Skocz do zawartości

[korba] Długie dokręcanie korby na kwadrat

gkc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie.

Ktoś tu jeszcze używa korby na kwadrat?

Zastanawia mnie jak to jest z tym dokręcaniem nowo założonej korby.

Bo u mnie jest tak:

1. Montuje korbę i dokręcam z całej siły (a jestem "kawał chłopa" i jest to bardzo mocno)

2. Przejadę się trochę i znowu mogę coś dokręcić

3. I tak przez 2/3 dni po przejażdżce dokręcam po trochę (po około ćwierć do pół obrotu)

Po kilka dniach się układa i już nie mogę nic dokręcić. Wtedy uznaję że jest korba dobrze przykręcona.

Orientujecie się może czy to korba coraz dalej nachodzi?

A może śruba się luzuje?

A może niepotrzebnie dokręcam? Albo za często?

Ktoś coś wie?

Nie smaruje gniazda korby ani ośki suportu żadnym smarem.

A jak z tym u Was?

Macie podobnie?

Pozdrower.

Napisano

Na kwadrat dokręcałem zawsze kila razy(2 - 3), póki kwaraty w korbie i suporcie nie dopasują się do siebie.

Jak dobrze kwadrat "usiadł' już to nic nie mogłem więcej dokręcić i było git.

Uważam że dobrze robisz i tak jest prawidłowo

Napisano

W dniu 29.09.2017 o 10:52, mistan napisał:
póki kwaraty w korbie i suporcie nie dopasują się do siebie

Sugerujesz że w trakcie zmienia się kształt gniazda lub ośki?

Napisano

Gniazdo zazwyczaj jest aluminiowe.

Aluminium jest dość plastyczne i jak najbardziej może się "ugnieść".

Co do waszego oporu "dalej się nie da" to najzwyczajniej mogliście dojść do momentu w którym śruba oparła się o oś suportu albo skończył się gwint,

Pozdrawiam 

Napisano

W dniu 29.09.2017 o 11:36, gkc napisał:
Tak, gniazda, to aluminiowy otwór i wprasowywany w niego śrubą stalowy klin. Więcej, jak pojeździsz trochę z niedokręcona korbą to zmieni się tak ze już nigdy nie będzie sztywne. Z drugiej strony jak już się ustabilizuje i będzie dobrze, to lepiej jednak aby to połączenie było nasmarowane albo będziesz ściągał korbę kątówką gdy się zapiecze.
Napisano

U siebie gdy dostrzegłem luz, to już nie dało się tego dokręcić na zawsze. Problem rozwiązałem tak; położyłem rower na klocku drewnianym na korbie i w drugą przez drewno dobiłem młotkiem. i wtedy dokręciłem śrubę. To było skuteczne rozwiązanie. chcesz jeszcze mocniej to ogrzej korbę gotującą się wodą i tak pogrzaną osadź na osi, dobij i będzie bardzo mocno osadzona. 

Napisano
  W dniu 29.09.2017 o 11:36, gkc napisał:

Tego nie sugeruję. To jest kwardat na długim stożku i musi sobie znaleźć swoje miejsce. Do tego nie wiem czy zdejmowałeś obie korby i założyłeś na tą samą pozycję.

Ale jak dokręcisz i już siedzi twardo, to nie ma prawa się nic "wyrobić". Chyba że złapiesz od nowa luz ;)

Napisano

W dniu 29.09.2017 o 09:57, gkc napisał:
1. Montuje korbę i dokręcam z całej siły (a jestem "kawał chłopa" i jest to bardzo mocno) 2. Przejadę się trochę i znowu mogę coś dokręcić 3. I tak przez 2/3 dni po przejażdżce dokręcam po trochę (po około ćwierć do pół obrotu) Po kilka dniach się układa i już nie mogę nic dokręcić. Wtedy uznaję że jest korba dobrze przykręcona.

Proste i trwałe połączenie, lecz czasem dokładność wykonania ma wiele do życzenia.

Ośka nie zawsze jest dokładnym odzwierciedleniem gniazda korby.

Wystarczy trochę smaru grafitowego, jedno dociagnięcie powinno wystarczyć.

Można też jak napisano wcześniej użyć metody na ciepło-zimno, lecz może się okazać że to zbyt mocne połączenie dla ściągacza (rozszerzalność i kurczliwość metali).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.