Skocz do zawartości

[Zakup używanego] Rower z OLX

Szazi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Znalazłem taki rower na OLX: https://www.olx.pl/oferta/rower-focus-arriba-osprzet-ultegra-deore-okazja-CID767-IDDnpd6.html#3efa12a8ce

Co o nim sądzicie?

Chcę kupić rower głównie do lasu/pola na spokojne wycieczki z dzieckiem w foteliku i wypady samemu po asfalcie/utwardzonej drodze, może w przyszłości jaka dłuższa trasa. Do roweru chciałbym wsadzić opony od gravela.

Sprzedający twierdzi, że w zeszłym roku wymienił cały napęd i od tego czasu dużo nie jeździł, ale widzę drobne ślady korozji z tyłu i nalot na kasecie.

Czy korba jeszcze jest do użytku czy to jej koniec?

Napisano

Cześć,

zębatki korby, kasety nie są  zużyte, 

widać, że nie dbał o rower, nawet do zdjęć nie wyczyścił, hamulce z tyłu słabo ustawione i tak jeżdził.

Cena nie jest zła, jak w komplecie są buty, do 800 pln na allegro nie znalazłem nic lepszego.

Napisano

Widać że rower swoje w życiu widział, ogólnie jest zapuszczony (pordzewiałe śruby, nyple), bzdury w opisie - pomijam już błędy ortograficzne.

Nie wygląda to jak rower który był pół roku temu w serwisie i od tego czasu jeździł kilka razy - także ktoś ewidentnie ściemnia. Pancerze z tyłu nie wyglądają na świeże (szczególnie w okolicy przerzutki), do tego widać że tylko tył był wymieniany, hamulce nie były zmieniane bo Shimano i klocki Tektro, no i tylna przerzutka 10sp a przód pod 9 - czyli ktoś coś lepił z tego co było pod ręką. 

Na pewno wymagałby solidnego przeglądu, i pod warunkiem że nie jest po jakimś dzwonie to można się w to bawić. 

Ale ja osobiście bym odpuścił - dla mnie to mocno zaniedbany rower, w którym ktoś krzyczy ULTEGRA DEORE licząc że kogoś skusi. 

Zakładając nawet sam koszt przeglądu, ewentualnych części nie wiem czy nie lepiej byłoby dołożyć nieco i kupić jakiś prosty - ale nowy rower crossowy. 

Napisano

Nawet sprzedający się nie postarał, żeby wyczyścić dobrze rower przed zrobieniem zdjęć.
No i jak dla mnie ściema z tym, że pół roku temu był na serwisie i od tamtego czasu tylko kilka razy jeżdżony.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Po obejrzeniu zdjęć, jak i opisu ogłoszenia można stwierdzić, że nie warto tracić czasu.. Byleby wcisnąć komuś rower i heja! Jak w ogóle można sprzedawać bez konkretnego wyczyszczenia? 

• 3 tygodnie później...
Napisano

cena za wysoka, jak masz nowy 250 zł więcej, a po drugie to jest gravel nie szosa, jest napisane w ogłoszeniu, że zmienił koła na 35 mm. Proś o zdjęcia dokłądne kasety i korby, najlepiej na żywo zobaczyć jak możesz.

• 2 miesiące temu...
Napisano

Pewnie że warto, tylko trzeba dobrze sprawdzić stan/ historię.

Sam sprzedałem nowiutkiego Krosa Vento po przejechaniu chyba 200km.

Po prostu mi nie pasował, dla kogoś innego może być idealny.

Napisano

Tak, warto. W rowerze od razu widać stan większości komponentów- dużo łatwiej ocenić stan( rama pęknięcia, napęd zużycie, ogólnie jak był używany) niż w przypadku np. samochodu. 

Napisano

Cytując pewnego jutubera, akurat z branży motoryzacyjnej "rynek aut (rowerów) używanych to eldorado". Po prostu trzeba umieć ocenić stan sprzętu i zauważyć ewentualne nieprawidłowości. Szczerze mówiąc to na dzień dzisiejszy nie wyobrażam sobie siebie kupującego nowy rower za 15k kiedy ten sam dwuletni model jestem w stanie kupić za 10.

Napisano
W dniu 5.06.2020 o 20:39, Mihau_ napisał:

15k kiedy ten sam dwuletni model jestem w stanie kupić za 10.

szczegolnie że takie promki zdarzaja sie tez w sklepach  :P 

Napisano
W dniu 5.06.2020 o 20:39, Mihau_ napisał:

nie wyobrażam sobie siebie kupującego nowy rower za 15k kiedy ten sam dwuletni model jestem w stanie kupić za 10.

Dwuletni używany za 10 tys, czy "leżak" magazynowy? Osobiście mając taki wybór w życiu nie kupiłbym używanego dwa lata roweru. Dopłaciłbym te 3 tys i kupił nówkę po rabacie. ;) Poprzednie kolekcje to inna sprawa, bo zwykle miewają lepsze wyposażenie niż aktualne odpowiedniki, więc gdyby geometria była taka sama i współczesna, why not. 

Ale gdybym potrzebował roweru na dojazdy za 800 zł, to brałbym używkę, bo nowy Rockrider nie wytrzymał by u mnie tygodnia, a używane będą miały lepszy osprzęt. ;) No ale ja się na tym znam i mógłbym sobie pozwolić. Laikowi w życiu nie poleciłbym kupowania używanego roweru, szczególnie za grubą kasę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...