Skocz do zawartości

[piasty] koła z piastą 100mm do amortyzatora 110mm

Pyzas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Kupiłem amortyzator przedni w standardzie 110mm, a mam koła z Gianta Reigna PAM-2, które mają piasty o długości  100mm.

Czy dorabiał ktoś z was tulejki dystansowe, żeby zlikwidować luz?

Napisano

Jeśli masz oś 15 w piaście to skonwertujesz to takim zestawem jak poniżej (na ali za kilka dolcy można było kiedyś nabyć). Czasami wymaga to ustawienia centryczności koła (przeciągnąć obręcz na szprychach o 2-3mm).   Na przodzie nie trzeba ustawiać. Adaptery na tył tego wymagają.

SugarlessFrontBoostAdaptor_1.jpg

Napisano

Aczkolwiek odradzałbym tego typu adaptery ze względów bezpieczeństwa. Tarcza hamulcowa na dystansach to moim zdaniem średni pomysł

Napisano
42 minuty temu, dawid napisał:

Aczkolwiek odradzałbym tego typu adaptery ze względów bezpieczeństwa. Tarcza hamulcowa na dystansach to moim zdaniem średni pomysł

o tym nie pomyślałem....

Napisano
7 godzin temu, dawid napisał:

Tarcza hamulcowa na dystansach to moim zdaniem średni pomysł

Pomysł może faktycznie nie idealny, ale czy siły ścinające śrubę jakoś by wzrosły? Raczej nie, ale może być łatwiej wyrwać gwinty z alu piasty, bo jednak siła x ramię, a ramię urosło o te 5mm. Skontrować nakrętkami od strony szprych jeśli się jakoś tam zmieszczą, a chyba powinny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...