Laos Napisano 28 Kwietnia 2019 Napisano 28 Kwietnia 2019 Szukam takich sensorów kadencji i prędkości lub samej prędkości które działają zarówno na Ant+ jaki i Bluetooth, które nie mają magnesików, działają na tej samej zasadzie lub podobnej do sensorów Garmina (które niestety działają tylko na Ant+) i są jakiejś przyzwoitej firmy czyli będą w miarę niezawodne. Chcę wykorzystać ten sam sensor/sensory na rowerze z licznikiem Garmina i na trenażerze gdzie potrzebne mi jest podpięcie po Bluetooth do smartfona.
Laos Napisano 28 Kwietnia 2019 Autor Napisano 28 Kwietnia 2019 Niestety mój smartphone Oneplus One pomimo zainstalowania dwóch różnych dodatków do obsługi Ant+nie obsługuje czujnika pulsu po Ant+. Na szczęście jest to czujnik, który nadaje zarówno po Ant+ i Bluetooth. Łączę się z nim po Bluetooth. Z kolei ten sam czujnik łączy się z Garminem tylko po Ant+.
Laos Napisano 29 Kwietnia 2019 Autor Napisano 29 Kwietnia 2019 Z tego co udało mi się ustalić to czujniki jakie chcę produkują dwie firmy Wahoo i ...Garmin. Jest nowa wersja czujników Garmina obsługująca Bluetooth i Ant+, ale jest jeszcze niedostępna w Polsce. Teraz się zastanawiam Wahoo czy Garmin ?
tadeuszwlodarczyk Napisano 29 Kwietnia 2019 Napisano 29 Kwietnia 2019 Nie większość smartfonów, ale ledwie kilka serii dwóch raptem producentów (Galaxy od Samsunga i Zetki od Sony).. https://www.thisisant.com/directory/ Śmiało możesz też brać czujniki od Deca. Czujnik HR Zestaw Speed/Cad
Gość Napisano 29 Kwietnia 2019 Napisano 29 Kwietnia 2019 Ale zdzierstwo, jeszcze 3 lata temu mozna było w deca dostac czujnik combo Speed/Cad za 79pln.... ten nowy zdaje się jest jescze tańszy w produkcji... bo jest jednoelementowy bez kabelka, a chip wersja pod Ant+/BT kosztuje ze 3 dolary wiecej.... no Ok nie potrzebuje magnesu bo ma akcelerometr wbudowany, ale bez jajec, cena kosmos...
Mod Team safian Napisano 29 Kwietnia 2019 Mod Team Napisano 29 Kwietnia 2019 Aliexpress wchodzi w grę? Jak tak to tam jest sporo takich czujników, od siebie mogę polecić Magene, którego sam użytkuję, koszt to jakieś 50 zł.
Zazi Napisano 29 Kwietnia 2019 Napisano 29 Kwietnia 2019 Garmin wypuścił drugą generację czujników obsługującą ant+ jak i Bluetooth
Gość Napisano 29 Kwietnia 2019 Napisano 29 Kwietnia 2019 Ja bym poszedł po całosci/grubosci ;-) Ronde albo Stages pasujacy do drugiej strony i masz pomiar kadencji i mocy w jednym, prędkość to już wtedy rzecz nieistotna na trenażerku.
Laos Napisano 29 Kwietnia 2019 Autor Napisano 29 Kwietnia 2019 3 godziny temu, safian napisał: Aliexpress wchodzi w grę? Jak tak to tam jest sporo takich czujników, od siebie mogę polecić Magene, którego sam użytkuję, koszt to jakieś 50 zł. Z jakim licznikiem użytkujesz sensor Magene. Znajomy użytkował z licznikiem Garmina i wieszał psy na Magene. Sprzedał i nie polecał. Przyglądałem się wideo z montażem kilku czujników na piastę i widzę, ze mam problem. Mam z tyłu piastę Alfine 11, która ma zasadniczo większy obwód niż standardowa piasta. Standardowa guma do zapięcia sensora wydaje się za krótka.
cervandes Napisano 29 Kwietnia 2019 Napisano 29 Kwietnia 2019 Ja mam dwa Magene 210 do Sigmy Rox 11. Poza lagiem 2s nie mam żadnych problemów. Jak przykleiłem tak się trzyma i działa.
Mod Team safian Napisano 30 Kwietnia 2019 Mod Team Napisano 30 Kwietnia 2019 15 godzin temu, Laos napisał: Z jakim licznikiem użytkujesz sensor Magene. Wahoo Elemnt Bolt, ale testowałem z telefonem po ANT+ i BT, oraz z donglem Adidasa do kompa (Zwift) i wszystko działało elegancko. Jedyny minus to nieco wolniejsze odświeżanie danych niż klasyczny czujnik z magnesem (używam Sigmy), ale i tak działa dobrze w moim przypadku ;p
Laos Napisano 30 Kwietnia 2019 Autor Napisano 30 Kwietnia 2019 Ktoś ma koncept jak taki czujnik na piastę zamocować na piaście o dużo większej średnicy ?
cervandes Napisano 30 Kwietnia 2019 Napisano 30 Kwietnia 2019 Przewiercić sensor i piastę i przykręcić śrubą wszystko razem. A tak poważnie to trytytki, oringi, taśma dwustronna piankowa tzw samochodowa... To nie jest prom kosmiczny żeby się głowić nad przyczepieniem małego sensorka.
Laos Napisano 5 Maja 2019 Autor Napisano 5 Maja 2019 Zakupiłem więc czujnik Wahoo Speed. Zparowałem z Wahoo Fitness. Co dla mnie niezrozumiałe Wahoo Fitness zaczęła mi wyświetlać poza prędkością także "kadencję". Z czego oni to biorą jak nie mam czujnika kadencji ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.