Skocz do zawartości

[lewe ramię korby] strzelanie, ktoś pomoże?

Fisiek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Zauważyłem dziś, że lewe ramię korby podczas kręcenia pod większym obciażeniem wydaje trzask kiedy ramię znajduję się w danym miejscu. Ktoś pomoże zdiagnozować problem? :)

Napisano
Cytat

A co zrobiłeś aby to wyeliminować? to nawet siodełko może być. zacznij od dokręcenia pedałów i suportu. Jak nie pomoże rozebrać na części pierwsze wyczyścić przesmarować i złożyć.

Napisano

Miałem podobną sytuację, ale strzelało ciąglę. Pedały można zdiagnozować, zmniejszając nacisk na nie w miejscu gdzie strzela, jeśli z minimalnym naciskiem nie strzela, to pedały. U mnie niestety to był wysypany suport, wymieniłem go dziś i cycuś glancuś jest cicho. Kiedyś jeszcze miałem strzały w okolicy sterów i to była wina zbyt wysoko podniesionego siodełka przy krótkiej sztycy, to też sprawdź

Napisano

No u mnie to stało się po myciu roweru. Dodam jeszcze że gdy w SPDkach "ciagnę" pedały pod górę to jest ok, ale gdy naciskam to już gorzej. 

• Mod Team
Napisano

Czym myłeś? Jak myjką ciśnieniową to jakiś syf mógł wejść do środka i teraz robi krecią robotę. Najlepsza metoda to, jak kolega wyżej już pisał, rozebrać wszystko, wyczyścić, nasmarować i złożyć na nowo.

Napisano

U mnie było tak samo - tylko lewe ramię i to w położeniu ok. godz 11-stej czyli największego nacisku. A winowajcą okazał się ... hak przerzutki. Odkręcić, wyczyścić, porządnie nasmarować styk z rama i śrubunek - przeszło. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...