Gość Napisano 6 Września 2018 Napisano 6 Września 2018 W kilku źródłach i nie tylko w Polsce ten model roweru ma podawaną wage między 11.90kg a 12.2 . Mam jednak pytanie bo w opisie tego roweru jest podane że ma 1x11 biegów. Przestawiamy tylko po prawej stronie. Czy ktoś jeździł rowerem z tak małą ilością biegów? Rozumiem szosówki. Jednak czy nie za mało? 3x9 3x8 2x11 ale 1x11? https://velmar.pl/merida-nine-2018-green-dostepne-p-3093.html Cytuj
jbbike Napisano 7 Września 2018 Napisano 7 Września 2018 Teraz taka moda, że rowery mają 1x11, 1x12, 2x11. Ma to swojej uzasadnienie bo napęd jest przede wszystkim mniej awaryjny i do tego jedna manetka i linka mniej. Ja ma właśnie 1x11 i przed zakupem obawiałem się, że będzie ciężko na podjazdach ale z tym nie ma problemu. Natomiast brakuje aby docisnąć na asfalcie na płaskim lub z górki. Jak przejedziesz trochę kilometrów to będziesz wiedział czego potrzebujesz i dopasuję przedni blat pod siebie. W skrócie nie ma się czego obawiać tylko kupować rower i jeździć! Cytuj
m0d Napisano 7 Września 2018 Napisano 7 Września 2018 8 godzin temu, nagra napisał: Czy ktoś jeździł rowerem z tak małą ilością biegów? Rozumiem szosówki. Jednak czy nie za mało? 3x9 3x8 2x11 ale 1x11? Ważny jest dostępny zakres a nie ilość "biegów", zobacz jaka tam jest użyta kaseta. Jeśli masz wątpliwości i nie rozumiesz "o co w tym kaman" i jaka "mechanika" za tym stoi, to sprawdź, przejedź się i dopiero zadecyduj. Albo w ogóle daj sobie spokój z tym sprzętem, bo będziesz miał cały czas z tyłu głowy, że ktoś ma 20 czy 30 "biegów", a Ty tylko 11 Ot, nie jest to napęd dla każdego i nie w każdych warunkach jego zalety przewyższają wady, choć akurat do roweru MTB to baaardzo praktyczna rzecz. Cytuj
Gość Napisano 10 Września 2018 Napisano 10 Września 2018 W dniu 7.09.2018 o 08:54, jbbike napisał: Teraz taka moda, że rowery mają 1x11, 1x12, 2x11. Ma to swojej uzasadnienie bo napęd jest przede wszystkim mniej awaryjny i do tego jedna manetka i linka mniej. Ja ma właśnie 1x11 i przed zakupem obawiałem się, że będzie ciężko na podjazdach ale z tym nie ma problemu. Natomiast brakuje aby docisnąć na asfalcie na płaskim lub z górki. Jak przejedziesz trochę kilometrów to będziesz wiedział czego potrzebujesz i dopasuję przedni blat pod siebie. W skrócie nie ma się czego obawiać tylko kupować rower i jeździć! Ja jeżdze na 3x9 i jest tak : Po lewej mam stale na 3 natomiast po prawej korzystam z wszystkich przełożeń od 1 do 9. A jest opcja by przerobić /zamienić napęd chociaż na 2x11? . Przecież i tak nie przybędzie mi nagle waga 1kg Nie podjeżdżam już. Mam 1 lasek z 1 górką ale za dużo syfu po drodze opona zbiera więc omijam to. Mówisz brakuje by docisnąć na asfalcie. No i tu boli . Kurna rower 12kg taki pędziwiatr a tutaj raptem 1x11 i jeszcze 4-4.5tyś Cytuj
m0d Napisano 10 Września 2018 Napisano 10 Września 2018 To nie jest "raptem", to się nazywa specjalizacja. I nie jest tu na pewno priorytetem, że ktoś chce jeździć tym po asfalcie i mu z górki brakuje do pomachania nogami Od tego są inne rowery po prostu. 2 godziny temu, nagra napisał: Po lewej mam stale na 3 Tak BTW, jak piszesz sam korzystasz tylko z jednej zębatki z przodu... Cytuj
dovectra Napisano 10 Września 2018 Napisano 10 Września 2018 W dniu 7.09.2018 o 00:33, nagra napisał: 1x11 biegów. Tam jest rozsądny zakres przełożeń bo masz kasetę 11-50 z. Kasety 11-42 z są dla amatora zbyt wymagające w trudnym terenie. Cytuj
Gość Napisano 14 Września 2018 Napisano 14 Września 2018 W dniu 10.09.2018 o 15:02, m0d napisał: To nie jest "raptem", to się nazywa specjalizacja. I nie jest tu na pewno priorytetem, że ktoś chce jeździć tym po asfalcie i mu z górki brakuje do pomachania nogami Od tego są inne rowery po prostu. Tak BTW, jak piszesz sam korzystasz tylko z jednej zębatki z przodu... Bo sklepach jak sprzedają to po lewej było na 1 to mi pasowało na 3. Na 2 jest średnio . Ja jest 2 po lewej a po prawej 9 to nadal czuje się jakby się jechało dziecięcym rowerem dlatego zostało na 3. W dniu 10.09.2018 o 15:45, dovectra napisał: Tam jest rozsądny zakres przełożeń bo masz kasetę 11-50 z. Kasety 11-42 z są dla amatora zbyt wymagające w trudnym terenie. Jest jeszcze 1 merida. Waga jeszcze lepsza 11.X kg tyle że koła 27.5 a ja mam 2 rodzaje opon obie 29 więc nic z nimi nie zrobie ma obręczy 27.5 . Dodam że ta Merida z kołem 27.5 ma właśnie 2x11 . 14 godzin temu, Wyrwizab napisał: Dokładnie. Mając np. 3x9 wiele z przełożeń jest podobnych i nie korzystamy z nich, bo (przykładowo) 2-8 to to samo co 3-6. Ukosujesz łańcuch, a on tego nie lubi. Nie tylko łańcuch jest już dawno ubity . Jednak widuje młodych z Krossami którzy wiosną tego roku zakupili rowery było ich 5 i testowali biegi i narzekali bo nie wiedzieli jak sobie poustawiać biegi . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi