Janu_sz Napisano 3 Lipca 2019 Napisano 3 Lipca 2019 Witam. Nowa kaseta ( hg400 11-32 ) i nowy łańcuch ( kmc X9.73 ) - dokładnie to samo było wcześniej ( przerzutka 772 sgs ). Wymiana pancerza i linki. Pacjent przez 200 km chodził idealnie, nagle potrafi przeskoczyć na średnich przełożeniach o 2-3 koronki ( 14-18-21-24 ). Nic nie uderzone, nie skrzywione rower eksploatowany delikatnie. Poradźcie jak dojść do ładu ? Bo dzieje się to często przy zmianie na podjazdach. Dociągnąć linkę bo nowa się poluzowała ? Mi już brak pomysłów.
TheJW Napisano 3 Lipca 2019 Napisano 3 Lipca 2019 1. Nowa linka mogła się wyciągnąć. Sprawdź i skoryguj jej naciąg. 2. Sprawdź hak. Zapewne tylko Ci się wydaje, że wszystko jest proste. 3. Ponownie wyreguluj przerzutkę od zera.
Janu_sz Napisano 3 Lipca 2019 Autor Napisano 3 Lipca 2019 Teraz, TheJW napisał: 1. Nowa linka mogła się wyciągnąć. Sprawdź i skoryguj jej naciąg. 2. Sprawdź hak. Zapewne tylko Ci się wydaje, że wszystko jest proste. 3. Ponownie wyreguluj przerzutkę od zera. 1. No to już zrobiłem, podciągnąłem na baryłce i dzisiaj znowu przeskoczyło. 2. Hak na 100% prosty, całe 200 km ostatnie po asflacie i rower do pustego garażu. Nikt nie miał do niego dostępu, dlatego zakładam, że sam się nie skrzywił. 3. No tego nie robiłem, ale czy nie jest tak, że skoro na 2-3 działa idealnie, to i na innych powinno ? Jest problem tylko z 6-7-8, gdy redukuje z 8 to pomieli i poleci ze zgrzytem. Teraz, Booby napisał: A nie masz może rower na pełnym zawieszeniu? nie
TheJW Napisano 3 Lipca 2019 Napisano 3 Lipca 2019 Teraz, Janu_sz napisał: Hak na 100% prosty, całe 200 km ostatnie po asflacie i rower do pustego garażu. Nikt nie miał do niego dostępu, dlatego zakładam, że sam się nie skrzywił. A jaką masz pewność, że rower nie przyszedł z krzywym hakiem? Mógł zostać uszkodzony w sklepie, w transporcie, a nawet na produkcji. Kilka miesięcy temu kupiłem nowy hak do Scotta i jest krzywy (swoją drogą do tej pory go nie wyprostowałem...). Teraz, Janu_sz napisał: ale czy nie jest tak, że skoro na 2-3 działa idealnie, to i na innych powinno Nie. To ewidentnie świadczy o tym, że coś jest nie tak. Sprawdź jeszcze śrubę "B", chociaż nie spotkałem się jeszcze z przypadkiem, żeby łańcuch przez nią skakał, zwykld jest po prostu problem z kulturą zmiany biegów. Jeśli nie pomoże - wyprostuj hak!
Janu_sz Napisano 3 Lipca 2019 Autor Napisano 3 Lipca 2019 Na tym rowerze zrobiłem już pewnie blisko 10k km, nie jest to nowy rower. Po prostu 200 km temu była wymiana całego koła ( bo trafiło się nowe w dobrej cenie, poprzedniego nie chciało mi się centrować bo pewnie znowu pod moja wagą po sezonie trzeba było by ) + kaseta + łańcuch + linka i pancerz. 200 km przejechał cudownie, zero zacięć, wszystko gładko i 2 dni temu mu zaczęło odwalać. Ale spróbuje jeszcze zrobić od nowa regulację ( linkę sprawdziłem, nigdzie jej nie blokuje przy tych przełożeniach na jakich robi numery ).
abdesign Napisano 3 Lipca 2019 Napisano 3 Lipca 2019 Do wygięcia haka czy wózka czy nawet koronek kasety nie są potrzebne żadne spektakularne wydarzenia. Nie potrzeba ani gleby ani patyka nic, można mieć pecha i depnąć na podjeździe przy zmianie biegu... i "zgło". Często wszystko działa dobrze do czasu w którym suma luzów, krzywizn etc. nie przekroczy progu bólu. Ostatni "krok" może być stosunkowo niewielki.
Janu_sz Napisano 5 Sierpnia 2019 Autor Napisano 5 Sierpnia 2019 Dziwne, po kolejnych 100-110 km wszystko zaczęło działać normalnie. Nie wiem co było powodem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.