TENtamten Napisano 30 Marca 2018 Napisano 30 Marca 2018 siema czy suport SHIMANO SM BB52 (https://www.centrumrowerowe.pl/wklad-suportu-shimano-sm-bb52-pd8099/?v_Id=73932) bedzie pasować do tej korby slx fc 670?
js1200 Napisano 30 Marca 2018 Napisano 30 Marca 2018 Jeżeli masz na myśli korbę SLX M670, która wykorzystuje technologie Hollowtech II, to możesz wykorzystać do niej wkład suportu SHIMANO SM-BB52 (też hollowtech II). Te informacje masz nawet podane w opisie suportu.
xkedi Napisano 30 Marca 2018 Napisano 30 Marca 2018 Będzie pasować, system HT2 w korbie i supporcie się zgrywają.
TENtamten Napisano 3 Kwietnia 2018 Autor Napisano 3 Kwietnia 2018 kiepski? więc jaki byście mi polecili? dodam że mam w (4 literach) to ile będzie ważył
Pidzej Napisano 3 Kwietnia 2018 Napisano 3 Kwietnia 2018 Accent BB-EX1 / Accent BB-EX-PRO (tylko uważaj żeby nie kupić wersji pod korbę Truvativ, bo takie też są). Nie do zajechania a nawet jak jakimś cudem zajedziesz to wprasowujesz nowe łożyska i znowu jest nie do zajechania
Kolmark Napisano 4 Kwietnia 2018 Napisano 4 Kwietnia 2018 Niestety do zajechania szybciutko, szybciej od najgorszych suportów Shimano... Miałem, nie chcę więcej. Cóż z tego, że łożyska wymienisz, jak te plastikowe redukcje są nie do dostania, a od Shimano nie pasują bez rzeźby? A ja miałem własnie taki przypadek, że łożysko stanęło i to nie po myciu myjką, tylko zwyczajnie, podczas jazdy w deszczu - krótkim, ale ulewnym (burza mnie zaskoczyła w miejscu, gdzie nie było się gdzie schować). No i łożysko stanęło ale tak, że nie dało się zauważyć, bo korba się kręciła swobodnie, tyle że w plastiku. Plastik się przetarł, pojawił się luz na suporcie, zauważyłem jak zaczęło stukać pod naciskiem. Suport Accent wytrzymał jeden sezon, gdy Shimano wytrzymują u mnie spokojnie 2-3 lata w treningówce (nie zimówce). Sytuacja byłaby MOŻE do uniknięcia, gdybym pod plastiki w nowym suporcie napchał gęstego smaru. Jakiś czas pewnie by to jeździło, trzeba by tylko pamiętać, żeby tam zaglądać i smar wymieniać. Zauważyłem jednak, że w przypadku suportów Shimano oryginalnie założonych do roweru najlepiej zostawić je w spokoju, wtedy wytrzymują dłużej - w rowerze startowym dwa sezony bez względu na trudne warunki jazdy. Sprawdzone na nowym wtedy rowerze KTM Race Elite LC (suport XT wkręcany) jak i na obecnym Canyon Grand Canyon CF 5.9 (suport XT PressFit). W obydwu przypadkach suporty wytrzymały dwa lata, a właściwie dwa sezony startowe w warunkach nieraz super tragicznych (jak to bywało u GG ), z tym że suport w KTM jeszcze kolejne dwa lata jeździł, ale już wymagał regularnej reanimacji posezonowej.
rzezniol Napisano 4 Kwietnia 2018 Napisano 4 Kwietnia 2018 14 godzin temu, Pidzej napisał: Accent BB-EX1 / Accent BB-EX-PRO (tylko uważaj żeby nie kupić wersji pod korbę Truvativ, bo takie też są) To są identyczne suporty ... do wersji SRAM/Truvativ dodawana jest tylko tulejka redukująca jedno łożysko z 24 na 22mm ... Po wyjęciu tej tulejki masz suport dla Shimano. 2 minuty temu, Kolmark napisał: Suport Accent wytrzymał jeden sezon, gdy Shimano wytrzymują u mnie spokojnie 2-3 lata w treningówce (nie zimówce). Co użytkowników tyle opinii ... U mnie suport od Accenta w komuterze na 4 pory roku ma nakręcone jakieś 30 kkm + ... Fakt ma trzecie łożyska i plastiki złapały już nieco luzu ... ale koszt eksploatacji na takim dystansie to śmiech na sali. Komplet średniej klasy łożysk to okolice 20 zł, chińczyki za komplet to 10 zł. Swobodnie dostępne łożyska to plus tego suportu a nie minus. Zarżnięcie plastiku na zablokowanym łożysku to zwyczajnie pech, który równie dobrze może się trafić w suporcie Shimano. Nie trzeba koniecznie pchać się w suport Accenta ... ale zdecydowanie trzeba szukać suportu, który ma standardowe łożyska (rozmiar 6805). Neco, Aerozine, Accent, Token ... chyba wszystkie poza Shimano maja standaryzowane rozmiary łożysk. Pozdrawiam
Dokumosa Napisano 4 Kwietnia 2018 Napisano 4 Kwietnia 2018 Mam analogiczne doświadczenia z suportami BB-EX (Pro) co @Pidzej. Z dosyć trwałych polecam SM-BB93 lub MT800 aczkolwiek znam też przypadki, że na SM-BB51/52 ludzie robią całkiem przyzwoite przebiegi (i nawet w wymagającym terenie). Dodatkowo do najprostszych shimanowskich można kupić węższe (jak fabryczne,) łożyska u chińczyka za śmiesznie niską kasę a jakościowo nie będą gorsze niż te w BB-EX.
dovectra Napisano 4 Kwietnia 2018 Napisano 4 Kwietnia 2018 1 godzinę temu, Dokumosa napisał: na SM-BB51/52 ludzie robią całkiem przyzwoite przebiegi (i nawet w wymagającym terenie) da radę ale trzeba kontrolować ten wkład, jak coś się dzieje, to smarować porządnie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.