloy 1x10 42T - kaseta Sunrace 10s, 11-42T - łańcuch Sram PC-1051 10s (przed wypadkiem był KMC X10 na którym wszystko działało super) - przerzutka Sram GX 10s długi wózek Oprócz łańcucha cały napęd jest fabryczny.
Mihau_ Napisano 8 Kwietnia 2020 Napisano 8 Kwietnia 2020 Skróć łańcuch na odpowiednią długość Odpal sobie jakiś film instruktażowy o ustawianiu przerzutki i zrób to samo krok po kroku, razem z zakresami, odległością kółka od kasety itd
cervandes Napisano 8 Kwietnia 2020 Napisano 8 Kwietnia 2020 Brzmi jak krzywy hak, po wkręceniu się mógł ulec wygięciu - należy go sprawdzić, wyprostować bądź wymienić. Jeśli przerzutka jest prosta, to winne też może być kółeczko prowadzące przerzutki. Im bardziej zjechane tym mniej precyzyjna zmiana biegów.
Lawstorant Napisano 8 Kwietnia 2020 Napisano 8 Kwietnia 2020 Długość łańcucha nie ma znaczenia, dopóki przerzutka go potrafi napiąć i nie jest luźny.
SoloTM Napisano 8 Kwietnia 2020 Napisano 8 Kwietnia 2020 Mi to wygląda tylko na wyciągającą się linkę. Trzeba napiąć, wykręcić baryłkę przy manetce tylnej manetki. ALbo gdzieś na pancerzach będą baryłki. ( zacząć od 1 obrotu i sprawdzić, a potem co pół/ćwierć, aż do skutku - tylko nie przesadzić bo nie będzie szedł w drugą stronę - z większych koronek na mniejsze ) Po prostu mocniej linkę napiąć trzeba. Poniżej kierownicy na pancerzu jest baryłka.
Mati1234 Napisano 12 Kwietnia 2020 Autor Napisano 12 Kwietnia 2020 Witam, dziękuję wszystkim za odpowiedzi! Hak przerzutki na 99% jest prosty. Zaraz postaram się przesłać zdjęcia. Spróbowałem ustawić przerzutkę, niestety bezskutecznie. Śruby H i L, śruba określająca odległość kółka od największej tarczy, baryłka - próbowałem kilka razy i lipa. Zauważyłem, że kaseta gdy się kręci, patrząc od góry lekko bije na boki.... może przy wkręceniu łańcucha wykrzywił się bębenek? Czy może być to związane z problemem przerzucania przełożeń?
Mod Team bogus Napisano 12 Kwietnia 2020 Mod Team Napisano 12 Kwietnia 2020 Kaseta może lekko falować, wszystko zależy od jej łożyskowania i jakości. Generalnie im gorszej jakości piasta tym falowanie większe. Czytając temat sprawdziłbym poprowadzenie pancerzy i napinał dalej linkę. Ewentualnie coś z przerzutką jest nie tak.
Mati1234 Napisano 12 Kwietnia 2020 Autor Napisano 12 Kwietnia 2020 Ale napinał baryłką czy ręcznie przy samej przerzutce?
Mod Team bogus Napisano 12 Kwietnia 2020 Mod Team Napisano 12 Kwietnia 2020 Wkręć baryłkę do końca, następnie wykręc o 1-1,5 obrotu. Potem odkręć śrubę trzymającą linkę przy przerzutce, pociągnij za linkę i jeśli się rozciągnęła to trochę się wysunie. Następnie skręć i wyreguluj przerzutkę.
Mati1234 Napisano 13 Kwietnia 2020 Autor Napisano 13 Kwietnia 2020 No i rozlegulowałem ją sobie totalnie. Teraz działają przełożenia na najmniejszych zębatkach ale od połowy w górę (od zębatki 28T) gdy naciskam manetką żeby zmieniła przełożenie na silniejsze to przerzutka odbija z powrotem na mniejszą zębatkę.... linka teraz jest za mocno naciągnięta?
Mod Team bogus Napisano 13 Kwietnia 2020 Mod Team Napisano 13 Kwietnia 2020 Jeśli biegi w górę nie wchodzą (przy przerzucaniu na lżejsze przełożenie) to linka za słabo napięta. W przypadku problemów ze zrzucaniem na cięższe przełożenia (mniejsze zębatki) linka byłaby za mocno napięta.
Mihau_ Napisano 13 Kwietnia 2020 Napisano 13 Kwietnia 2020 Wkręć baryłkę do końca, zrzuć biegi na klamce do końca, kliknij raz "w górę", wykręcaj baryłkę do momentu aż bieg nie wskoczy
Lawstorant Napisano 13 Kwietnia 2020 Napisano 13 Kwietnia 2020 Szczerze, odpal sobie jakiś poradnik na YT np. od Park Toola i tyle.
Mati1234 Napisano 17 Kwietnia 2020 Autor Napisano 17 Kwietnia 2020 Temat ogarnięty. Okazało się, że po prostu linka była zbyt mało napięta w przerzutce. Myślę, że serwisant już za słabo napiął. Teraz jeżdżę już trzeci dzień i jest wszystko ok. :-) Dziękuję wszystkim za pomoc!
Mod Team bogus Napisano 17 Kwietnia 2020 Mod Team Napisano 17 Kwietnia 2020 Jednak dobry fachowiec w rowerowym to skarb... Z tego też powodu nie pamiętam kiedy moje rowery były w serwisie rowerowym, nie licząc centrowania. Wszystko robię sam i wiem, że fuszery nie będzie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.