Skocz do zawartości

[do 3500zł] MTB full do jazdy po lesie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Planuję zakup roweru z pełną amortyzacją - do jazdy po lesie i pagórkach, 5-10 km dziennie, czasem agresywnie, ale nie ekstremalnie. Plus czasem dłuższe, raczej relaksacyjne wycieczki w bardziej płaskim terenie, drogami piaszczystymi lub szutrowymi. Rozważam trzy opcje:

1) MTB ST 540 S 27,5'' ROCKRIDER za 2299 PLN:

https://www.decathlon.pl/rower-mtb-st-540-s-275-id_8379042.html

2) MTB ST 560 S 27,5'' ROCKRIDER za 3499 PLN:

https://www.decathlon.pl/rower-mtb-st-560-s-275-id_8379043.html

3) Univega RENEGADE 7.0 za 3499 PLN:

https://rower.com.pl/univega-renegade-7-0-883404?cPath=6_699_841_7059

Który z nich Waszym zdaniem będzie najlepszy? A może ktoś miałby jeszcze inne propozycje?

Mam 178 cm wzrostu i ważę 72 kg.

Pozdrawiam i z góry wielkie dzięki za rady,

iloris

Napisano

Univega to tragiczny wybór. Amortyzator sprężynowy, przy twojej wadze zapewne będzie za twardy, co spowoduje nierówną kompresję zawieszenia - jak dobrze ustawisz damper (pod swoją wagę) to za twardy amor z przodu spowoduje że tył będzie za miękki i będzie bujało tobą jak na morzu, czyli uzyskasz efekt kompletnie odwrotny.
W zasadzie w btwinie będzie tak samo. Full w tych pieniądzach to wyrzucenie pieniędzy w błoto.

A tak swoją drogą, full do takiej jazdy jak opisujesz to będzie przesada. Zamiast tego kup hardtaila, przynajmniej znajdziesz w tych pieniądzach coś na lepszych częściach. Pamiętaj też że full to dodatkowa waga dampera, samej ramy, tracenie siły na pompowanie zawieszenia, zwłaszcza w tanich rowerach.

Napisano

Bardzo dziękuję za odpowiedzi :)

Oczywiście rozumiem opinię o wyrzucaniu pieniędzy w błoto. Sama radziłabym podobnie osobie poszukującej dobrego komputera gamingowego w tej cenie. Każdy ma swoje upodobania i potrzeby - są osoby, którym wystarczy komp za 3,5kpln, a mi po prostu musi wystarczyć rower za tyle. Hardtaila już mam, a o fullu pomyślałam po przejażdżce takim cudem pożyczonym. Komfort jazdy jest nieporównywalny, a ponadto jestem już nadgryziona zębem czasu i czuję, że jest mi to potrzebne. Myślę, że zrobię, jak radzi kolega Uzurpator. Kupię 540s, na początek trochę nim pojeżdżę, i będę sobie sukcesywnie przy nim dłubać i wymieniać elementy.

Dzięki i pozdrawiam!

Napisano

Imo ja bym brał jednak pod rozwagę 560 z uwagi na bardziej nowoczesną ramę (taper) i lżejszą ramę. Osprzęt też nie najgorszy można spokojnie śmigać po lesie. 

Napisano

+1 dla RR 560S. Budżetowy, w fabrycznej konfiguracji przyzwoity FS z ramą, która nie ograniczy bardzo przy ewentualnej rozbudowie. Fajny jak na pierwszego, nowego fulla. Z tych trzech brałbym jego.

Napisano

Wychodzi na to, że 560 ma jednak powietrzny widelec. Dopytaj w sklepie, amortyzator powinien być powietrzny czyli mieć zawór do pompowania. Jeśli ma to można wziąć tą 560.

Napisano

Dzięki, pojadę dziś i dopytam :) Przy okazji czeka mnie dopytywanie, czy i kiedy te rowery będą dostępne. Jeżdżę i pytam o te modele od lutego, ale data dostawy jest ciągle przesuwana. Jeżeli do końca maja ich jednak nie będzie, to nie wiem - być może stanę przed wyborem, że albo Univega albo wcale. Rozumiem, ze w Univedze musiałabym na dzień dobry wymienić amortyzator sprężynowy na inny, czy tak?

Napisano
1 godzinę temu, cyganos napisał:

Imo ja bym brał jednak pod rozwagę 560 z uwagi na bardziej nowoczesną ramę (taper) i lżejszą ramę. Osprzęt też nie najgorszy można spokojnie śmigać po lesie. 

Nie zauważyłem, ale to jest argument. Tapirowana główka stanowczo ułatwia ewentualnie, późniejsze ulepszenia.

Napisano

No to kupiłam, z takim oto opisem:

"Witam.

Sprzedam praktycznie nowy w stanie sklepowym rower MTB 27.5 Decathlon B-Twin Rockrider 560-S z dożywotnią gwarancją na ramę i mostek a na osprzęt do 08.2020.-posiadam fakturę zakupu ze sklepu Decathlon Kraków ul.Zakopiańska.

Rama rozmiar M /od ok +- 170 cm wzrostu ".

Rama dodatkowo oklejona w miejscach newralgicznych folią zabezpieczającą.

Rower ma przejechane ok 50km , założone 2 fabrycznie nowe opony za 300zł MICHELIN WILD GRIP'R 27.5/2.25- oraz nową przerzutkę tylną Shimano Deore z wbudowanym sprzęgłem,nowe tarcze hamulcowe 160T i 180P Shimano-(oryginalne części posiadam do wglądu)

Koszt dodatków to prawie 600 zł i znacznie poprawia trakcję roweru-(teraz wszystko gra tak jak powinno :-)

https://www.decathlon.pl/rower-mtb-st-560-s-275-id_8379043.html"

I teraz czekam :D Wielkie dzięki za wszystkie rady :) 

Napisano

No to pozostaje się cieszyć i jeździć. Z ciekawości, ile zapłaciłaś?
A co do sprzedaży rowerów - większa część klientów wchodzi do sklepu, wybiera rower, płaci i wychodzi. Potem albo przestaje jeździć (brak czasu), rower się jednak nie podoba, i multum innych powodów. Albo bardzo częsty argument - niewygodnie się jeździ, bo ponownie zdecydowana większość klientów chce rower górski, żeby był wygodny, czyli wyprostowany, bo tak pochylonym się nie da jeździć. Przy czym nie przetłumaczysz że rower przeznaczony w teren ma taki być, bo z wyprostowaną pozycję prędzej złapiesz glebę niż sobie pojeździsz.

Napisano

Zapłaciłam 3100 pln plus 50 pln za przesyłkę. Czyli w budżecie się zmieściłam ;) Na osprzęcie się nie znam za specjalnie, trudno mi ocenić wprowadzone modyfikacje. Ale skoro jest to rower rozwojowy, w razie coś będę sobie wymieniać różne rzeczy. Lubię technikę, choć z rowerami dopiero rozpoczynam przygodę pod tym względem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...