hyx Napisano 25 Kwietnia 2018 Napisano 25 Kwietnia 2018 Witam tak się kończy jeżdżenie bez napinacza dziura w ściągnie achillesa zebatka utkwiła prosto w ściągnie - l4 brak możliwości jakiegokolwiek poruszania się na nodze wiec nie wierzcie ze łańcuch nie spadnie z narrow wide bo spada a zebatka lepszej jakości race face
rambolbambol Napisano 25 Kwietnia 2018 Napisano 25 Kwietnia 2018 Przykro mi z powody twojego wypadku, ale winienie za to zębatki to przesada. Równie dobrze mógł pęknąć łańcuch, pedał, koło, rama. Usuń proszę to zdjęcie, bo to niekoniecznie przyjemne do oglądania dla innych czytelników forum jest.
hyx Napisano 25 Kwietnia 2018 Autor Napisano 25 Kwietnia 2018 Usunięte po prostu po przejechaniu przeszkody stanąłem pewnie na pedaly mocno naciskając na pedaly oczywiście łańcucha nie było już na zębatce nieświadomy po chwili leżałem na ziemi a lewa noga wpadła pod zębatke nw dokładając do tego duże żeby mamy masakrę z ścięgna
Kaczorak Napisano 25 Kwietnia 2018 Napisano 25 Kwietnia 2018 Zdjęcie chętnie bym zobaczył :) Ale obwinianie zębatki NW za to to trochę trochę średnio bo zwykła niejednej osobie też zrobiła krzywdę. Kiedyś miałem tak że noga mi się ześlizgnęła z platformy przy ruszaniu i niefartownie zjechała pod pedał i pin mi solidnie rozciął skórę tak że stopa mi w bucie pływała we krwi ale nie obwiniam za to platform - po prostu stało się, zwykły niefart. W inetrnetach jest też wiele zdjęć jak np. kierownica wbiła się w rękę czy nogę komuś. Wina kierownicy?
Biesz766 Napisano 25 Kwietnia 2018 Napisano 25 Kwietnia 2018 23 godziny temu, hyx napisał: Usunięte po prostu po przejechaniu przeszkody stanąłem pewnie na pedaly mocno naciskając na pedaly oczywiście łańcucha nie było już na zębatce nieświadomy po chwili leżałem na ziemi a lewa noga wpadła pod zębatke nw dokładając do tego duże żeby mamy masakrę z ścięgna Ty masz 3 latka ? Obwiniasz o swoją krzywdę sprzęt, który jak wiadomo ZAWSZE może ulec zniszczeniu/zużyciu. Nawer Lambo za 2 mln usd ma wypadki z powodu usterki/zmęczenia materiału. Do tego ZERO interpunkcji, języka polskiego i ortografii w Twoich wypowiedziach.
lichak Napisano 25 Kwietnia 2018 Napisano 25 Kwietnia 2018 Spadł mi łańcuch z pełnym napinaczem 2 razy, ale nie obwiniam za to ani zębatki ani napinacza, winą jest bardzo zły stan zębatki i temu sam jestem winny. Pozdrawiam
cervandes Napisano 25 Kwietnia 2018 Napisano 25 Kwietnia 2018 Odradzam korby 3 rzędowe! Mi też się zdarzyło, że łańcuch był na środkowej koronce a blat przy zachwianiu równowagi i dotknięciu stopą asfaltu wbił mi się w łydkę!!
Kolmark Napisano 26 Kwietnia 2018 Napisano 26 Kwietnia 2018 Odradzam korby dwurzędowe! Mnie się co prawda nie zdarzyło wbić blatu w łydkę, bo i takiej korby nie mam, ale jest to tak samo możliwe, jak przy korbie trzyrzędowej Proponuję jeszcze nie jeździć po lesie, bo są drzewa i można w któreś uderzyć!!!
SoloTM Napisano 26 Kwietnia 2018 Napisano 26 Kwietnia 2018 Odradzam korby 1 rzędowe! Jeśli łańcuch spadnie to i jedna wystarczy. A tak poważnie to zawsze jest ryzyko, kolanem o mostek, skręcona kostka przy upadku czy na postoju w spd przewracając sie na bok można rękę złamać ( jesli ktoś wyciągnie próbując zamortyzować upadek i ma pecha ) I znowu pół żartem pół serio to do korby 3 rzęd można zamontować oryginalną oslonę do dwurzedowych nie widziałem
gyrill Napisano 26 Kwietnia 2018 Napisano 26 Kwietnia 2018 Jeśli coś można wyciągnąć z tego wątku to zastanówmy się jak to się stało że spadł Ci łańcuch. Jechales po jakichś wybojach? Miałeś włączone sprzęgło w przerzutce? Zastanawiam się czy zamiast napinacza nie pomógłby jakiś chain—catcher... Inna sprawa że jest i na to sposób! Powstal startup który produkuje konwersje napędów do pasków zamiast łańcucha BEZ rozpinania trojkata tylnego! https://www.veercycle.com/products/synchronous-belt-conversion-kit-for-multi-speed-bike-frames
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.