Skocz do zawartości

[regulacja przerzutki] tył przeskakuje na średnich

Janu_sz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Nowa kaseta ( hg400 11-32 ) i nowy łańcuch ( kmc X9.73 ) - dokładnie to samo było wcześniej ( przerzutka 772 sgs ).

Wymiana pancerza i linki. Pacjent przez 200 km chodził idealnie, nagle potrafi przeskoczyć na średnich przełożeniach o 2-3 koronki ( 14-18-21-24 ).

Nic nie uderzone, nie skrzywione rower eksploatowany delikatnie.

Poradźcie jak dojść do ładu ? Bo dzieje się to często przy zmianie na podjazdach. Dociągnąć linkę bo nowa się poluzowała ? Mi już brak pomysłów.

Napisano

1. Nowa linka mogła się wyciągnąć. Sprawdź i skoryguj jej naciąg.

2. Sprawdź hak. Zapewne tylko Ci się wydaje, że wszystko jest proste. ;)

3. Ponownie wyreguluj przerzutkę od zera. 

Napisano
Teraz, TheJW napisał:

1. Nowa linka mogła się wyciągnąć. Sprawdź i skoryguj jej naciąg.

2. Sprawdź hak. Zapewne tylko Ci się wydaje, że wszystko jest proste. ;)

3. Ponownie wyreguluj przerzutkę od zera. 

1. No to już zrobiłem, podciągnąłem na baryłce i dzisiaj znowu przeskoczyło.

2. Hak na 100% prosty, całe 200 km ostatnie po asflacie i rower do pustego garażu. Nikt nie miał do niego dostępu, dlatego zakładam, że sam się nie skrzywił.

3. No tego nie robiłem, ale czy nie jest tak, że skoro na 2-3 działa idealnie, to i na innych powinno ? Jest problem tylko z 6-7-8, gdy redukuje z 8 to pomieli i poleci ze zgrzytem.

Teraz, Booby napisał:

A nie masz może rower na pełnym zawieszeniu?

nie

Napisano
Teraz, Janu_sz napisał:

Hak na 100% prosty, całe 200 km ostatnie po asflacie i rower do pustego garażu. Nikt nie miał do niego dostępu, dlatego zakładam, że sam się nie skrzywił.

A jaką masz pewność, że rower nie przyszedł z krzywym hakiem? Mógł zostać uszkodzony w sklepie, w transporcie, a nawet na produkcji. Kilka miesięcy temu kupiłem nowy hak do Scotta i jest krzywy (swoją drogą do tej pory go nie wyprostowałem...:huh:).

Teraz, Janu_sz napisał:

ale czy nie jest tak, że skoro na 2-3 działa idealnie, to i na innych powinno 

Nie. To ewidentnie świadczy o tym, że coś jest nie tak. Sprawdź jeszcze śrubę "B", chociaż nie spotkałem się jeszcze z przypadkiem, żeby łańcuch przez nią skakał, zwykld jest po prostu problem z kulturą zmiany biegów. Jeśli nie pomoże - wyprostuj hak! :)

Napisano

Na tym rowerze zrobiłem już pewnie blisko 10k km, nie jest to nowy rower. Po prostu 200 km temu była wymiana całego koła ( bo trafiło się nowe w dobrej cenie, poprzedniego nie chciało mi się centrować bo pewnie znowu pod moja wagą po sezonie trzeba było by ) + kaseta + łańcuch + linka i pancerz. 200 km przejechał cudownie, zero zacięć, wszystko gładko i 2 dni temu mu zaczęło odwalać. 

Ale spróbuje jeszcze zrobić od nowa regulację ( linkę sprawdziłem, nigdzie jej nie blokuje przy tych przełożeniach na jakich robi numery ).

Napisano

Do wygięcia haka czy wózka czy nawet koronek kasety nie są potrzebne żadne spektakularne wydarzenia. Nie potrzeba ani gleby ani patyka nic, można mieć pecha i depnąć na podjeździe przy zmianie biegu... i "zgło".

Często wszystko działa dobrze do czasu w którym suma luzów, krzywizn etc. nie przekroczy progu bólu. Ostatni "krok" może być stosunkowo niewielki.

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...