iloris Napisano 9 Maja 2019 Napisano 9 Maja 2019 Witam, Planuję zakup roweru z pełną amortyzacją - do jazdy po lesie i pagórkach, 5-10 km dziennie, czasem agresywnie, ale nie ekstremalnie. Plus czasem dłuższe, raczej relaksacyjne wycieczki w bardziej płaskim terenie, drogami piaszczystymi lub szutrowymi. Rozważam trzy opcje: 1) MTB ST 540 S 27,5'' ROCKRIDER za 2299 PLN: https://www.decathlon.pl/rower-mtb-st-540-s-275-id_8379042.html 2) MTB ST 560 S 27,5'' ROCKRIDER za 3499 PLN: https://www.decathlon.pl/rower-mtb-st-560-s-275-id_8379043.html 3) Univega RENEGADE 7.0 za 3499 PLN: https://rower.com.pl/univega-renegade-7-0-883404?cPath=6_699_841_7059 Który z nich Waszym zdaniem będzie najlepszy? A może ktoś miałby jeszcze inne propozycje? Mam 178 cm wzrostu i ważę 72 kg. Pozdrawiam i z góry wielkie dzięki za rady, iloris
Piter233 Napisano 9 Maja 2019 Napisano 9 Maja 2019 Univega to tragiczny wybór. Amortyzator sprężynowy, przy twojej wadze zapewne będzie za twardy, co spowoduje nierówną kompresję zawieszenia - jak dobrze ustawisz damper (pod swoją wagę) to za twardy amor z przodu spowoduje że tył będzie za miękki i będzie bujało tobą jak na morzu, czyli uzyskasz efekt kompletnie odwrotny. W zasadzie w btwinie będzie tak samo. Full w tych pieniądzach to wyrzucenie pieniędzy w błoto. A tak swoją drogą, full do takiej jazdy jak opisujesz to będzie przesada. Zamiast tego kup hardtaila, przynajmniej znajdziesz w tych pieniądzach coś na lepszych częściach. Pamiętaj też że full to dodatkowa waga dampera, samej ramy, tracenie siły na pompowanie zawieszenia, zwłaszcza w tanich rowerach.
uzurpator Napisano 9 Maja 2019 Napisano 9 Maja 2019 Ja bym zanabył 540, a resztę budżetu zużył na upgrade: - widelca - do czegoś powietrznego - opon - na coś nie plastikowego - przedniej tarczy na 203mm.
iloris Napisano 10 Maja 2019 Autor Napisano 10 Maja 2019 Bardzo dziękuję za odpowiedzi Oczywiście rozumiem opinię o wyrzucaniu pieniędzy w błoto. Sama radziłabym podobnie osobie poszukującej dobrego komputera gamingowego w tej cenie. Każdy ma swoje upodobania i potrzeby - są osoby, którym wystarczy komp za 3,5kpln, a mi po prostu musi wystarczyć rower za tyle. Hardtaila już mam, a o fullu pomyślałam po przejażdżce takim cudem pożyczonym. Komfort jazdy jest nieporównywalny, a ponadto jestem już nadgryziona zębem czasu i czuję, że jest mi to potrzebne. Myślę, że zrobię, jak radzi kolega Uzurpator. Kupię 540s, na początek trochę nim pojeżdżę, i będę sobie sukcesywnie przy nim dłubać i wymieniać elementy. Dzięki i pozdrawiam!
cyganos Napisano 10 Maja 2019 Napisano 10 Maja 2019 Imo ja bym brał jednak pod rozwagę 560 z uwagi na bardziej nowoczesną ramę (taper) i lżejszą ramę. Osprzęt też nie najgorszy można spokojnie śmigać po lesie.
KurczakNorris Napisano 10 Maja 2019 Napisano 10 Maja 2019 +1 dla RR 560S. Budżetowy, w fabrycznej konfiguracji przyzwoity FS z ramą, która nie ograniczy bardzo przy ewentualnej rozbudowie. Fajny jak na pierwszego, nowego fulla. Z tych trzech brałbym jego.
Piter233 Napisano 10 Maja 2019 Napisano 10 Maja 2019 Wychodzi na to, że 560 ma jednak powietrzny widelec. Dopytaj w sklepie, amortyzator powinien być powietrzny czyli mieć zawór do pompowania. Jeśli ma to można wziąć tą 560.
KurczakNorris Napisano 10 Maja 2019 Napisano 10 Maja 2019 560 ma powietrzny widelec. Tym bardziej warto.
iloris Napisano 10 Maja 2019 Autor Napisano 10 Maja 2019 Dzięki, pojadę dziś i dopytam Przy okazji czeka mnie dopytywanie, czy i kiedy te rowery będą dostępne. Jeżdżę i pytam o te modele od lutego, ale data dostawy jest ciągle przesuwana. Jeżeli do końca maja ich jednak nie będzie, to nie wiem - być może stanę przed wyborem, że albo Univega albo wcale. Rozumiem, ze w Univedze musiałabym na dzień dobry wymienić amortyzator sprężynowy na inny, czy tak?
Piter233 Napisano 10 Maja 2019 Napisano 10 Maja 2019 Univegę sobie odpuść bo jest tragiczna. Już lepiej będzie wziąć 540 i wymieniać widelec.
uzurpator Napisano 10 Maja 2019 Napisano 10 Maja 2019 1 godzinę temu, cyganos napisał: Imo ja bym brał jednak pod rozwagę 560 z uwagi na bardziej nowoczesną ramę (taper) i lżejszą ramę. Osprzęt też nie najgorszy można spokojnie śmigać po lesie. Nie zauważyłem, ale to jest argument. Tapirowana główka stanowczo ułatwia ewentualnie, późniejsze ulepszenia.
iloris Napisano 10 Maja 2019 Autor Napisano 10 Maja 2019 No to kupiłam, z takim oto opisem: "Witam. Sprzedam praktycznie nowy w stanie sklepowym rower MTB 27.5 Decathlon B-Twin Rockrider 560-S z dożywotnią gwarancją na ramę i mostek a na osprzęt do 08.2020.-posiadam fakturę zakupu ze sklepu Decathlon Kraków ul.Zakopiańska. Rama rozmiar M /od ok +- 170 cm wzrostu ". Rama dodatkowo oklejona w miejscach newralgicznych folią zabezpieczającą. Rower ma przejechane ok 50km , założone 2 fabrycznie nowe opony za 300zł MICHELIN WILD GRIP'R 27.5/2.25- oraz nową przerzutkę tylną Shimano Deore z wbudowanym sprzęgłem,nowe tarcze hamulcowe 160T i 180P Shimano-(oryginalne części posiadam do wglądu) Koszt dodatków to prawie 600 zł i znacznie poprawia trakcję roweru-(teraz wszystko gra tak jak powinno :-) https://www.decathlon.pl/rower-mtb-st-560-s-275-id_8379043.html" I teraz czekam Wielkie dzięki za wszystkie rady
wkg Napisano 10 Maja 2019 Napisano 10 Maja 2019 Zawsze się zastanawiałem dlaczego ludzie kupują rower, wymieniają połowę gratów i od razu sprzedają ...
Piter233 Napisano 10 Maja 2019 Napisano 10 Maja 2019 No to pozostaje się cieszyć i jeździć. Z ciekawości, ile zapłaciłaś? A co do sprzedaży rowerów - większa część klientów wchodzi do sklepu, wybiera rower, płaci i wychodzi. Potem albo przestaje jeździć (brak czasu), rower się jednak nie podoba, i multum innych powodów. Albo bardzo częsty argument - niewygodnie się jeździ, bo ponownie zdecydowana większość klientów chce rower górski, żeby był wygodny, czyli wyprostowany, bo tak pochylonym się nie da jeździć. Przy czym nie przetłumaczysz że rower przeznaczony w teren ma taki być, bo z wyprostowaną pozycję prędzej złapiesz glebę niż sobie pojeździsz.
iloris Napisano 10 Maja 2019 Autor Napisano 10 Maja 2019 Zapłaciłam 3100 pln plus 50 pln za przesyłkę. Czyli w budżecie się zmieściłam Na osprzęcie się nie znam za specjalnie, trudno mi ocenić wprowadzone modyfikacje. Ale skoro jest to rower rozwojowy, w razie coś będę sobie wymieniać różne rzeczy. Lubię technikę, choć z rowerami dopiero rozpoczynam przygodę pod tym względem.
Piter233 Napisano 10 Maja 2019 Napisano 10 Maja 2019 Tarcze na plus, opony kwestia gustu, przerzutka i tak była deore. Pod względem ceny opłacało się.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.