aaster Napisano 19 Kwietnia 2019 Napisano 19 Kwietnia 2019 W swoim stary hexagonie, kupionym 10lat temu wymieniłem cały napęd, i tu zaczęły się problemy. Teoretycznie wszystko chodzi, jednak kręcą pedałami, mam uczucie że czuję na stopach/pedałach chrobotanie napędu, żadnego hałasu, tylko takie jakby drgania. Zaczęło się to od razu po zmianie koła z piastą i kasetą (cs-hg41 7rz) oraz łancucha (kmc x8.93). Tak jakby łańcuch nie był dopasowany na kasety - czy wgole jest to możliwe? myślałem że to suport wiec również wymieniłem na neca - ale to nie to. Na korbie FC TY-501 jak przystawić ucho i kręcąc ręką pedałami mam wrażenie, że łańcuch nie układa się idealnie na zębatce - czy to w ogóle możliwe? Czy może piasta jest zwalona? kupiłem zestaw (koła z założoną piastą i szprychami na A.). Może łańcuch nie jest dopasowany do zębatek? Przerzutkę tylną mam dobrze wyregulowaną, przeskakuje w miarę płynnie (rdm-360).Takich problemów nie miałem ze starym 10-letnim napędem tak jak z nowym:). Macie pomysł co może być tego przyczyną?
SoloTM Napisano 19 Kwietnia 2019 Napisano 19 Kwietnia 2019 Wszystko nowe, korba, jej zębatki niezbyt precyzyjne, za kilkanaście/dziesiąt km wszystko się ułoży.
aaster Napisano 19 Kwietnia 2019 Autor Napisano 19 Kwietnia 2019 Tak, wszystko nowe, ale do dziś rower ma już ok 200km i nie ma różnicy
SoloTM Napisano 19 Kwietnia 2019 Napisano 19 Kwietnia 2019 Łańcuch poprawnie zakuty ? Jak kręcisz do tyłu powoli pedałami to nie ma żadnych ruchów wózka przerzutki, łańcuch zgina się poprawnie ? Nic innego na szybko do głowy nie przychodzi. Ciężki temat, musiałbym to widzieć Zrób zdjęcia przerzutki, z tyłu, z boku. Łańcuch poprowadzony dobrze w przerzutce tylnej, nie ociera o nic ?
aaster Napisano 19 Kwietnia 2019 Autor Napisano 19 Kwietnia 2019 Poprawnie zakuty? co dokładnie masz na myśli? mogę kręcić do tyłu, kręci się płynnie, nie haczy, nie ugina przerzutki. Postaram się porobić zdjęcia w dniu jutrzejszym
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.