Cumuulus Napisano 10 Września 2018 Napisano 10 Września 2018 Cześć Od dłuższego czasu noszę się z zamiarem "zmiękczenia" mojego obecnego napędu 2x10 - korba 38x24, kaseta 11-36. Przez jakiś czas używałem dodatkowej zębatki 40t, ale po wyjęciu 17 dół kasety pracuje słabo i nie jest to rozwiązanie, której mi odpowiada. Nie chcę również zmiany na 1x12 - dla mojego użytkowania nie będzie to dobre rozwiązanie Rozważam dwie drogi: 1) Wymiana zębatki na korbie z 24 na 22 - tutaj pytanie czy xt fc m 782 22 t będzie ok - obecna korba to slx m 685 ( koło 29 cali) 2) Wymiana napędu na 2x11 i tu mam więcej pytań, bo: - czy będę musiał wymieniać obecną korbę - czy wybrać korbę xt, czy srama PG1130 - wiem, że będę musiał wymienić również przerzutkę (obecnie deore xt 785) oraz manetkę i łańcuch Dzięki za wszystkie podpowiedzi i sugestie.
m0d Napisano 10 Września 2018 Napisano 10 Września 2018 41 minut temu, Cumuulus napisał: po wyjęciu 17 dół kasety pracuje słabo i nie jest to rozwiązanie, której mi odpowiada Tak to bywa jak przerzutka niedostosowana do "skosu" kasety o szerokim zakresie. Jak wyregulujesz pod największą koronkę, to cierpi zmiana przełożeń na najmniejszych... Ewentualnie jak założyłeś koronkę z innej kasety to trzeba było sprawdzić czy odpowiednio się ona układa - chodzi o wycięcia ułatwiające przerzucanie łańcucha. Przy takim druciarstwie nieraz trzeba było podpiłować żeby koronkę właściwie umieścić na bębenku, chyba już obecnie nikt się w to nie bawi jak można dostać gotowe kasety o szerokim zakresie i dodatkowo nie trzeba wydawać kupy kasy ma jakieś "biżuteryjne" koronki 40-42T... Można by wymienić przerzutkę na którąś z nowych 11-rzędowych (tak, będzie działać z manetką 10s) i wtedy można by z lepszym powodzeniem zacząć używać gotowych kaset 10s 11-40 czy 11-42. Wymiana młynka na 22T - może być kłopot z sensownym działaniem, kwestia jaką różnicę obsługuje przerzutka. IMHO jak już to wymienić oba blaty na np. 36-22, co jest popularną kombinacją i będziesz miał taką samą różnicę zębów. Jeśli 2x11, to potrzebujesz nowej prawej manetki, nowej przerzutki tylnej, nowego łańcucha i nowej kasety. Korba nie ma tu nic do rzeczy, jeśli zębatki nie są zużyte to tylko wyczyścić przy okazji i wsio.
Dokumosa Napisano 10 Września 2018 Napisano 10 Września 2018 Przerzutka przednia pracuje z różnicą 14T więc tutaj zmiana młynka może powodować większe problemy. Korba może zostać do napędu 2x11 (przerzutka tylna wtedy SGS).
Mod Team KrissDeValnor Napisano 10 Września 2018 Mod Team Napisano 10 Września 2018 Poza tym przeskok między 38, a 22 to przecież przepaść...
Cumuulus Napisano 12 Września 2018 Autor Napisano 12 Września 2018 Cześć Dzięki za pomoc. Opcja podana prze mOd'a z gotową kasetą 11-42 i pozostawieniem korby 38x24 wygląda ciekawie. Czy ktoś z Was ma doświadczenia z Shimano CS-HG 500 11- 42 ? Czy w tym przypadku przerzutka musi być z długim czy średnim wózkiem ?
Dokumosa Napisano 12 Września 2018 Napisano 12 Września 2018 Długość wózka dobierasz do pojemności całego (przód i tył) napędu. W tym przypadku masz (38-24)+(42-11)=45. Przerzutki GS są teoretycznie do pojemności 41. Zupełnie na marginesie wg. Shimano GS to wózek długi a SGS super długi
Cumuulus Napisano 24 Września 2018 Autor Napisano 24 Września 2018 Cześć Zakupiłem kasetę CS HG 500 i do tego przerzutkę XT M 8000 SGS. Napiszę po testach jak to działa. Dziękuję za pomoc
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.