w0jta5 Napisano 19 Lutego 2020 Napisano 19 Lutego 2020 Teraz, wkg napisał: Bierz 2.25. Tylko nie TNT !! Po co Ci taki kloc ? Nie przycinają - mog jutro zmierzyć dokładnie na obręczy 25 Wg. producenta tylko 20 g różnicy (660 vs. 680 g), a beżowe ścianki z TLR do mnie w ogóle nie przemawiają....
TheJW Napisano 20 Lutego 2020 Napisano 20 Lutego 2020 Co do szerokości - u mnie wersja sprzed tych grafenowych była zdecydowanie węższa niż Peyote w tym samym rozmiarze. Dlatego przestałem na niej jeździć, bo przód węższy niż tył średnio mi się widział... Jeśli dobrze pamiętam miałem je wtedy na obręczach 22,5. Z nowymi może jest lepiej, chociaż...czy opłacałoby im się zmieniać formy?
wkg Napisano 20 Lutego 2020 Napisano 20 Lutego 2020 2 godziny temu, TheJW napisał: Co do szerokości - u mnie wersja sprzed tych grafenowych była zdecydowanie węższa niż Peyote w tym samym rozmiarze. Dlatego przestałem na niej jeździć, bo przód węższy niż tył średnio mi się widział... Jeśli dobrze pamiętam miałem je wtedy na obręczach 22,5. Z nowymi może jest lepiej, chociaż...czy opłacałoby im się zmieniać formy? Zmierzę dziś. Myślę, że nie jest węższa. 18 minut temu, siejak1 napisał: Różnica na wytrzymałość,trzymaniu w zakrętach przepaść a różnica do 40g To ciekawe, faktycznie może tak być. Miałeś obie ?
TheJW Napisano 20 Lutego 2020 Napisano 20 Lutego 2020 52 minuty temu, siejak1 napisał: Różnica na wytrzymałość,trzymaniu w zakrętach przepaść Hm... Ale TNT ma wzmocnione jedynie ścianki boczne, czoła opony/bieżnik są identyczne w TNT i TLR, więc jak miałoby to wpływać na zachowanie opony? Chyba, że zwiększenie sztywności ścianek bocznych daje taki "efekt uboczny". https://www.vittoria.com/eu/cross-country-tire-construction 21 minut temu, wkg napisał: Zmierzę dziś. Myślę, że nie jest węższa. Możliwe, bo mówię - ja miałem wersje zwijane sprzed ery tych grafenowych. Wtedy one nawet nie były TLR, co oczywiście nie przeszkadzało w ich mleczeniu.
wkg Napisano 20 Lutego 2020 Napisano 20 Lutego 2020 2 godziny temu, TheJW napisał: Chyba, że zwiększenie sztywności ścianek bocznych daje taki "efekt uboczny". No właśnie ścianki boczne mają wpływ na sztywność poprzeczną więc kolega @siejak1 może mieć rację. Tyle, że TLR mają bardzo grube i mocne ścianki boczne stąd pytam o bezpośrednie porównanie bo "przepaść" to mocne słowo Jakos nikt nie narzeka na TLR (za wyjątkiem tego kolorku). 2 godziny temu, TheJW napisał: Możliwe, bo mówię - ja miałem wersje zwijane sprzed ery tych grafenowych. Wtedy one nawet nie były TLR, co oczywiście nie przeszkadzało w ich mleczeniu. Właśnie właśnie, dlatego się nieco dziwię tej przepaści. To bardzo solidne opony i ja chyba sobie je zostawię na jesień cz na Beskidy a pod Warszawą zapodam RoRo albo Peyote. Jak mi się uda to RoRo Lite Skin zamleczyć - bo lezy nowa i mi żal wyrzucać
wkg Napisano 20 Lutego 2020 Napisano 20 Lutego 2020 Zmierzyłem. Na obręczy 25 mm 5,667 cm = 2,231 cala.
w0jta5 Napisano 21 Lutego 2020 Napisano 21 Lutego 2020 Barzo 2,25'' TNT zamówiona! Dziękuję Panowie. Na tył dokupi się Peyote.
BartekMM Napisano 21 Lutego 2020 Napisano 21 Lutego 2020 Cześć, Kupiłem i zważyłem Barzo 2,25 TNT. Realna waga 749g.
w0jta5 Napisano 21 Lutego 2020 Napisano 21 Lutego 2020 Czyli ma 90 g nadwagi.... Ciekawe ile realnie waży TLR?
TheJW Napisano 21 Lutego 2020 Napisano 21 Lutego 2020 Tyle: r2-bike.com to fajny sklep, wiele produktów ważą i wstawiają do oferty realną wagę i zdjęcia z pomiarów jak wyżej.
wkg Napisano 21 Lutego 2020 Napisano 21 Lutego 2020 Moja tez 680. Peyote TLR 650. Można też pomyśleć o RocketRonie - to solidna opona w wersji Snake Skin.
w0jta5 Napisano 21 Lutego 2020 Napisano 21 Lutego 2020 Czyli 49 g różnicy. Nie warto się przejmować. Dziękuję.
BartekMM Napisano 21 Lutego 2020 Napisano 21 Lutego 2020 Teraz, w0jta5 napisał: Czyli 49 g różnicy. Nie warto się przejmować. Dziękuję. waga wadze nie równa, może moja przekłamuje. Ale tak czy siak, przy amotorskim ściganiu, nie wierzę, że róznica 20gr jest wyczuwalna
TheJW Napisano 21 Lutego 2020 Napisano 21 Lutego 2020 Nie przekłamuje, a jeśli już, to pewnie w granicach 1-2g. Opony nawet z jednej partii potrafią różnie ważyć. Miałem chyba 3 albo 4 nowe Racing Ralphy SS Speed 29x2,25 i rozbieżność w była ok. 30g.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.