Skocz do zawartości

[suport] Jak odkręcić zapieczony wkład ?

plou

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej, coś strasznie mi strzela w suporcie albo naleciało syfu albo albo już ma dość współpracy ze mną, próbowałem odkręcić ale niestety nie daję rady (siły mi nie brak i kręcę w dobrą stronę :) ).

Jakieś pomysły jak do dziada podejść ? Próbowałem WD40, próbowałem benzynę ekstrakcyjną i nic. Suport to BB-ES25.

Napisano

Klucz do suportu wkładasz w miskę, a na niego dajesz podkładkę lub tulejkę (trzeba coś zaimprowizować) i blokujesz klucz dociskając go śrubą wkręconą w oś suportu. W ten sposób klucz nie wyskoczy, ani nie uszkodzi miski.

Kolejna sprawa to przedłużenie klucza. Rura nawet 2 metrowa to nigdy nie jest za dużo. Ktoś trzyma rower, a Ty ciągniesz, albo lepiej miarowo szarpiesz. Musi puścić.

Podgrzanie mufy opalarką to też nie jest zły pomysł, ale delikatnie na pierwszym "biegu".

Napisano

W sumie to najprostsza rzecz a jakoś mi nie wpadła do głowy, zrobić większą dźwignię.

Dzięki, spróbuje dziś wieczorem :)

Napisano

Tylko sprawdź Panie, czy aby na pewno nie masz gwintu włoskiego... ;)

Sposób zaproponowany przez @seraph jest najlepszy. W razie czego możesz też użyć porządnego młota i solidnie przydzwonić w jakąś przedłużkę klucza. ;))) No i pamiętaj, że należy najpierw wykręcić miskę od strony nienapędowej.

Napisano

Dłuższa dźwignia ( najlepiej mieć kogoś do pomocy ). Pomysł z przykreceniem klucza do osi suportu może nie wypalić gdyż octalink ma dużą średnicę wewnętrzną osi i śruba przez klucz może nie przejść ( w zależności jak duży otwór ma klucz ). Czasami lepiej też położyć rower na ziemi/na boku, żeby łatwiej docisnąć klucz do suportu. I tak jak wyżej @TheJW napisał zaczynamy od lewej strony.

Napisano

Dzięki, 1,7 m stalowej rurki jako przedłużenie zdziałało cuda, obyło się bez wkręcania :) Dziękuję wszystkim za podpowiedzi.

Swoją drogą to zawsze zaczynałem od przeciwnapędowej bo całe wieki temu ktoś mi tak powiedział że trzeba , ale w sumie to nie jestem pewien czy wiem dlaczego :D 

Napisano

Bo po pierwsze miska dość często jest z plastiku, więc łatwiej wykręcić. Po drugie stronę napędową dokręca się bardzo mocno, nienapędową na tyle żeby nie było luzu.

Napisano

A! Najważniejsze!!!
Jak już pozbędziesz się starego suportu, nowy i mufę koniecznie posmaruj czymś przeciwko zapiekaniu gwintów, w stylu Shimano Anti Seize. ;) W przyszłości będziesz miał łatwiej wykręcić suport.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.