Skocz do zawartości

[kaseta] Problemy z przerzutką po zmianie kasety

xandercage

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,

mała prośba o merytoryczną pomoc:

Kilka dni temu zmieniłem kasetę w napędzie 2x10 z 36T na 40T (Deore na Suntour). Przerzutka to XTR M986.

Po próbnej jeździe po płaskich szutrach wszystko zdawało się być OK, jednak w niedzielę wystartowałem w maratonie i pojawiły się pierwsze problemy:

- przy jeździe na biegach 1x1 przerzutka zdawała się "zawieszać" na koronce 40T i dopiero dwu- trzykrotne kliknięcie w dół powodowało, że łańcuch schodził na niższe biegi (myślę, że to kwestia regulacji)

- przy wrzuceniu na duży blat z przodu łańcuch spadał z dolnego kółeczka przerzutki i ocierał o wózek (każdorazowo musiałem się zatrzymać, aby wciągnąć łańcuch)

Łańcuch ma przebieg ok. 100 km.

Wina przerzutki, nowej kasety czy nie najświeższego kółeczka?

Napisano

Sprawdź, czy wszystko jest proste. Może na maratonie o coś zahaczyłeś i nawet nie zauważyłeś. Jeśli proste, to ja bym odkręcił linkę, rozregulował całkowicie przerzutkę i ustawiał ją na nowo, od początku do końca. Przy okazji będziesz mógł ją zdjąć, dokładnie wyczyścić i przesmarować.;)

Napisano

Skrzywić raczej nic nie skrzywiłem, bo pierwszy "spad" z kółeczka zauważyłem już na rozgrzewce (uznałem to za przypadek albo niedopatrzenie w czasie zakładania kół) a drugi "spad" miałem na pierwszej górce.

Chyba masz rację. Rozbebeszę wszystko do "zera" i poustawiam od nowa, może coś się poprzestawiało.

Napisano

Coś się post zdublował...

Jeśli nie jest pokrzywione, to pewnie kwestia pożenienia nowej kasety z przerzutką. Zawsze są jakieś różnice w wymiarach, nawet minimalne, a to już ma wpływ na pracę przerzutki. Daj znać, czy coś to zmieniło. Jak nie, będziemy szukać dalej.;)

Napisano

Czy zmieniając kasetę zmieniłeś łańcuch na dłuższy?

podepnę się.

jak teraz mam kasetę Deore 10s 10-32, a chcę zmienic na Deore 10s 10-34 , to będę musial dolozyć oczka do łancucha? :?

Napisano

A skąd ktoś ma wiedzieć ile masz tych ogniw teraz? Policz sobie ze wzoru na długość ile potrzebujesz. Inna sprawa że złym pomysłem jest jazda na starym łańcuchu po zmianie kasety, znacznie przyspieszy to jej zużycie.

Napisano

B. często fabrycznie rower ma łańcuch dobrany wg. zaleceń proponowanych przez shimano (opleść duży blat + największą koronkę z pominięciem przerzutek i dołożyć 2 ogniwa). Jeśli więc tak jest to będziesz musiał zmienić łańcuch.

• Mod Team
Napisano

Opcje masz 2 dwie:

- Za ciasno, łańcuch jest za krótki i trzyma przerzutkę.

- Górne kółeczko jest za blisko, a jak brakuje śruby B, trzeba ja wymienić na dłuższą.

Napisano

jak kiedys myslalem o podobnym zabiegu to wyczytałem ze zmieniarki sprzed ery 11'tek i wielkich kaset mogą mieć problem z ogarnięciem takiej kasety i może być konieczna wymiana zmieniarki lub zastosowanie goat link czy podobnego wymysłu, jeżeli wszystko inne jest okay

Napisano

Daj znać czy Ci się to udało dobrze wyregulować, twoja przerzutka jest na max 36 koronkę. Ludzie pisali że udawało im się porządnie wyregulować jak mieli przerzutki bez sprzęgła a ty masz jeszcze dodatkowo sprzęgło.

• Mod Team
Napisano

Mój kumpel jeździ na tym modelu na kasecie 11-42 wiec to działa, trzeba to tylko ustawić i on wymieniał śrubę na dłuższą.

Napisano

Póki co nie zdążyłem dobrać się do roweru, więc nic więcej nie wiem oprócz tego, że sporo osób z "moją" przerzutką jeździ nawet na kasetach 42T

@@xandercage, napisz coś więcej o napędzie, przerzutka z długim czy ze średnim wózkiem, jakie tarcze korby? 

Wózek średni, przerzutka ze sprzęgłem. Tarcze 24/38.

W poprzedniej konfiguracji (kaseta 36T) bez problemu dało się zapiąć zębatki 38x36, teraz delikatnie przybraknie łańcucha, ale przecież i tak nie będę używał takich przełożeń.

Szczerze mówiąc nie mam pojęcia, ile jest ogniw, odjąłem od fabrycznego KMC 6 sztuk.

Napisano

W takim razie widzę dwa problemy.

Pierwszy to pojemność przerzutki XTR M986 ze średnim wózkiem która wynosi 35, a Twój napęd ma obecnie 43, to stanowczo za duża różnica. Ja sam w moim flagowym góralu mam napęd 2x10 z przerzutką ze średnim wózkiem i chodzi perfekcyjnie, ale mój napęd ma pojemność 39, a przerzutka to Sram X.0 o pojemności 37, która ma znacznie silniejszą sprężynę niż przerzutki Shimano i te dwa ząbki za dużo w napędzie nie robią na niej wrażenia. Prawdę mówiąc, już Twój poprzedni napęd z kasetą 11-36 i korbą 38/24 był mocno naciągnięty przy przerzutce o pojemności 35.

Drugi problem to za krótki łańcuch, który dociska rolkę kierunkową zbyt mocno do kasety, upośledzając zmianę przełożeń.

Być może zmiana łańcucha na taki o odpowiedniej długości wg. systemu o którym pisał @Dokumosa

(opleść duży blat + największą koronkę z pominięciem przerzutek i dołożyć 2 ogniwa
, plus wymiana śruby regulacyjnej B na dłuższą, jak radził @@Puklus, żeby odsunąć rolkę kierunkową od kasety dadzą pozytywny efekt. Ale przy różnicy 8T między napędem a przerzutką nie oczekiwał bym rewelacji :( 

Napisano

Wczoraj wieczorem trochę "pobawiłem się" regulacją przerzutki, czyli rozpiąłem całość i wyregulowałem (na tyle, na ile potrafię). Odsunąłem wózek (był luz na śrubie) i całość wydaje się chodzić lepiej, choć nie testowałem przełożeń na podjazdach a jedynie na płaskim kawałku ulicy pod możliwie maksymalnym obciążeniem. Jeszcze jedna sprawa: prawdopodobnie dałem d... przy ostatnim czyszczeniu, bo chyba założyłem odwrotnie dolne kółeczko przerzutki, wydawało się być w osi, ale po zmianie kręci się lżej i lepiej.

Jak już koledzy wyżej pisali, te przerzutki działają w takich konfiguracjach (zdecydowałem się na to, bo spotkałem dwóch zawodników na maratonie z takimi konfiguracjami), sprawę z pewnością ułatwi dłuższa śrubka (ktoś wie, jaki to gwint?).

Napisano

Wczoraj, po wcześniejszych regulacjach, przejechałem w warunkach mocno błotnych maraton i przerzutka z kasetą zadziałała rewelacyjnie. Moim ewidentnym błędem było najwyraźniej złe założenie rolki i brak regulacji przerzutki po założeniu nowej kasety. Wszystko chodzi jak należy i nie ma problemu z katalogową pojemnością napędu. Zaryzykuję stwierdzenie, że montaż długiej śruby "B" pozwoliłby na jazdę na kasecie 42T, chociaż tutaj wolałbym, aby wypowiedziała się osoba która rzeczywiście tak jeździ.

• Mod Team
Napisano

Nie każda kaseta jest identyczna. Jak zakładasz inny model, przy 10/11 biegach, czasem ten ułamek milimetra potrafi czynić cuda. Każda zmiana koła, kasety powinna być regulowana na przerzutce, o ile jest potrzeba oczywiście :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...