mrowkaa Napisano 21 Marca 2019 Napisano 21 Marca 2019 Witam jako ze nie znalazłam tutaj tzw oślej łączki to zaraz moj temat wyłąduje w śmietniku. Przepraszam jestem laikiem ;p Otóż posiadam rower Klauden floryda 28`` , korba 170 , 6 przerzutek shimano mam 175cm wzrostu i mam wrażenie ze poprostu za duzy opór mi ten rower stawia , jezdze głównie rekreacyjnie , asfalt , chodnik czasem utwardzona droga lesna itp. Ogolnie rower składany i kilka rzeczy ma innych niz podstawowy model :wlasnie zmeniona korba , czy przedni amortyzator i amortyzator siedziska - nie ja to skladalam ja go tylko dostalam. Jest jakiś sens zmiany na dłuższą ? Chciala bym osiągnac poprostu wygode i się nie męczyć pod górke. No chyba że jeszcze jakies rozwiazanie ps. Zdziwilo mnie tez ze taka sama dlugosc korby ma zamontowana moja córka w swoim Goetze 24`` ale am to rower mimo trzech przerzutek praktycznie płynie
Dokumosa Napisano 21 Marca 2019 Napisano 21 Marca 2019 6 przerzutek? Piasta wielobiegowa? Ew. zdjęcie dokładnie Twojego roweru.
abdesign Napisano 21 Marca 2019 Napisano 21 Marca 2019 Przerzutki to rower ma... co najwyżej dwie. Myślę, że podstawowym problemem tego roweru jest jego spora waga i mało przyjazna geometria - i to zanim dostał amortyzator - potem było tylko gorzej. Ktoś dorzucił pewnie jeszcze ze 2kg wymieniając sztywny widelec na imitację amortyzatora (to coś ma skręcane łożyska sterów 1" i ramę zupełnie nieprzystosowywaną do uniesienia przodu wyższym od sztywnego widelca amortyzatorem... więc rower zamiast zwykłego prostego widelca dostał kowadło które podniosło przód - na podjazdy dramat) Dodatkowo dołożył do siodełka w kształcie "kanapy" amortyzowaną sztycę zmniejszając efektywność pedałowania - część Twojej energii zamiast popychać rower do przodu buja siodełkiem. Ów "mechanik" wziął zwykły podstawowy rower - ot miejską tanią damkę stworzoną na potrzeby dojazdów do sklepu i uznał że zdewastuje go dokumentnie przeróbkami. Długość korb (różnica 5mm) ma tu marginalne znaczenie...
SoloTM Napisano 21 Marca 2019 Napisano 21 Marca 2019 To będzie rower na stalowej ramie i wolnobiegu ( 3x6 ) https://www.olx.pl/oferta/rower-klauden-floryda-28-wyprzedaz-10-CID767-IDxjcnI.html I tutaj trzeba po prostu mu przegląd zrobić, czy coś nie hamuje roweru, sprawdzić ogumienie, ogólny serwis/przegląd. /edit możliwe, że ktoś włożył tam korbę 48/38/28 + ciężki amortyzator ( de facto atrapa ) plus jakieś mechaniczne usterki i całość ciężka + źle pracuje.
Piter233 Napisano 21 Marca 2019 Napisano 21 Marca 2019 Na allegro podają 17 kg, czyli teraz ma z jakieś 18,5 minimum. Dodatkowo jak wcześniej napisano amortyzator podniósł przód. Do kompletu tanie piasty i to jest efekt.
mrowkaa Napisano 21 Marca 2019 Autor Napisano 21 Marca 2019 @abdesign moj dziadek jest specyficzny , niby sobie ten rower skladal ;p podejrzewam ze jak to zobaczycie to padniecie ze smiechu ale co mi tam ;p klasycznie sporo trytek itd No ale poprostu mam i chce to ogarnac zeby uzytkowac.
Piter233 Napisano 21 Marca 2019 Napisano 21 Marca 2019 Za dużo widziałem takich ulepów żeby się śmiać. Biegów masz raczej 7 a nie 6 - do tego widać że rower trochę stał. Musiałby obejrzeć to ktoś doświadczony, opór stawia jeszcze prądnica.
Dokumosa Napisano 21 Marca 2019 Napisano 21 Marca 2019 Jeśli się wyeliminuje nadmierne straty na oporach wewnętrznych (piasty) to zostaje zmiana przełożenia głównego. Proponuję dać 2-3 zęby większą koronkę na tył.
SoloTM Napisano 21 Marca 2019 Napisano 21 Marca 2019 Piasta jest 7 biegowa, więc nie trzeba nic zmieniać, skontrolować jednak opór piast ( podnieść rower i zakręcić kołem ) i jeszcze mam podejrzane miejsce : ( suport - coś dziwnego tam widzę ) trzeba sprawdzić jak pracuje korba ( czy lekko czy z oporem )
remover Napisano 21 Marca 2019 Napisano 21 Marca 2019 A czy ten Nexus w ogóle działa? Bo ta wisząca linka na pierwszym zdjęciu podpowiada coś innego.
dolchus Napisano 21 Marca 2019 Napisano 21 Marca 2019 1. Pod górkę zawsze będzie ciężko 2. Właściwe smarowanie łańcucha potrafi dużo zmienić 3. Prawidłowe działanie napędu - zdjąć łańcuch i sprawdzić czy suport i tylna oś mają luz i jak się kręcą 4. Masa wrogiem przyspieszenia 5. Małe ciśnienie w oponach - opona wyraźnie się rozpłaszcza, poszerza podczas jazdy po równym - też stawia większy opór 6. Jeżeli masz możliwość przekazania roweru komuś kto zajmuje się tym na codzień celem sprawdzenia w/w rzeczy - zrób to 7. Jeżeli masz pewność że powyższe punkty nic nie zmieniły w Twoim życiu możesz spróbować dłuższych korb ALE: Korby 175mm w tym przypadku niewiele zmienią, natomiast 180mm są stosunkowo drogie - Moim zdaniem nie warto do roweru tej wartości
mrowkaa Napisano 21 Marca 2019 Autor Napisano 21 Marca 2019 36 minut temu, SoloTM napisał: Piasta jest 7 biegowa, więc nie trzeba nic zmieniać, skontrolować jednak opór piast ( podnieść rower i zakręcić kołem ) i jeszcze mam podejrzane miejsce : ( suport - coś dziwnego tam widzę ) trzeba sprawdzić jak pracuje korba ( czy lekko czy z oporem ) to to to jest ten taki hamulec jak w starych rowerach taki nożny ok nasmaruje łancuch , napompuje itp to wiadome , rower stal od listopada w garazu , pomysle nad ta zebatka z tylu (tylko jaka??) , serio jestem laikiem ale jak 7 biegow jak na wskazniku mam 6 ? sorki za durne pytania ;p 40 minut temu, remover napisał: A czy ten Nexus w ogóle działa? Bo ta wisząca linka na pierwszym zdjęciu podpowiada coś innego. przerzutki dzialaja , tam jest troche luzów na kablach , troche kabli jest wogole w ramie, wiec ze kabel od licznika szlag trafilo , w tamtym roku poprawialam kabel od swiatla wraz ze zmiana kierunku toczenia kola ;p
SoloTM Napisano 21 Marca 2019 Napisano 21 Marca 2019 Myślę, że ten kto to składał to mistrz świata, złota rączka, a co nie dam rady?! itp. ( koła chyba tez sam zaplatał bo już 2 szprychy źle założone - nie krzyżują się, a właściwie nie opierają się o siebie - zauważyłem, ale to akurat detal ) Jedź z tym rowerem do serwisu. Tam musi być normalna manetka do tego przewidziana, inaczej to druciarstwo, to co na zdjęciu zaznaczyłem to nie jest hamulec nożny, tyko suport mechanizmu korbowego i jak sądzę tam też jest rzeźba jakaś. Trzeba posprawdzać wszystko z bliska.
mrowkaa Napisano 21 Marca 2019 Autor Napisano 21 Marca 2019 Czyli dobrze mój małżonek stwierdzil ze rozkrecic , ogarnąć i mooże coś z tego bedzie . Okolo tygodnia roboty. Tym mistrzem jest moj dziadek ... dokladnie taki mistrzu on na sumeniu ma mnóstwo dziwnych rzeczy, drugi rower ladniej zlozyl i sie o wiele wygodniej jezdzi . Chociaż dla mnie to i tak lepeij niz miała bym sie poruszać moim starym "góralem" , tam to juz wogole jak na kozie ;p Przyznaje sie oczekiwalam też porady typu co tu moze byc nie tak Godzinę temu, Dokumosa napisał: Jeśli się wyeliminuje nadmierne straty na oporach wewnętrznych (piasty) to zostaje zmiana przełożenia głównego. Proponuję dać 2-3 zęby większą koronkę na tył. a to nie jest tak że z przodu powinna byc wlaśnie wieksza a z tylu mniejsza ? zeby robiac wiekszy zamach szybciej kolo sie krecilo i zeby nie machac nozkami jak wariat ? to ma byc rower typowo rekreacyjny , mieszkam na wsi , nie mam prawka to jest moj jedyny prywatny srodek transportu
Dokumosa Napisano 21 Marca 2019 Napisano 21 Marca 2019 To się zdecyduj czy czujesz zbyt lekki opór na pedałach podczas jazdy czy zbyt duży?
dorota57 Napisano 21 Marca 2019 Napisano 21 Marca 2019 Mam podobną piastę. Moje zalecenia to: -zmienić zębatkę na 21 -serwis całego roweru -sprawdzić jak kręcą się koła, czy nie mają nadmiernego oporu. Tam gdzie prądnica to opór większy. -w jakim stanie suport -sprawdzić na 4przełożeniu czy w jednej linii są żółte kropki, u mnie tak jest. Jeżeli nie to regulacja. -mój podobny rower też waży tyle co czołg, nie mam problemu z jazdą pod górkę. Wszystko zależy jak dobieramy przełożenia.
SoloTM Napisano 21 Marca 2019 Napisano 21 Marca 2019 1 minutę temu, dorota57 napisał: zmienić zębatkę na 21 1 minutę temu, dorota57 napisał: sprawdzić na 4przełożeniu czy w jednej linii są żółte kropki, u mnie tak jest. Jeżeli nie to regulacja Nie zmieniać zębatki, bo po co jak jest 7 biegów, najlzesze są wystarczająco wolne. Tam jest manetka revoshift shimano, nie da się tego wyregulować, trzeba zmienić na dedykowaną, sprawdzić cały mechanizm przy piaście czy jest lub/i poprawnie założony i dopiero regulować. Generalnie trzeba oddać do serwisu.
remover Napisano 21 Marca 2019 Napisano 21 Marca 2019 0. Poczekaj ze zmianą części. 1. Na sam początek sprawdzić jak kręcą się koła, zakręcz ich ręką. Nie powinno być dużych oporów i dziwnych dźwięków. Obręczy nie powinny się ocierać o klocki hamulcowe. Biorąc pod uwagę że to Nexus i prądnica ale jednak kilka-kilkanaście obrotów powinno być. 2. Zdejmij łańcuch i zakręcz korbą. Też powinno być bezoporowo i beż dziwnych dźwięków. Nie powinno też być luzów. 3. Masz oznaczenie na Nexus, że on jest 7 biegowy. Jeżeli masz 6 to oznacza że jest złe wyregulowany. No chyba że dziadek założył tam 6 biegową manetkę. (Ciekawie czy nexus będzie działał z Revoshiftem? To była by fajna rzeźba ) 4. Napompuj porządnie opony, oczyść i nasmaruj łańcuch. Tylko nie gęstym smarem.
mrowkaa Napisano 21 Marca 2019 Autor Napisano 21 Marca 2019 45 minut temu, Dokumosa napisał: To się zdecyduj czy czujesz zbyt lekki opór na pedałach podczas jazdy czy zbyt duży? do trzeciego biegu jest calkiem ok a wyzej jest odczuwalnie zbyt duzy opor i ogolnie mimo ze jest ten opor to jest to malo przyjemne , poprostu chciala bym nim jezdzic tak jak moja corka na swoim ze lekko i swodobnie nie bez wiekszego wysilku taka typowa jazda rekreacyjna Teraz, remover napisał: 0. Poczekaj ze zmianą części. 1. Na sam początek sprawdzić jak kręcą się koła, zakręcz ich ręką. Nie powinno być dużych oporów i dziwnych dźwięków. Obręczy nie powinny się ocierać o klocki hamulcowe. Biorąc pod uwagę że to Nexus i prądnica ale jednak kilka-kilkanaście obrotów powinno być. 2. Zdejmij łańcuch i zakręcz korbą. Też powinno być bezoporowo i beż dziwnych dźwięków. Nie powinno też być luzów. 3. Masz oznaczenie na Nexus, że on jest 7 biegowy. Jeżeli masz 6 to oznacza że jest złe wyregulowany. No chyba że dziadek założył tam 6 biegową manetkę. (Ciekawie czy nexus będzie działał z Revoshiftem? To była by fajna rzeźba ) 4. Napompuj porządnie opony, oczyść i nasmaruj łańcuch. Tylko nie gęstym smarem. dojarzalam ze tam jednak jest 7 ta siodemka jest w takim zachylku ;p
SoloTM Napisano 21 Marca 2019 Napisano 21 Marca 2019 54 minuty temu, mrowkaa napisał: dojarzalam ze tam jednak jest 7 ta siodemka jest w takim zachylku ;p Zrób zdjęcie tej manetki.
SoloTM Napisano 21 Marca 2019 Napisano 21 Marca 2019 To jest właściwa manetki do Twojej piasty. Więc jest ok. Wszystkie biegi chodzą ?
mrowkaa Napisano 21 Marca 2019 Autor Napisano 21 Marca 2019 wydaje mi sie ze tak , jak to sprawdzic ? ja serio jestem laikiem ;p
SoloTM Napisano 21 Marca 2019 Napisano 21 Marca 2019 Jedziesz rowerem i zmieniasz od 1 do 7 ( albo odwrotnie ) Na 1 musi być najlżej, na 7 najciężej.
Piter233 Napisano 21 Marca 2019 Napisano 21 Marca 2019 Masz dwie opcje. Albo piasta zdycha, albo jest niewłaściwie wyregulowana. A sprawdzić normalnie - przekręcasz manetką i sprawdzasz, najpierw na sucho czy przerzuca, a potem podczas jazdy. Chociaż jak zadajesz takie pytania to albo daj rower do serwisu, albo kup sobie nowy (zdecydowanie lepsza opcja).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.