Skocz do zawartości

[3500 zł] GT Zaskar 29 Comp 2017

leoms

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam okazję kupić rower z tytułu za kwotę 3500zł, https://www.gtbicycles.pl/archiwum/2017-rowery-2017/gorskie-sztywne/xc-race/zaskar-29-comp.

Będzie on użytkowany rekreacyjnie w pod poznańskich lasach jak również jako dojazd do pracy. Mój wzrost to 175cm także rozmiar ramy jaki mnie interesuje to 17''.

Z plusów (rower jest nowy, napęd 2x, wygląd). Minusem jest chyba brak sztywnych osi, ale rower i tak będzie użytkowany rekreacyjnie na leśnych ścieżkach więc nie wiem czy ma to duże znaczenie. Pytanie czy w tej cenie to dobry wybór, czy jest szansa kupić coś lepszego?

Napisano

Jeśli brak sztywnych osi nie przeszkadza i jeśli konfiguracja jest taka, jak w linku, to czemu nie. GT to firma z tradycjami, mają dobre, wygodne ramy. Ta rama ma już taper, więc jeśli kiedyś będziesz chciał wymienić widelec na lepszy i mieć z przodu sztywną oś, to spokojnie. Ten oryginalny wideł jest w porządku. Prawie nic nie napisali o hamulcach, pewnie będą jakieś podstawowe Shimano, ale to niewielki problem.

Z innych propozycji za podobną cenę np. polski Unibike Flite - ma już obie sztywne osie, ramę i widelec w systemie boost i naprawdę równą konfigurację z pełną grupą 2x10 Deore M6000 wraz z hamulcami.

Napisano
10 godzin temu, leoms napisał:

Będzie on użytkowany rekreacyjnie w pod poznańskich lasach jak również jako dojazd do pracy.

No to wystaczy.

Amor też nie najmocniejszy ale  na taką jazdę spoko.

https://www.decathlon.pl/rower-mtb-xc-050-ltd-29-id_8548144.html

tu mas coś podobnego, nowego

zalety deca , ośki boost, wady : przełożenia 1 x 11 czyli mniejsza rozpiętość.

Napisano

O unibike myślałem tylko ten xcr trochę słaby, kellys ok musiałbym się przymierzyć. Nie ukrywam ze lubię coś bardziej niszowego dlatego słabość do gt. Chyba muszę zrobić kilka przymiarek na żywo.

Napisano
3 godziny temu, dovectra napisał:

Choć ten zaskar , no cóż wyróżnia się.

W rzeczy samej. I nie ma wcale złej konfiguracji, zwłaszcza do rekreacyjnej jazdy. Na maraton też pojedziesz, ambitniejsze XC też. Jak się wkręcisz i amorek nie wystarczy, wymienisz na lepszy i od razu koło przód na sztywną oś. A fajna rama z Tobą zostanie.

Godzinę temu, leoms napisał:

O unibike myślałem tylko ten xcr trochę słaby

Może i słaby, ale nie ostatni i ma sztywną oś, więc tutaj, jeśli będzie ograniczeniem, wymieniasz tylko amortyzator. Reszta sprzętu bardzo dobra, wszystkie nowe standardy i relacja cena/jakość super. Plus za ramę z mufą pod BSA. Ale to nie GT...

Godzinę temu, leoms napisał:

Chyba muszę zrobić kilka przymiarek na żywo.

Absolutnie konieczne. Kellysa i inne też przymierz.

• Mod Team
Napisano

Kellys ma słabe koła o szerokości wewnętrznej tylko 18 mm...
Orbea ma amorek o półkę niżej niż GT...
Unibike z tym XCR będzie ważył z pedałami prawie 14 kg...
Właściwie oprócz starszych standardów ( QR ) i specyficznej geometrii ( dość długie i jednak wcale nie najniższe ramy ), to nie ma się do czego przyczepić w GT, zwłaszcza biorąc pod uwagę cenę i to, że rower jest nowy.
PS
Z tego co widzę, to GT do najlżejszych niestety nie należą...

Napisano
W dniu 20.09.2019 o 19:44, KrissDeValnor napisał:

PS
Z tego co widzę, to GT do najlżejszych niestety nie należą...

NIgdy nie należały z powodu tego drugiego trójkąta pod siodłem, ale to ponoć sztywność podnosi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...