Skocz do zawartości

[12000-13000] Trail 29er

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Szukam roweru do singli w Bielsku. Obecnie jeżdżę na XC HT, który mi przestał wystarczać.
Mój wzrost: 183, waga: 85

Wymagania:

- skok 120-140
- 29"
- 1x12 (Eagle)
- miejsce na bidon (wbrew pozorom ważne)
- możliwość pomacania w sklepie (odpadają marki wysyłkowe)
- cena katalogowa do 13000 (wiem, że można dostać rabaty)

Sugerowałem się artykułem z 1enduro.
I teraz po przejrzeniu zostały na liście:

Giant Trance 2 29 https://www.giant-bicycles.com/pl/trance-29-2-2019
Trek Fuel EX 8 https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-szlakowe/fuel-ex/fuel-ex-8-29/p/23593/
Merida One-Twenty 9.800 https://www.rowerymerida.pl/produkt1626/one-twenty-9800-rower-merida.html

I teraz pytania:
- warto dopłacać do SRAM GX ?
- Fox czy RS ?
- na co jeszcze zwrócić uwagę ?

Napisano

Może i wyposażone lepiej te sojly są, ale jak ten rower wygląda, ramę i kształt rurek projektował chyba ...brak słów, do tego to zawieszenie rvs lubi pękać.

Oczywiście zaraz koledzy napiszą, że pękały, że teraz to już przeprojektowane zostało i już nie pęknie etc...ale ja w takim budżecie na krossa to bym nie spojrzał nawet.

Ostatnio na forum enduro kolega pokazał swojego pękniętego soila, warto pooglądać :) 

Warto też dołożyć do gx względem nx.

Napisano

Mógłbyś wrzucić link do tego pękniętego Soila?

Niektórym pękały Moony z roczników 2014-16 (górne ogniwo zawieszenia, śruby). Od rocznika 2017 raporty o pęknięciach się skończyły, a aktualna rama (od 2018) ma zupełnie nowe górne ogniwo.

Napisano

I tak się własnie rodzą plotki. Pękał Moon i został poprawiony jeszcze przed "narodzinami" Soila.

Może napisz po prostu "nie lubię Krossa", zamiast silić się na niby "rzetelne" informacje, tylko jakby rodem ze słynnych pasków w Wiadomościach ;)

Napisano
6 minut temu, erzurum napisał:

Kross jest moim zdaniem brzydki, a w ogóle to podobno pękajo - tak na forum pisali. Ale w sumie to nie znam szczegółów i nawet nie do końca wiem czy to ten model

Trochę streściłem :)

Napisano

Po pierwsze, to jest Soil 2.0 2016, który nijak ma się do tegorocznych modeli. 

Po drugie, to jest chyba pierwszy raport o pęknięciu Soila, od kiedy ten model jest na rynku.

Napisano

No to mamy 1 przypadek. Czy są jakieś jeszcze i na ile sprzedanych sztuk to wypada?

I jak to się ma do ogólnika:

43 minuty temu, erzurum napisał:

zawieszenie rvs lubi pękać.

Także proponuję przejść od razu do sekcji:

5 minut temu, erzurum napisał:

traktujmy się choć trochę poważnie

:)

Tak BTW jeśli to jest Soil 2.0 2016 to fabryczny damper nie ma blokady - to jest prosty Monarch R. Z ostatniego postu wynika, że autor tematu założył, czy używając jego słów "wcisnął", inny damper, niestety nie wspomina czy przy okazji nie odbyła się np. zmiana skoku i jak był w praktyce użytkowany ten rower (po coś ta zmiana była).

Oczywiście jest to warty odnotowania przypadek, niemniej nie żeby biadolić jaki to Kross jest zły i wszystkie RVSy pękają. No i nie znamy wszystkich "niuansów".

Napisano

Nie ma to jak być specjalistą od cytowania.

Soil pękł i koniec , co z tego, że jeden, że stary model, trudno, żeby pękł model 2019 na którym jeszcze nikt nie jeździł.

Nie mam żadnej awersji do Krossa, sam kiedyś ujeżdżałem moona i nie pękł o dziwo, a był to model 15 albo 16 już nie pamiętam.

Wracając do tematu z tych zaproponowanych wybrałbym Treka bo Treki nie pękają jak Krossy (to ostatnie zdaniem specjalnie do cytowania) :)

Napisano
Teraz, erzurum napisał:

Nie ma to jak być specjalistą od cytowania.

Soil pękł i koniec , co z tego, że jeden, że stary model, trudno, żeby pękł model 2019 na którym jeszcze nikt nie jeździł.

Nie mam żadnej awersji do Krossa, sam kiedyś ujeżdżałem moona i nie pękł o dziwo, a był to model 15 albo 16 już nie pamiętam.

Wracając do tematu z tych zaproponowanych wybrałbym Treka bo Treki nie pękają jak Krossy (to ostatnie zdaniem specjalnie do cytowania) :)

Trek pękł, co z tego jaka rama, kiedy itd. Szanujmy się. 

Napisano

Niestety nie mogę edytować swojego pierwszego posta.

Wczoraj wybrałem się do Bielska na objeżdżenie Gianta.

I niespodziewanie na Reignie jeździło mi się dużo lepiej niż na Trance. Główny powód - dużo lepsze zawieszenie. 
I teraz nie wiem czy to kwestia Fox vs RS czy jednak skoku bo głównie chodziło mi o wybieranie mniejszych nierówności (kamienie, korzenie i takie tam)
Miałem wrażenie, że na Reignie te wszystkie rzeczy znikały, a na Trance czułem je doskonale.

I mam teraz mętlik w głowie.

Teraz, Galvatron napisał:

Nie prawda. Wersja 2019 ma otwory montażowe na koszy.

Sugerowałem się tym testem. Rzeczywiście w wersji 2019 widzę śruby. Dobrze wiedzieć.

https://www.1enduro.pl/test-kross-soil-ex-2018/

• 3 tygodnie później...
Napisano

Tak.

Pojeździłem trochę w Bielsku na rowerach z wypożyczalni i ze ścieżkowca zrobiło się enduro.

Będzie Reign w bardzo miłej cenie poniżej 10k.

Napisano

Jeśli ktoś chciałby się przymierzyć do Root Millera L-ki to zapraszam do Wrocławia, mam egzemplarz okazowy, można się przejechać na niewielkiej górce niedaleko. 

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...