unibikEVO Napisano 14 Września 2017 Napisano 14 Września 2017 Witam wszystkich Założyłem nową kasetę: Shimano CS-HG81-10 11-32T Nowy łańcuch: HG54 Przerzutka tył: M781 Łańcuch czasami podskakuje na kasecie, głównie na jej środkowych trybach tj 5,6 (nie zmienia trybu) w momencie gdy ruszam spod świateł (powoli ), w czasie jazdy gdy przestanę pedałować na dłuższą chwilę i przy ponownym zakręceniu pedałami skacze. Dodam, że łańcuch przed założeniem skróciłem, wyczyściłem i nasmarowałem. Przerzutkę regulowałem... Za wszelkie sugestie z góry dzięki.
huskarl Napisano 14 Września 2017 Napisano 14 Września 2017 zobacz czy łańcuch nie ma gdzieś sztywnego ogniwa, pewnie w miejscu skucia.
ArtGD Napisano 14 Września 2017 Napisano 14 Września 2017 Ja bym się trzy razy upewnił, czy łańcuch skacze na kasecie, bo może przeskakuje na zębatce w korbie. Jeśli rzeczywiście skacze na kasecie to może hak się skrzywił.
dovectra Napisano 14 Września 2017 Napisano 14 Września 2017 pedałować na dłuższą chwilę i przy ponownym zakręceniu pedałami skacze. nie zaciąga ci łańcucha?, bębenek dobrze działa?
unibikEVO Napisano 14 Września 2017 Autor Napisano 14 Września 2017 Nic nie zaciąga, bębenek sprawdzałem i wygląda na to, że jest ok. Łańcuch sprawdzałem i nic, ponadto mam spinkę connex założoną zgodnie z instrukcją. Jutro spróbuję wymienić blat i zobaczymy.
Pinifarina Napisano 14 Września 2017 Napisano 14 Września 2017 A może nie skacze? Akurat miałem podobną sytuację. Z uwagi że się napęd skończył trzeba było wymienić komplet. Poszła kaseta i łańcuch HG81 + HG95. Jazda i przy mocnym depnięciu przeskakiwał łańcuch. Oczywiście mając nowy komplet na tyle rutyną jest blat przedni. Po wymianie blatu podczas jazdy na wprost przeskakuje napęd. Sprawdzenie łańcucha czy aby nie zamontowany odwrotnie, ale nie. Czego Janusz zapomniał ? - wyregulować przerzutki, przeskakiwał łańcuch między sąsiednimi trybami, co dokładnie jest podobne jak ślizganie łańcucha po zębach.
unibikEVO Napisano 15 Września 2017 Autor Napisano 15 Września 2017 W weekend spróbuję jeszcze przeserwisować bębenek i wyregulować jeszcze raz przerzutkę. Jak to nie pomoże to w poniedziałek zmienię blat.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.