Skocz do zawartości

[Napęd] z 3x8 na 1x8/1x9

Sk27

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mogę, ale nie mogłem nie znaleźć Alivio, tylko używane SL M-410 w kiepskim stanie. Z nowych najlepsza jest Acera SL M-360, tylko że wygląda bardzo staro (wiem że to nie ma znaczenia). Chyba, że Altus Sl M-315 nie jest taki zły. Claris kosztuje ponad 110 zł. Ceny łańcuchów i kaset 9 są prawie takie same jak 8, stąd był mój pomysł, by zrobić taki napęd, skoro wymieniam klamkomanetkę na manetkę i klamkę, a przerzutka obsłuży 9 biegów. Później sprzedałbym łańcuch i kasetę 8, którą teraz mam.

Napisano

Jeśli Was jeszcze nie zamęczyłem to pozwolę sobie na moje podsumowanie i typy, które biorę pod uwagę. To co łączy oferty to prawa klamka Shimano Alivio z tego względu, że lewą mam już od jakiegoś w domu, poza tym sprawia dobre wrażenie jak na swoją cenę. Tak więc (ceny z kosztami przesyłki):

1. Shimano Alivio BL-T4000 + Shimano Altus Sl-M315 8- 33 zł + 51 zł=84zł

2. Shimano Alivio BL-T4000 + Shimano Claris R2000 (lekko używane, bez linki, komplet, nie wiem czy by pasowały do przerzutki Altusa)- 33 zł + 60 zł= 93 zł 

3. Shimano Alivio BL-T4000 + Shimano Alivio  SL-M4000 + Shimano Alivio CS-HG400 + KMC X9 - 33 zł + 67 zł + 59 zł + 39 zł- około 200 zł z przesyłką i w przyszłości mógłbym sprzedać KMC X8 i CS-HG 41. (to byłby napęd 1x9)

Na tę chwilę skłaniam się ku opcji nr 2, z tego co czytałem to ten Claris jest właśnie na poziomie Alivio (oprócz 1 przełożenia mniej).

Srama sobie odpuściłem, skoro byłyby poniższe problemy.

Napisano

Klamki już masz ( cokolwiek masz z tych rzeczy poza kaseta i łańcuchem 8 sp )  ?

Manetki :

https://www.olx.pl/oferta/manetki-shimano-alivio-3x8-sl-410-CID767-IDE4pcH.html#b7b5697af2

+ klamki :

https://www.olx.pl/oferta/klamki-deore-lx-bl-m570-CID767-IDEabUV.html#f27f9c0db4

lub :

Klamkomanetki 9 sp :

https://www.olx.pl/oferta/klamkomanetki-3x9-deore-lx-CID767-IDDz1tz.html#66345a57b4

+ kaseta + łańcuch 120 pln

Tak bym zrobił.

Napisano

Mam: (z nowych rzeczy)

Łańcuch KMC X8

Kasetę CS-HG41 8 11-34T

Lewą klamkę Alivio

Korbę Truvativ Isoflow SS Power Spline

Zębatkę NW Snail 36T (zamówiłem w styczniu, niestety jeszcze nie doleciała, ale z kuponem kosztowała 1,98$, więc jestem spokojny)

(aktualnie używane, które zostają):

Przerzutka Altus RD M-370 (pasuje także pod 9 rzędową kasetę).

Potrzebuję: Prawej klamki i prawej manetki.

Napisano

Teraz nie mam. Dawno temu przejechałem się na rowerze z manetkami deore i chyba tam było 2 way release. Jak dla nie jest to konieczność, ale też nie zaszkodzi.

Napisano

Ja mam 2way release, ale nie używam. Przyzwyczaiłem się  jeździć zanim to weszło i palcem wskazującym zmieniam biegi. ( w dół kasety ) a kciukiem tylko w górę.

Napisano

Nie znam ich, ale to na pewno nie półka alivio. Tylko niżej. sl-m410 chodziły bdb. Manetki szosowe na prostą kierownicę zawsze były drogie.

Napisano

Dopiero teraz zobaczyłem tę ofertę z manetką Alivio (wcześniej widziałem odpowiedź przed edycją). W takim razie zapytam się sprzedawcę o szczegóły. Jeszcze raz dzięki za pomoc.

• Mod Team
Napisano
8 godzin temu, SoloTM napisał:

No to jak wyżej. Jak używki to lepszej jakości. ( i w db lub bdb cenie )

Manetki i klamki wziąłbym i  został przy 1x8.

Lub nawet samą manetkę prawą alivio sl-mc20 wziął :

https://www.olx.pl/oferta/oryginalna-manetka-shimano-alivio-8-rzedow-CID767-IDD2K3W.html#b7b5697af2

+ klamki lx-a

( oczywiści negocjować cenę, a minimum wysyłka gratis )

To Alivio działa pięknie nawet po latach. Wiem, bo sam mam klamkomanetki z tej serii. :)

Ja zdecydowałbym się na to Alivio lub Clarisa. Resztę bym sobie darował.

Napisano

Przycinanie manetek ma sens tylko przy "długich" żeby zrobić z nich krótkie, jest możliwe, i nie psuje manetki, jednak np w Centerze część gumowa ma żeberka wewnętrzne wpuszczone w plastykową rurkę która jest pod gumą, k skracanie centery wydaje się dyskusyjne, nie miałem długiego Attack.

Grip ergon powinien być docięty do krótkiej manetki tak aby podczas jazdy manetka była objęta chwytem słoni,  jeżeli zdobędziesz krótkiego gripshifta dociąć trzeba mniej więcej tyle

9E80FC22-86A3-4077-85EB-5A1297213368.jpegCzy polubisz takie rozwiązanie nie wiem ale możliwe że z manetką dostaniesz kawałek gripu  i możesz  zastąpić Ergona.

zaleta manetek obrotowych  to:

waga około 1/3 lŻejsza,

szybkość obrotu podczas zrzucania na szybkie biegi, istotna, kiedy jest jedna tarcza z przodu a teren jest pagórkowaty i lecimy łańcuchem  z 34 na 11 z.   Wtedy w Alivio musisz za każdym razem osiem razy paluszkiem kliknąć. 

brak ryzyka przybombienia kolanem w łopatkę do zmiany biegów

nie obijanie sobie dłoni podczas sytuacji wokoło upadkowych kiedy łopatki walą w obwód dłoni.

Nowa manetka Attack to bardzo dobra jakość. Jedynie guma gripu niestety się zużywa z czasem. Ale nie z dnia ma dzień, tylko w katowaniu sportowo błotnym,

Uwaga jest jedna: do jazdy "zawsze bez rękawiczek" chyba wybrałbym jednak rapidfire a nie gripshift.

Z innej beczki- polecam klamkę Avid 5

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...