Skocz do zawartości

[Legnica]

Gość BarteX88

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dokładnie! W dodatku nie można używać świateł, o zmiennej barwie, czy jakoś tak to brzmi. Czyli mrugających i kolorowych światełek tez nie.

Można mieć tylko światło stałe białe z przodu i światło stałe czerwone z tyłu. Nawet wysokości są określone, że nie wyżej niż 1,5m chyba. ;)

Na muzealnej czyli w Dobrych Sklepach Rowerowych?

Tak ten sklep na ulicy muzealnej, to dobre sklepy rowerowe , ale czy takie dobre to nie wiem :)

Napisano

Wcale, że nie można jeździć z takim oświetleniem na rowerze po ulicach.

Jak to nie? Pokaż mi przepis, który zabrania takiej jazdy? Rower czy samochód można przyozdobić jak choinkę byle z przodu były światła barwy białej lub żółtej a z tyłu czerwonej. Nikt mi nie zabroni wyjechać na ulicę choinką na kołach. Z policją nie ma kwestii dyskusyjnej. Oni działają w granicach prawa i nie mogą ukarać kogoś bo się policjantowi nie podoba wieś tuning.

Napisano

Jak to nie? Pokaż mi przepis, który zabrania takiej jazdy? Rower czy samochód można przyozdobić jak choinkę byle z przodu były światła barwy białej lub żółtej a z tyłu czerwonej. Nikt mi nie zabroni wyjechać na ulicę choinką na kołach. Z policją nie ma kwestii dyskusyjnej. Oni działają w granicach prawa i nie mogą ukarać kogoś bo się policjantowi nie podoba wieś tuning.

żółtej już na pewno nie, po zmianie przepisów została tylko barwa biała

Napisano

A możecie mi przytoczyć owe przepisy o zakazie posiadania żółtych świateł?

Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 4 maja 2009 r. (Dz. U. 2009 Nr 75 poz. 639).

Napisano

Ja nie wiem czy to wiocha, czy nie i co to w ogóle znaczy - unikał bym takich określeń w stosunku do kogokolwiek, takie określenia stygmatyzują ,no ale pozwalają temu kto określa innego jako "wiocha" poczuć się lepiej niewielkim kosztem ... a jeśli ktoś mieszka na wsi to jest to gorszy człowiek ? a jak mieszka na wsi i jeździ na skromnym rowerze to jest powód by się z niego śmiać ?

Ja bym sobie takiego światełka nie powiesił nigdzie, na rowerze nawet czy na sobie ,ale widziałem np. we Wiedniu takimi światełkami obwieszonych ludzi jeżdżących na rowerach, rolkach i jak ktoś ich widział to się cieszył ja też się uśmiechałem ....

oto film nagrany amatorsko we Wiedniu właśnie z takim czymś, zresztą sami zobaczcie ...

Napisano

no dobra, trochę mnie poniosło w sumie, zobaczcie za to , tu się pochwalę dwa kolejne nabytki do mej kolekcji złomu ;)

Jak się podobają ?

19706687742.jpg

19706687741.jpg

1970668774.jpg

1944778205.jpg

19447782053.jpg

19447782057.jpg

19447782052.jpg

19447782051.jpg

teraz jest najlepszy okres do kupowania roweru, no może najlepszy - naj naj będzie - styczeń - luty, ale będzie mniejszy wybór ...

Napisano

Spracowana Ukraina ale wciąż żywa i w pracy w zaprzęgu ... wszystko to w Polsce w Żarach 25 km od Niemiec , czyli ... Ukraina u granic Niemiec ...

110047094.jpg

Napisano

Bo te rowery są nie do zdarcia , jedynie co może sie dziać to albo torpedo przestaje działać , i kliny w korbach mogą sie wyrobić jak sie mocniej naciska

Napisano

Twentyninery widzę coraz większą popularność zdobywają. Ale to dobrze, może za niedługi czas będę mega oryginalny jeżdżąc na 26" calach :laugh:

Napisano

Nie licz na to! Ja też się nie przesiadam na 29" :D

Wydaje mi się, że i tak nie podbiją rynku i będzie to nadal tylko ciekawostka niż wielka fala rowerów. Kto z zawodowców jeździ na 29" ?

Napisano

Może żeby rozruszać nas legniczan i ten post, to jeździcie na rowerach wciąż ?

tegoroczna zima - bardzo lekka sprzyja ciagłemu uzywaniu rowerów ...

pamiętam lata poprzednie to niekiedy w pażdzierniku - listopadzie spadał snieg i dla mnie było po wszystkim, rower odstawiałem, nie tylko z powodu śniegu utrudniającego jazdę ale także i głównie z powodu soli na drogach, jest ona zabójcza dla rowerków ...

ale w tym roku to co innego ... wciąż w ruchu ...

Napisano

Ja tam jeżdżę cały czas. taka zima to nie zima. Fajnie, że jest tak ciepło, ale jak spadnie śnieg i przymrozi to będzie ciekawiej. :D W tamtym roku też jeździłem. Sól nie jest zbyt fajna dla roweru ale co zrobić. :teehee:

Mogę się przy okazji poskarżyć na Legnickich kierowców. Chyba zapomnieli, że nie ma ograniczeń czasowych w jeździe na rowerze. Od kiedy się jako tako zrobiło zimno, to każdy mój wypad na rowerze kończy się prawie potraceniem przez jakiegoś "niedzielnego" kierowce. :verymad:

Napisano

Ja dzisiaj pojechałem na obiad do rodziców, zrobiłem w sumie 44 km. Jak spadnie pierwszy śnieg a temperatura poniżej zera to rowerek będzie zimował do wiosny w ciepłym pokoju :icon_cool:

Napisano

Na śnieg i sól, ja szykuję sobie tzw. zimówkę ... czyli rower mniej estetyczny i inny, najogólniej mówiąc taki ,którego mniej szkoda ... A Nasi kierowcy to w większości egoistyczni troglodyci, ostatnio jakaś baba z wioski w TICO, mało mnie nie potrąciła na Ścieżce rowerowej .... do tego wysiadła i się na mnie darła ... a jak dzwoniłem na Policje to uciekła ...

Ja rower sprzedałem . aktualnie nie mam żadnego sprawnego :D

e tam to chwilowe jest, za kilka dni coś zmontujesz ... jakieś plany ?

Na śnieg i sól, ja szykuję sobie tzw. zimówkę ... czyli rower mniej estetyczny i inny, najogólniej mówiąc taki ,którego mniej szkoda ... A Nasi kierowcy to w większości egoistyczni troglodyci, ostatnio jakaś baba z wioski w TICO, mało mnie nie potrąciła na Ścieżce rowerowej .... do tego wysiadła i się na mnie darła ... a jak dzwoniłem na Policje to uciekła ...

e tam to chwilowe jest, za kilka dni coś zmontujesz ... jakieś plany ?

tutaj w tym linku, ciekawe opinie do dyskusji o kamizelkach odblaskowych i o tym że często kierowcy widzą nas rowerzystów ale nie wiem, co robią chcą nas po prostu rozjechać ?

http://ibikekrakow.com/2011/05/02/dlaczego-nie-powinno-sie-promowac-kamizelek-odblaskowych/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...