Skocz do zawartości

[napęd] 2x10

Sramano

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak zbudować od podstaw napęd 2x10 ? Będzie on jeżdżony dużo w lesie i na sciezkach. Jaką kasete kupić? Jaki łańcuch kupić żeby pasował i ile musi mieć ogniw? 

Napisano

Łańcuch dobierasz na podstawie wielkości zębatek z przodu i z tyłu. Te z kolei wybierasz pod własne preferencje, stopień wytrenowania i styl jazdy. Nikt Ci nie powie - weź korbę 26/38, kasetę 11-36 i będziesz zadowolony.
Napisz coś więcej... Jak długo już trenujesz, ile na to poświęcasz, czy będziesz jeździł po płaskim, czy w górach...

• Mod Team
Napisano

Teren płaski, nizinny, a ścieżki rowerowe ?
Jakie koło i jak z kondycją ?
W miarę uniwersalny napęd do 29" to powiedzmy korba 34/24 z kasetą 11- 36 lub z szerszym zakresem w zależności od potrzeby ( stylu jazdy, sposobu treningu, trudności terenu ).
W przypadku mniejszych kół i chęci dokręcania na prostych, czy zjazdach, trzeba mieć większą dużą tarczę korby.
Łańcuchy mają zazwyczaj 114 -116 ogniw i w razie potrzeby zawsze można skrócić - łańcuch kupujesz dedykowany, czyli w tym przypadku pod 10 rzędów.

Napisano

Najlepiej jak sobie porównasz z aktualnym napędem – które przełożenia są Ci potrzebne? Jeśli masz napęd 3x to przejscie na 2x wiąże się z rezygnacją z którejś części zakresu (najlżejsze lub najcięższe biegi) lub zwiększeniem odstępów między biegami. Także najpierw ustal czy możesz / chcesz obciąć zakres z którejś strony.

Napisano

Teren? W sumie wszystkiego po troche. Ale będe trenował podjazdy. Chcę też żeby nie było zbyt ciężko na zawodach a mam 15 lat. Jaką kombinacje byście proponowali? Koła 29 a z kondycją nie najgorzej . korzystałem z 3x9 i brakowało mi lżejszego biegu czasem :/ zaś zebatke 42t używałem na asfalcie 

• Mod Team
Napisano

Blat 42 to dużo jak na 29", więc albo kręciłeś siłowo, albo masz tzw. nogę i leciałeś sobie z 5 dych na prostej - żarcik oczywiście :002:
Przy wysokiej kadencji nie potrzebujesz blatu większego niż 34 - 36.
Dam Ci przykład : gościowi z pierwszego sektora w głównie nizinnych maratonach wystarcza napęd z blatem 32 i najmniejszą koronką kasety 10 - na tym leci sobie 40 km/h przy kadencji 90, a zauważalnie trudno robi się dopiero przy 55 km/h ( jak twierdzi ).
W związku z tym skup się bardziej na kasecie z możliwie szerokim zakresem, tym bardziej, że brakowało Ci lekkich przełożeń.

Napisano
14 godzin temu, HarveyDent napisał:

Jak na młynku brakowało Ci lżejszego biegu to raczej nie jest dobrze z Twoja kondycją. Jest raczej słabo. 38/24 + 11-36 proponuje

ale nie iemy w których momentach klękał i jaki ma zakres kasety. może to były siłowe odcinki a kasette miał 11-28

Napisano

Korba M6000 36/26, kasetę i przerzutkę możesz kupić XT 10s, Przerzutka jeść nie woła a pracuje dużo lepiej i jest trwalsza niż inne, zwykłe, kaseta M771 z kolei jest dwukrotnie droższa, ale jeśli zmieniasz normalnie całą kasetę to w 771 możesz zmieniać same zużyte koronki po 15pln sztuka. Mowa oczywiście o 4 najmniejszych. Do korby z zestawu masz przerzutkę M6025 jeśli ma być na obejmę, do tego manetki możesz iść w bardzo przyzwoicie działające M6000 czy troszkę lepsze M7000.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...