Skocz do zawartości

[6000] Full czy Hardtial ?

Longi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć

Długo się wahałem z zapytaniem na forum bo o ile jeszcze kilka tygodni temu wiedziałem co chcę tak teraz po pochłonięciu kolejnych artykułów ma dylemat.

Mam 6000 i potrzebuję nowy rower, moje typy to:

Kross Moon 1.0 2017 ( oczywiście po przecenie i musiałbym dołożyć parę stówek)

Kellys Swag 10 2017 (również po przecenie-alternatywa dla Moona)

Trek Roscoe 9 2018

Whyte 929

Dwa ostatnie to sztywniaki i ten Trek mi „siedzi” w głowie...

Mam 190 cm i ważę 98 kg, głównie jeżdżę do Srebrnej Góry, Suliwoods, Ślęża, minimum dwa weekendy w miesiącu a w tygodniu po okolicznych łąkach. Po dropach, gapach i innych nie skaczę bo na moim obecnym rowerze boję się o własne zdrowie, rower wiekowy nawet tarczówek nie posiada, a i umiejętności nie mam na tyle, sami rozumiecie.

P.S Do tej pory moim typem był Moon choć nigdy na fullu nie jeździłem...

Będę wdzięczny za sugestie pomocne w ostatecznym wyborze.

Napisano

Dzięki za linka, już wcześniej czytałem co nie co ale nie zaszkodzi uzupełnić lekturę.

Generalnie kwota jaką dysponuję pozwala na dość wąskie pole wyboru, z jednej strony może i dobrze bo nie będzie zagwostek co wybrać...

W rezerwie mam jeszcze Dartoora Bluebirda i Canyon Neuron AL 6.0

Napisano

jeśli Moon budzi obawy można poszukać starszego rocznika Rometa Toola 1, praktycznie ten sam rower, tylko rama z katalogu i chyba nie pęka. Widziałem gdzieś w sieci poniżej 6k.

Napisano

Nie budzi, jedynie się zastanawiam czy koła 27,5’ nie będą za małe, przy moim wzroście na moim obecnym rowerze z kołami 26’ wyglądam zabawnie ( delikatnie rzecz ujmując).

Napisano

Z jednej strony masz rację. Ale z drugiej strony fulle na kołach 29 to mniej zwrotne rowery niż te na średnim kole. Ale jak szaleństwa Cię nie interesują to może się nadać. 

Niedługo wchodzi na rynek Dartmoor Bluebird, z dobrym rabatem w Velo zbliży się ceną do 6 tysięcy. Możesz też zapolować na On One Codeine na Wyspach. 

Napisano

Tak jak piszesz...

Nie będę wybrzydzał, ważne by pod tyłkiem dobrze leżał i się dobrze jeździło. Szerokie opony i czarne obręcze sprawiają że koło optycznie wygłąda na większe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...