Skocz do zawartości

[Napęd] MTB Alternatywa dla 2x10

Cumuulus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć

Od dłuższego czasu noszę się z zamiarem "zmiękczenia" mojego obecnego napędu 2x10 - korba 38x24, kaseta 11-36. Przez jakiś czas używałem dodatkowej zębatki 40t, ale po wyjęciu 17 dół kasety pracuje słabo i nie jest to rozwiązanie, której mi odpowiada. Nie chcę również zmiany na 1x12 - dla mojego użytkowania nie będzie to dobre rozwiązanie

Rozważam dwie drogi:

1) Wymiana zębatki na korbie z 24 na 22 - tutaj pytanie czy xt fc m 782 22 t będzie ok - obecna korba to slx m 685  ( koło 29 cali)

2) Wymiana napędu na 2x11 i tu mam więcej pytań, bo:

- czy będę musiał wymieniać obecną korbę

- czy wybrać korbę xt, czy srama PG1130

- wiem, że będę musiał wymienić również przerzutkę (obecnie deore xt 785) oraz manetkę i łańcuch

Dzięki za wszystkie podpowiedzi i sugestie.

Napisano
41 minut temu, Cumuulus napisał:

po wyjęciu 17 dół kasety pracuje słabo i nie jest to rozwiązanie, której mi odpowiada

Tak to bywa jak przerzutka niedostosowana do "skosu" kasety o szerokim zakresie. Jak wyregulujesz pod największą koronkę, to cierpi zmiana przełożeń na najmniejszych... Ewentualnie jak założyłeś koronkę z innej kasety to trzeba było sprawdzić czy odpowiednio się ona układa - chodzi o wycięcia ułatwiające przerzucanie łańcucha. Przy takim druciarstwie nieraz trzeba było podpiłować żeby koronkę właściwie umieścić na bębenku, chyba już obecnie nikt się w to nie bawi jak można dostać gotowe kasety o szerokim zakresie i dodatkowo nie trzeba wydawać kupy kasy ma jakieś "biżuteryjne" koronki 40-42T...

Można by wymienić przerzutkę na którąś z nowych 11-rzędowych (tak, będzie działać z manetką 10s) i wtedy można by z lepszym powodzeniem zacząć używać gotowych kaset 10s 11-40 czy 11-42.

Wymiana młynka na 22T - może być kłopot z sensownym działaniem, kwestia jaką różnicę obsługuje przerzutka. IMHO jak już to wymienić oba blaty na np. 36-22, co jest popularną kombinacją i będziesz miał taką samą różnicę zębów.

Jeśli 2x11, to potrzebujesz nowej prawej manetki, nowej przerzutki tylnej, nowego łańcucha i nowej kasety. Korba nie ma tu nic do rzeczy, jeśli zębatki nie są zużyte to tylko wyczyścić przy okazji i wsio.

Napisano

Cześć

Dzięki za pomoc. Opcja podana prze mOd'a z gotową kasetą 11-42 i pozostawieniem korby 38x24 wygląda ciekawie. Czy ktoś z Was ma doświadczenia z Shimano CS-HG 500 11- 42 ? Czy w tym przypadku przerzutka musi być z długim czy średnim wózkiem ?

Napisano

Długość wózka dobierasz do pojemności całego (przód i tył) napędu. W tym przypadku masz (38-24)+(42-11)=45. Przerzutki GS są teoretycznie do pojemności 41.

Zupełnie na marginesie wg. Shimano GS to wózek długi a SGS super długi ;)

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...