Skocz do zawartości

[opona] Jaka opona do tyłu na maratony?

oalan1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Teraz, wkg napisał:

Bierz 2.25. Tylko nie TNT !! Po co Ci taki kloc ?

Nie przycinają - mog jutro zmierzyć dokładnie na obręczy 25

Wg. producenta tylko 20 g różnicy (660 vs. 680 g), a beżowe ścianki z TLR do mnie w ogóle nie przemawiają....

Napisano

Co do szerokości - u mnie wersja sprzed tych grafenowych była zdecydowanie węższa niż Peyote w tym samym rozmiarze.  Dlatego przestałem na niej jeździć, bo przód węższy niż tył średnio mi się widział... ;) Jeśli dobrze pamiętam miałem je wtedy na obręczach 22,5. Z nowymi może jest lepiej, chociaż...czy opłacałoby im się zmieniać formy? 

Napisano
2 godziny temu, TheJW napisał:

Co do szerokości - u mnie wersja sprzed tych grafenowych była zdecydowanie węższa niż Peyote w tym samym rozmiarze.  Dlatego przestałem na niej jeździć, bo przód węższy niż tył średnio mi się widział... ;) Jeśli dobrze pamiętam miałem je wtedy na obręczach 22,5. Z nowymi może jest lepiej, chociaż...czy opłacałoby im się zmieniać formy? 

Zmierzę dziś. Myślę, że nie jest węższa.

18 minut temu, siejak1 napisał:

Różnica na wytrzymałość,trzymaniu w zakrętach przepaść a różnica do 40g :D 

To ciekawe, faktycznie może tak być. Miałeś obie ?

Napisano
52 minuty temu, siejak1 napisał:

Różnica na wytrzymałość,trzymaniu w zakrętach przepaść

Hm... Ale TNT ma wzmocnione jedynie ścianki boczne, czoła opony/bieżnik są identyczne w TNT i TLR, więc jak miałoby to wpływać na zachowanie opony? Chyba, że zwiększenie sztywności ścianek bocznych daje taki "efekt uboczny".

https://www.vittoria.com/eu/cross-country-tire-construction

21 minut temu, wkg napisał:

Zmierzę dziś. Myślę, że nie jest węższa.

Możliwe, bo mówię - ja miałem wersje zwijane sprzed ery tych grafenowych. Wtedy one nawet nie były TLR, co oczywiście nie przeszkadzało w ich mleczeniu. ;)

Napisano

Chyba, że zwiększenie sztywności ścianek bocznych daje taki "efekt uboczny".

No właśnie ścianki boczne mają wpływ na sztywność poprzeczną więc kolega @siejak1 może mieć rację. Tyle, że TLR mają bardzo grube i mocne ścianki boczne stąd pytam o bezpośrednie porównanie bo "przepaść" to mocne słowo :) Jakos nikt nie narzeka na TLR (za wyjątkiem tego kolorku).

Możliwe, bo mówię - ja miałem wersje zwijane sprzed ery tych grafenowych. Wtedy one nawet nie były TLR, co oczywiście nie przeszkadzało w ich mleczeniu. ;)

Właśnie właśnie, dlatego się nieco dziwię tej przepaści. To bardzo solidne opony i ja chyba sobie je zostawię na jesień cz na Beskidy a pod Warszawą zapodam RoRo albo Peyote. Jak  mi się uda to RoRo Lite Skin zamleczyć - bo lezy nowa i mi żal wyrzucać :D

Napisano
Teraz, w0jta5 napisał:

Czyli 49 g różnicy. Nie warto się przejmować. Dziękuję. 

waga wadze nie równa, może moja przekłamuje.

Ale tak czy siak, przy amotorskim ściganiu, nie wierzę, że róznica 20gr jest wyczuwalna ;)

Napisano

Nie przekłamuje, a jeśli już, to pewnie w granicach 1-2g.
Opony nawet z jednej partii potrafią różnie ważyć. Miałem chyba 3 albo 4 nowe Racing Ralphy SS Speed 29x2,25 i rozbieżność w była ok. 30g. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...