plou Napisano 31 Sierpnia 2018 Napisano 31 Sierpnia 2018 Hej, coś strasznie mi strzela w suporcie albo naleciało syfu albo albo już ma dość współpracy ze mną, próbowałem odkręcić ale niestety nie daję rady (siły mi nie brak i kręcę w dobrą stronę ). Jakieś pomysły jak do dziada podejść ? Próbowałem WD40, próbowałem benzynę ekstrakcyjną i nic. Suport to BB-ES25.
seraph Napisano 31 Sierpnia 2018 Napisano 31 Sierpnia 2018 Klucz do suportu wkładasz w miskę, a na niego dajesz podkładkę lub tulejkę (trzeba coś zaimprowizować) i blokujesz klucz dociskając go śrubą wkręconą w oś suportu. W ten sposób klucz nie wyskoczy, ani nie uszkodzi miski. Kolejna sprawa to przedłużenie klucza. Rura nawet 2 metrowa to nigdy nie jest za dużo. Ktoś trzyma rower, a Ty ciągniesz, albo lepiej miarowo szarpiesz. Musi puścić. Podgrzanie mufy opalarką to też nie jest zły pomysł, ale delikatnie na pierwszym "biegu".
plou Napisano 31 Sierpnia 2018 Autor Napisano 31 Sierpnia 2018 W sumie to najprostsza rzecz a jakoś mi nie wpadła do głowy, zrobić większą dźwignię. Dzięki, spróbuje dziś wieczorem
TheJW Napisano 31 Sierpnia 2018 Napisano 31 Sierpnia 2018 Tylko sprawdź Panie, czy aby na pewno nie masz gwintu włoskiego... Sposób zaproponowany przez @seraph jest najlepszy. W razie czego możesz też użyć porządnego młota i solidnie przydzwonić w jakąś przedłużkę klucza. ;))) No i pamiętaj, że należy najpierw wykręcić miskę od strony nienapędowej.
SoloTM Napisano 31 Sierpnia 2018 Napisano 31 Sierpnia 2018 Dłuższa dźwignia ( najlepiej mieć kogoś do pomocy ). Pomysł z przykreceniem klucza do osi suportu może nie wypalić gdyż octalink ma dużą średnicę wewnętrzną osi i śruba przez klucz może nie przejść ( w zależności jak duży otwór ma klucz ). Czasami lepiej też położyć rower na ziemi/na boku, żeby łatwiej docisnąć klucz do suportu. I tak jak wyżej @TheJW napisał zaczynamy od lewej strony.
plou Napisano 31 Sierpnia 2018 Autor Napisano 31 Sierpnia 2018 Dzięki, 1,7 m stalowej rurki jako przedłużenie zdziałało cuda, obyło się bez wkręcania Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Swoją drogą to zawsze zaczynałem od przeciwnapędowej bo całe wieki temu ktoś mi tak powiedział że trzeba , ale w sumie to nie jestem pewien czy wiem dlaczego
Gość Napisano 31 Sierpnia 2018 Napisano 31 Sierpnia 2018 Bo po pierwsze miska dość często jest z plastiku, więc łatwiej wykręcić. Po drugie stronę napędową dokręca się bardzo mocno, nienapędową na tyle żeby nie było luzu.
plou Napisano 31 Sierpnia 2018 Autor Napisano 31 Sierpnia 2018 @skom25 dzięki za potwierdzenie, czyli dobrze sądziłem.
TheJW Napisano 31 Sierpnia 2018 Napisano 31 Sierpnia 2018 A! Najważniejsze!!! Jak już pozbędziesz się starego suportu, nowy i mufę koniecznie posmaruj czymś przeciwko zapiekaniu gwintów, w stylu Shimano Anti Seize. W przyszłości będziesz miał łatwiej wykręcić suport.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.