Skocz do zawartości

[max 4000zł] MTB

RareKey

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mam 14 lat, 180cm wzrostu, ważę 75kg. Chciałbym kupić rower do jazdy w lesie, skakania, jazdy po asfalcie. W rowerze nie chciałbym raczej nic większego wymieniać. Najlepiej byłoby zostać w granicy 2500 zł. Na razie upatrzyłem sobie takie modele:

https://www.intersport.pl/rower-gorski-giant-talon-27-5-2-ge.html?gclid=EAIaIQobChMInZXAm5iX5QIVA853Ch0tewClEAQYASABEgLMq_D_BwE

https://www.kross.pl/pl/2018/mtb/hexagon-7-0

Czy w tym przedziale cenowym znajdzie się coś lepszego ? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

• Mod Team
Napisano

Rower o podanych cechach w zasadzie nie istnieje, ale znajdzie się jakiś złoty środek.

Na asfalcie pojedziesz na wszystkim, pytanie tylko jak bardzo się umęczysz.

Rower do jazdy po lesie i skakania też raczej się wyklucza, zwłaszcza w tym budżecie. Jeśli piszesz o jakichś małych uskokach itp. to damy radę.

W związku z powyższym moja propozycja to: Ghost Kato 4.9 - na ten moment za 2999 zł po sporej obniżce. Wiem że wykracza poza budżet, ale do lekkich uskoków się nada i do lasu będzie ok. Asfalt jak wyżej. Pytanie czy rozmiar będzie ok, bo zostały S i L.

https://www.sklepmartes.pl/sporty/36177-rower-kato-x49-al-u-ghost.html#/pe-unisex/kolor-wte_blk_red/rozmiar-koa_29_rama_s

Podaj więcej szczegółów odnośnie jazdy to cos może podpowiemy dodatkowo.

• Mod Team
Napisano

Proponuję przymierzyć, bo geometria też swoje robi. Do takoego zastosowania Ghost byłby bardzo fajnym wyborem w moim odczuciu. Koła 29 cali dziś standard i większych wad nie mają.

Napisano

W tym budżecie żaden ,  taki rower to dobry mocny amor , koła , rama  a to musi kosztować ,  przejrzyj olx  , zwróć uwagę na rowery dartmoor primal , hornet ,na Nsbikes ecerntricc , octane one prone

Napisano

Panowie, nie ekscytujcie się tak, że bez hoho sprzętu to pytający od razu rozwali siebie albo rower. Jak ma sobie coś zrobić to i tak sobie zrobi.

Przecież to ma być sprzęt zarazem do wszystkiego i do niczego konkretnie, oczywiście koniecznie MTB bo "odpowiednio wygląda", no i pomiędzy snuciem się po osiedlu a dojazdem do szkoły będą gdzieś grane różne wygłupy typu "dałnhil z 3 schodków" albo "skok z krawężnika" czy tam inszy "drop w lesie". 

@RareKey, czy gdzieś się pomyliłem? Bo niektórzy forumowicze jak ktoś wspomni o "skokach" to od razu widzą bikepark i kilkumetrowe gapy.

Napisano

Nie chodzi mi o jakieś schody. Mam ok. 12 km od siebie miejsce w którym jest sporo różnych hopów, dużych i tych mniejszych. A tak po za tym budujemy z kolegami hopy u siebie w miejscowości. Teraz właśnie największym ograniczeniem jest rower, bo boję się, że jak skoczę z większej hopy to mi zaraz się rozleci. 

Napisano

Ok, jeśli masz gdzie jeździć w ten sposób, rzeczywiście ćwiczyć skoki, itp. ewolucje i mocno ciągnie w tym kierunku to można śmiało spoglądać w kierunku czegoś od Dartmoora.

Tylko oczywiście jest to sprzęt w teren, a wspomniane asfalty można traktować jedynie dojazdowo bez spinania się, że na nich też rower "ma iść". Nie ma cudów i klocek do skakania szosą nigdy nie będzie, także jeśli jednak tych asfaltów będzie więcej niż tego skakania to jest się nad czym zastanowić.

• Mod Team
Napisano

Sam musisz sobie odpowiedzieć. Jeśli mają to być małe hopki i uskoki bierz Ghosta, jeśli coś więcej Dartmoora. Jeśli idziesz w kierunku skakania i dirtu lub pokrewnych szukaj dedykowanego do tego sprzętu.

Nikt poza Tobą tego nie określi.

• Mod Team
Napisano

Może i byłby, ale nie za takie pieniądze...

Proponuję, żebyś zdecydował czego tak naprawdę potrzebujesz i czego oczekujesz od roweru. Jak odpowiesz na te podstawowe pytania to na pewno coś doradzimy. I określ nieprzekraczalny budżet i tego się trzymaj, bo tak można dokładać w nieskończoność.

Napisano

Ok, to napiszę tak:

Budżet: MAX 4000 zł 
Chcę żeby był na kilkanaście lat i żebym od razu po kupnie nie musiał nic do niego dopłacać. Chcę żeby był wytrzymały. 

Mam 14 lat, 180 cm wzrostu i ważę 75 kg.

Chciałbym żeby poradził sobie z w miarę sporymi hopami itp. Będzie wykorzystywany głównie do jazdy w terenie. Czasami jakaś przejażdżka po asfalcie. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...