Skocz do zawartości

[test ftp] rampowy kontra 20 minutowy

Zazi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A baza to pewnie masz na myśli np. Zwiftowe "Foundation", czyli przykładowo takie 50%-75%? Czy coś innego masz na myśli?

image.png.bc8ef2b4c4e301036912ded657bc37a1.png

Napisano

No mniej więcej coś takiego  ale raczej bliżej górnej granicy - 75 80% ( tak z IF 0,6-0,65) i znacznie dłużej. Mam na myśli wypracowanie wytrzymałości i nauczenie organizmu korzystania z tlenu. Wytrzymałości chyba się nie zrobi godzinnymi treningami na małej mocy.

Wiele osób mi mocno sugeruje (to żadne novum), żeby raz w tygodniu  na szosce wziąć udział w jakiejś grupowej jeździe tak  5 godzin. Myślę, że wszystko jedno na czym ale trzeba.       

Napisano

baza to znacznie więcej niż jazdy w tlenie, przynajmniej wg mnie :) niezbyt da się to ubrać w jakiś  super prosty schemat. A sposobów jest wiele :P

• 5 miesięcy temu...
Napisano

W Zwiftcie pojawił się nowy test rampowy zwany Ramp Test Lite. Z opisu wynika, że jest przeznaczony dla mniej doświadczonych oraz lżejszych (do 60kg) jeźdźców.

Z tego co widzę test rozpoczyna się od 8 minut "freeride", a następnie przechodzi w jednominutowe interwały startujące od 50W a kończące się na 250W. Koniec to 10min cooldown.

Brzmi na coś idealnego dla młodych oraz początkujących.

Napisano

Poznałem dzisiaj dzięki sąsiedniemu forum szosa.org aplikację webową: https://intervals.icu i z tej okazji postanowiłem zrobić test rampowy FTP, bo i dawno nie robiłem :P. Klasycznie wszyscy kochają cudze liczby a ja nie mam większych oporów ze swoimi, więc dobiłem do minuty 360W, którą prawie całą udało się ukończyć co wg. Zwifta dało nowe FTP w wysokości: 269W - super ;).

Zaciekawiony możliwościami https://intervals.icu zalogowałem się aby sprawdzić co tam ciekawego też będzie, tam także pojawiła się estymata FTP w wysokości 255W, wyliczone na podstawie 4m 30s na 317W, 60s na 354W i 5m  na 311W. Ciekawe narzędzie, myślę, że warto się nim zainteresować :).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...