Steven150 Napisano 3 Lipca 2018 Napisano 3 Lipca 2018 Witam forumowiczów! Na wstępie napiszę, że mierze 185cm i waże 75kg. Rower będzie służył do jazdy po drogach asfaltowych, jak i wypadach w teren (Jura Krakowsko-Częstochowska). Poprzedni rower Giant Rincon, został mi skradziony. Miał 15 tysięcy kilometrów przebiegu i był dość zużyty, nie oszukując nikogo. Po roku czasu jak i gromadzeniu finansów postanowiłem zakupić kolejny, chciałbym tym razem postawić na rower używany. Dlaczego używany? Bo wydaje mi się, że w tym pułapie cenowym można trafić już na naprawdę fajny rower z dobrym osprzętem. Znalazłem taki okaz z mojego miasta, wydaje mi się dość ciekawy lecz podejrzany, gdyż ogłoszenie widnieje już 2 tygodnie. https://www.olx.pl/oferta/scott-scale-760-l-2016-CID767-IDnejzO.html#07bd6af317 Tutaj pojawią się pytania: - Czy wart jest tej kwoty? Myślę, że byłbym w stanie urwać jeszcze te 150-200zł - Na co zwrócić szczególną uwagę przy oględzinach, która eliminowałałaby go na starcie? Dodam, że w przypadku decyzji zakupu udałbym się z nim do serwisu. -Jak się ma starszy osprzęt klasę wyżej do nowego klasy niższej? -Jak mocno odczuwalna jest róznica między kołami 27,5 a 29 w terenie? Pozdrawiam Piotr
Mod Team sznib Napisano 3 Lipca 2018 Mod Team Napisano 3 Lipca 2018 2 godziny temu, Steven150 napisał: Czy wart jest tej kwoty? Myślę, że byłbym w stanie urwać jeszcze te 150-200zł Jak w dobrym stanie to ok, ale nie jest to jakaś mega okazja. 2 godziny temu, Steven150 napisał: Na co zwrócić szczególną uwagę przy oględzinach, która eliminowałałaby go na starcie? Dodam, że w przypadku decyzji zakupu udałbym się z nim do serwisu. Pęknięcia ramy, przetarte golenie amortyzatora. 2 godziny temu, Steven150 napisał: Jak się ma starszy osprzęt klasę wyżej do nowego klasy niższej? Starszy lepszy. 2 godziny temu, Steven150 napisał: Jak mocno odczuwalna jest róznica między kołami 27,5 a 29 w terenie? Nie bardzo.
woojj Napisano 3 Lipca 2018 Napisano 3 Lipca 2018 4 godziny temu, Steven150 napisał: -Jak mocno odczuwalna jest róznica między kołami 27,5 a 29 w terenie? Dla 185 lepszym wyborem zdaje się 29. Co do dzielności terenowej- wielka kicha lepiej wypłaszcza nierówności. 27,5 poza ęduro już nie istnieje.... no może w damskich (małych) rozmiarach..... stąd też taniej da się kupić rozsądną używkę. Cokolwiek weźmiesz i tak będzie lepsze od starego 26. Minus 29- kobylastość- nigdzie się nie mieści. Ten scott to fajny rowerek. Warty swojej ceny. Wadą serii scale to wyścigowa geometria (bywa zaletą) i brak oczek montażowych do błotników, bagażnika....ale da się te tematy ogarnąć. W terenie jeździ toto jak szatan (zaleta geometrii wyścigowej)
Mod Team sznib Napisano 3 Lipca 2018 Mod Team Napisano 3 Lipca 2018 https://www.olx.pl/oferta/rower-dartmoor-hornet-2011-CID767-IDt3fgw.html#60acedfdd0 Tylko patrz czy rozmiar ramy pasuje.
dorota57 Napisano 3 Lipca 2018 Napisano 3 Lipca 2018 Dziwne! ktoś kto oferuje rower do sprzedaży serwuje 6 zdjęć całego roweru. Dlaczego nie ma zdjęcia napędu i innych istotnych punktów np. piast z hamulcami.
dovectra Napisano 3 Lipca 2018 Napisano 3 Lipca 2018 https://www.olx.pl/oferta/rower-mtb-merida-big-nine-29-CID767-IDse18r.html#609ee3fdc8 Może taki?
Biesz766 Napisano 3 Lipca 2018 Napisano 3 Lipca 2018 13 minut temu, dorota57 napisał: Dziwne! ktoś kto oferuje rower do sprzedaży serwuje 6 zdjęć całego roweru. Dlaczego nie ma zdjęcia napędu i innych istotnych punktów np. piast z hamulcami. Setki takich ogłoszeń jest i to nie od handlarzy. Dla wielu rower to rower, poszli 2-3 lata temu do sklepu, sprzedawca im doradził bo chcieli super górala ( z reguł dostali takiego ). Teraz stwierdzili, że sprzedają bo nie jeżdżą i wg. nich atutem jest wygląd całości, dlatego pstrykają na potęge fotki całości. Widziałem w ciągu ost. 3 miesięcy 3 perełki, rowerki warte ponad 2,5k na rynku używanych, puszczane w ogłoszeniu za 1500 zł do negocjacji ( z dok. zakupu z 2015-2017 ). Ludzie nie potrafili nawet odczytać modelu przerzutki tylnej, bo dla nich SLX to Shimano.
Steven150 Napisano 3 Lipca 2018 Autor Napisano 3 Lipca 2018 Godzinę temu, dovectra napisał: https://www.olx.pl/oferta/rower-mtb-merida-big-nine-29-CID767-IDse18r.html#609ee3fdc8 Może taki? Przyznam, że ta Merida wydaje się dość rozsądna. Jedynie odległość spora, bo mimo wszystko wolałbym zobaczyć i odebrać rower osobiście, choć cena bardzo przyzwoita. 2 godziny temu, sznib napisał: https://www.olx.pl/oferta/rower-dartmoor-hornet-2011-CID767-IDt3fgw.html#60acedfdd0 Tylko patrz czy rozmiar ramy pasuje. Czytałem temat, gdzie wspominana jest ta rama w wielkośći 14' . Na mnie definitywnie za mała.
Mod Team sznib Napisano 3 Lipca 2018 Mod Team Napisano 3 Lipca 2018 Sorry, pomyliłem temat z innym, gdzie autor szukał Horneta. Oczywiście ten rower rozmiarowo i z przeznaczeniem nie dla Ciebie.
Steven150 Napisano 9 Lipca 2018 Autor Napisano 9 Lipca 2018 Prosiłbym o nie zamykanie tematu. Aktualnie musiałem wydać część budżetu przeznaczonego na rower, stąd odnowie wątek w ciągu trzech tygodni.
Biesz766 Napisano 9 Lipca 2018 Napisano 9 Lipca 2018 To już poczekaj i kup IX-X z tego co widziałem to dobry okres na zakupy.
Steven150 Napisano 13 Sierpnia 2018 Autor Napisano 13 Sierpnia 2018 Witam, wracam ponownie do tematu. Budżet zakładany znów jest na swoim miejscu w związku z tym pojawiają się pierwsze pytania: Czy warto mimo wszystko czekać te 3 miesiące? Sezon zapowiada się na jeszcze trochę i przyznam, że szkoda byłoby mi czekać kolejny rok, aby móc wyjechać. Przeglądałem wstepnie OLX'a i w oczy rzuciła mi się taka oferta: https://www.olx.pl/oferta/scott-scale-930-carbon-29-CID767-IDvdKrh.html#8ae2598d08 Jest to rower z kolekcji 2013 i tutaj pojawia się moje pytanie. Czy rower sprzed 5 lat jest wart kupienia? Wydaje mi się, że po tym czasie uszczelki w amortyzatorze i zapewne jakieś inne elementy mogą być do wymiany. Sam koszt oryginalnych uszczelek to 220zł. Co o tym sądzicie?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.