Skocz do zawartości

[Sensory do licznika] Szukam sensorów kadencji i prędkości na Bluetooth i Ant+ z opaską na piastę

Laos

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szukam takich sensorów kadencji i prędkości lub samej prędkości które działają zarówno na Ant+ jaki i Bluetooth, które nie mają magnesików, działają na tej samej zasadzie lub podobnej do sensorów Garmina (które niestety działają tylko na Ant+) i są jakiejś przyzwoitej firmy czyli będą w miarę niezawodne. Chcę wykorzystać ten sam sensor/sensory na rowerze z licznikiem Garmina i na trenażerze gdzie potrzebne mi jest podpięcie po Bluetooth do smartfona.

Napisano

Niestety mój smartphone Oneplus One pomimo zainstalowania dwóch różnych dodatków do obsługi Ant+nie obsługuje czujnika pulsu po Ant+. Na szczęście jest to czujnik, który nadaje zarówno po Ant+ i Bluetooth. Łączę się z nim po Bluetooth. Z kolei ten sam czujnik łączy się z Garminem tylko po Ant+.

Napisano

Z tego co udało mi się ustalić to czujniki jakie chcę produkują dwie firmy Wahoo i ...Garmin. Jest nowa wersja czujników Garmina obsługująca Bluetooth i Ant+, ale jest jeszcze niedostępna w Polsce. Teraz się zastanawiam Wahoo czy Garmin ?

Napisano

Ale zdzierstwo, jeszcze 3 lata temu mozna było w deca dostac czujnik combo Speed/Cad za 79pln.... ten nowy zdaje się jest  jescze tańszy w produkcji... bo jest jednoelementowy bez kabelka, a chip wersja pod  Ant+/BT kosztuje ze  3 dolary wiecej.... no Ok nie potrzebuje magnesu bo ma akcelerometr wbudowany, ale bez jajec, cena kosmos...

Napisano

Ja bym poszedł po całosci/grubosci ;-) Ronde albo Stages pasujacy do drugiej strony i masz pomiar kadencji i mocy w jednym, prędkość to już wtedy rzecz nieistotna na trenażerku.

Napisano
3 godziny temu, safian napisał:

Aliexpress wchodzi w grę? Jak tak to tam jest sporo takich czujników, od siebie mogę polecić Magene, którego sam użytkuję, koszt to jakieś 50 zł.

Z jakim licznikiem użytkujesz sensor Magene. Znajomy użytkował z licznikiem Garmina i wieszał psy na Magene. Sprzedał i nie polecał.

Przyglądałem się wideo z montażem kilku czujników na piastę i widzę, ze mam problem. Mam z tyłu piastę Alfine 11, która ma zasadniczo większy obwód niż standardowa piasta. Standardowa guma do zapięcia sensora wydaje się za krótka. 

• Mod Team
Napisano
15 godzin temu, Laos napisał:

Z jakim licznikiem użytkujesz sensor Magene.

Wahoo Elemnt Bolt, ale testowałem z telefonem po ANT+ i BT, oraz z donglem Adidasa do kompa (Zwift) i wszystko działało elegancko.

Jedyny minus to nieco wolniejsze odświeżanie danych niż klasyczny czujnik z magnesem (używam Sigmy), ale i tak działa dobrze w moim przypadku ;p

Napisano

Przewiercić sensor i piastę i przykręcić śrubą wszystko razem.

A tak poważnie to trytytki, oringi, taśma dwustronna piankowa tzw samochodowa... To nie jest prom kosmiczny żeby się głowić nad przyczepieniem małego sensorka.

Napisano

Zakupiłem więc czujnik Wahoo Speed. Zparowałem z Wahoo Fitness. Co dla mnie niezrozumiałe Wahoo Fitness zaczęła mi wyświetlać poza prędkością także "kadencję". Z czego oni to biorą jak nie mam czujnika kadencji ? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...