Przemo6435 Napisano 26 Sierpnia 2018 Napisano 26 Sierpnia 2018 Witam Planuje zakup roweru jak w temacie. Budżet to ok 2000. Zastanawiam sie nad Tribanem 520 fb oraz Krossem Pulso 2. Osprzet maja w zasadzie podobny stad dylemat. Czytałem ttoche o jednym i drugim opinie sa pozywtywne. Może ktos może mi cos podpowiedziec albo zasugerowac jakieś inne podobne produkty. Pozdrawiam
Michau82 Napisano 30 Sierpnia 2018 Napisano 30 Sierpnia 2018 https://www.kellysbike.com/pl/fitness-c570/physio-10-p53559
yarad Napisano 31 Sierpnia 2018 Napisano 31 Sierpnia 2018 Wiadomo, Triban to szosa z prostą kierownicą, z asfaltu nie zjedzie. Jeśli omijasz jakikolwiek teren, to czemu nie, fajny ścigacz na miasto i poza. Od razu dokup dobrą stacjonarną pompkę wysokociśnieniową, zwłaszcza gdy jesteś ciężki - miękkie opony to gwarancja "snejków" (warto też sprawdzić/wymienić opaski na obręczach). Za to w Decathlonie dętki w bardzo dobrej cenie ;). Jednak regularne pompowanie kół uwalnia od awarii. Wąskie i twarde opony to także większa koncentracja w czasie jazdy, żeby nie zaskoczyła dziura, wertep, uślizg. W zamian lekkość jazdy, maksymalny wiatr we włosach? Pulso oczywiście bardziej wszechstronny, przez las też przejedzie. Szerokie opony to większy komfort, bezpieczeństwo i amortyzacja, być może kosztem maksymalnych osiągów. Niebagatelne dopasowanie rozmiaru i geometrii.
MikeSkywalker Napisano 31 Sierpnia 2018 Napisano 31 Sierpnia 2018 Ale przecież do Tribana też można założyć bez żadnych problemów oponkę 35C. Jedyne co Kross ma lepszego to korba ze zintegrowaną osią. Decathlon za to broni się lepszą polityką gwarancyjną. Physio to fajna opcja na miasto i na co dzień, ale na dłuższą wycieczkę choć się nada to ograniczy go nieznacznie brak przedniej przerzutki. @Przemo6435 gdzie zamierzasz wykorzystywać rower? Jak w mieście to rozważyłbym jakiś rower z hamulcami tarczowymi.
Michau82 Napisano 31 Sierpnia 2018 Napisano 31 Sierpnia 2018 4 godziny temu, MikeSkywalker napisał: Ale przecież do Tribana też można założyć bez żadnych problemów oponkę 35C. Z tym 35C w Tribanie to różnie mówią. W jednym z wątków ktoś pisał, że z przodu już 28C mu zawadzało o hamulec. Nie wiem z czego to wynika, podejrzewam że są drobne różnice pomiędzy modelami i wersjami.
m0d Napisano 31 Sierpnia 2018 Napisano 31 Sierpnia 2018 10 godzin temu, MikeSkywalker napisał: ale na dłuższą wycieczkę choć się nada to ograniczy go nieznacznie brak przedniej przerzutki W jaki sposób niby? Mam w swoim mieszczuchu 1x9, wycieczki 100km+ spokojnie nim robiłem. Oczywiście zgodnie z przeznaczeniem roweru, czyli asfalty, szutry i leśne dukty, generalnie w większości ubite drogi. Jakieś stromizny ewentualnie byłyby przeszkodą.
MikeSkywalker Napisano 1 Września 2018 Napisano 1 Września 2018 A napisałem gdzieś że się nie da? 16 godzin temu, m0d napisał: Jakieś stromizny ewentualnie byłyby przeszkodą Nie trzeba jakiś specjalnych stromizm żeby zmęczyć się na nich jadąc na przełożeniu 44:34.
m0d Napisano 3 Września 2018 Napisano 3 Września 2018 Pewnie dlatego nie używam takiego blatu tylko 38T Z kasetą 11-36 to świat i ludzie do użytku miasto + wycieczki. Da się lecieć ponad 40km/h przy sensownej kadencji, da się to i owo podjechać.
Przemo6435 Napisano 3 Września 2018 Autor Napisano 3 Września 2018 Jednak zdecydowałem się na Tribana 520. Pojeździłem z prostą kierą i barankiem w Decathlonie i padło na baranka. Na razie przejechałem w weekend 80 km i jestem bardzo zadowolony. Baranek nie taki straszny jak mi się wydawało. Rozmiar mimo moich wątpliwości to L (testowałem także M ale zdecydowanie za mały) Blaty właściwie mogły by być dwa z przodu ale cóż ....
MikeSkywalker Napisano 3 Września 2018 Napisano 3 Września 2018 9 godzin temu, m0d napisał: Pewnie dlatego nie używam takiego blatu tylko 38T Wiesz, ja też w rowerze którym jeżdżę do pracy mam konfigurację 38:11-34 i nie narzekam Ale w Physio podejrzewam że jest korba singlowa na kwadrat więc zmiana korby i ewentualnie suportu rodzi koszta, a i nie każdy chce cokolwiek zmieniać kupując nowy rower. 3 godziny temu, Przemo6435 napisał: Blaty właściwie mogły by być dwa z przodu ale cóż .... Zmienisz z czasem, podejrzewam że po ograniczeniu przerzutki klamkomanetka spokojnie poradzi sobie z korbą dwurzędową. A jak chwilę pojeździć na tym co jest będziesz wiedział w którą stronę pójść - czy klasyczny kompakt, czy przełajowa, czy jeszcze coś innego.
Michau82 Napisano 3 Września 2018 Napisano 3 Września 2018 I ja jestem po zakupach w Decathlonie Niestety w moim mieście nie było możliwości przymierzyć się do tribana z flat barem, więc trochę w ciemno wziąłem tribana 100 z barankiem. Na razie uczucia mieszane, musimy się z rowerem lepiej poznać. Przy wzroście 174 wahałem się pomiędzy rozmiarem S a M. Wybrałem M i po przejechaniu kilku km. odnoszę wrażenie że L-ka wcale nie była by za duża. Chyba muszę się po prostu nauczyć jeździć na rowerze ze współczesną geometrią
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.