Skocz do zawartości

[Kaseta] 9 speed 11-40z, 500g, 30$, warto?

kurt_hectic

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
21 godzin temu, kurt_hectic napisał:

9speed 11-50 -> czy istnieje przerzutka, która to obsłuży?

Istnieje zdrowy psychicznie człowiek który to kupi?

Napisano

Obecnie chyba nie ma jak tego użyć, ale ją bym taką chciał. Albo jeszcze lepiej, 8 speed 11-50. Mieszkam w górach i właśnie taka kaseta byłaby dla mnie idealna. 

Wszyscy wiedzą, że 11,12,13... przełożeń to tylko przejściowy stan. Gdy ludzie się opamiętają to wybiorą mniejszą ilość. W górach czy zmiennym terenie każdy klik jest na wagę złota, nie mam zamiaru non stop przeklikiwac się przez więcej jak 10 zębatek. Obecnie mam 9 i spokojnie jedno ze środka mógłbym wywalić.

Napisano

Jak chcesz normalnie kręcić korbą? Jak tam jest takie stopniowanie:  11-13-16-20-24-30-36-42-50? Co zmiana biegu to ściana. Kolan swoich nie lubisz? Kto to jest ten ktoś kto się "opamieta"? 5 osób które chcą na przekór wszystkim mieć fikusny napęd? A gram na wagę złota? W tym czymś? Toż to waży 2x tyle co 12 rzędowy sram. A i tak musisz mieć przerzutke eagla łańcuch 12s...

Napisano

Nowy nx eagle wazy 600g. Na ali można znaleźć 330g kasetę za 100$.

A co do kadencji to nie rozumiem. Jest mi za ciężko-wrzucam na lżejsze przełożenie, jadę za wolno- wrzucam cięższe.

Imo 80% ludzi nie na takich problemów, bo nie jeździ w terenie tylko rekreacyjnie. Masa ludzi w ogóle o tym nie myśli lub mówi jak ty- przecież wszyscy to kupują to musi być prawda.

Ale pamiętajmy też, że 80% cyklistów ubiera się w ubrania z logo firm wszędzie gdzie się da i... wyglądają jak jeżdżące bilbordy. Ludzie powielają to co wiedzą, często nie myśląc czy to ma sens.

Obecnie nie mamy wyboru i sam planuję kupić eagla, ale za parę lat zmienię na 8-9 przełożeń jak będą dostępne.

Napisano

Każdy jak mu za ciężko albo za lekko to zmienia bieg... ale ta kaseta każe za każdym razem zmienić o ~20% na twardych też, czyli co? mam cyrklować z prędkością kręcenia nogami w kółko żeby zmienić bieg, czy trzymać kadencję i się siłować niszcząc kolana?

PS. Kurt, a po co w takim razie taka kaseta komuś kto nie jeździ w terenie tylko rekreacyjnie? To nie jest czasem ten KTOŚ, kto ogląda "bilbordy" i chce mieć 1x  z ogromną zębatką z tyłu? Ten kto jeździ w terenie, takim stopniowaniem robi sobie krzywdę, ten kto jeździ rekreacyjnie jej nie potrzebuje.

Napisano
W dniu 9.07.2018 o 18:17, kurt_hectic napisał:

9speed 11-50 -> czy istnieje przerzutka, która to obsłuży?

Moja RD-M591 z wkręconą dłuższą śrubą "B", obsługuje kasetę 11-46. Istnieje szansa, że dała by radę i tej kasecie... 

Napisano

Znalazłem na aukcji kasety ZTTO 11-40 9spd zdjęcie w którym ktos ma założoną ta kasetę z przerzutka Deore M592 ale użył też tego extendera którego można też kupić w zestawie. Na pytanie do osób które kupiły ta kasetę piszą że ta prsedzutka to obsłuży. Jak myślicie ? Da to radę z tym extenderem ? Aktualnie używam 11-36 i chodzi bajka i nawet jest trochę miejsca od największej zębatki. 

Napisano

Pewnie zadziała, ale na pewno ucierpi na tym jakość pracy, bo extender - owszem - odsunie przerzutkę od największej koronki, ale też od małych, więc przerzutka będzie musiała je obsługiwać na odległość. Jak ten mankament przeboleć to polak może jeździć nawet na tych "wrotach od stodoły".

Napisano
9 godzin temu, matiq16 napisał:

Znalazłem na aukcji kasety ZTTO 11-40 9spd zdjęcie w którym ktos ma założoną ta kasetę z przerzutka Deore M592 ale użył też tego extendera którego można też kupić w zestawie. Na pytanie do osób które kupiły ta kasetę piszą że ta prsedzutka to obsłuży. Jak myślicie ? Da to radę z tym extenderem ? Aktualnie używam 11-36 i chodzi bajka i nawet jest trochę miejsca od największej zębatki. 

Eh, czyli shadow? Mi xt z shadowem nie działał, kupiłem deore bez i jest naprawdę git. One na serio inaczej się poruszają. Shadow jakby poruszal sie po zaprogramoeanej trasie, a te bez jakby po prostu były dociskane przez sprężynę. Takze deore bez shadowa + 11-40 zitto + nowa linka i pancerze + takie specjalne końcówki naprawdę dają radę.

Ten typ:610-20-26_ACC-Original.jpg

Radzę tylko kupić 11-42, bo różnica pomiędzy 36, a 40 jest minimalna.

Parę postów wcześniej ktoś napisał, że 11-46 też wejdzie z dłuższą śrubą B, ale nie wiem, polecam to co sam sprawdziłem.

Napisano
W dniu 15.07.2018 o 22:34, seraph napisał:

Pewnie zadziała, ale na pewno ucierpi na tym jakość pracy, bo extender - owszem - odsunie przerzutkę od największej koronki, ale też od małych, więc przerzutka będzie musiała je obsługiwać na odległość. Jak ten mankament przeboleć to polak może jeździć nawet na tych "wrotach od stodoły".

Jakość pracy jest równoznaczne z precyzją zmiany przełożeń ? Chodzi mi o to czy przy hipotetycznie dobrze wyregulowanej przerzutce, prostym haku, idealnym stanie linki i pancerza to jedynym mankamentem będzie, że przerzutka będzie później wrzucać a raz szybciej ? Czy w grę wchodzą też jakieś przypadkowe zmiany przełożeń podczas jazdy ? Odsuniecie kołka od mniejszych koronek wnioskuje będzie miało właśnie wpływ na to, że podczas zmiany pomiędzy 9,8,7 koronką przerzutka nie zawsze będzie wrzucać/zrzucać szybko ? Czy będą jakieś inne problemy. 

Napisano

Samo się raczej nic zmieniać nie będzie, ale biegi mogą "zamulać" szczególnie na brudnym napędzie, czyli łańcuch może czasem zeskakiwać z opóźnieniem, albo będziesz musiał "dociągać" biegi manetką. No i rzeczywiście lepiej jak przerzutka nie będzie typu Shadow.

Napisano
6 godzin temu, matiq16 napisał:

Jakość pracy jest równoznaczne z precyzją zmiany przełożeń ? Chodzi mi o to czy przy hipotetycznie dobrze wyregulowanej przerzutce, prostym haku, idealnym stanie linki i pancerza to jedynym mankamentem będzie, że przerzutka będzie później wrzucać a raz szybciej ? Czy w grę wchodzą też jakieś przypadkowe zmiany przełożeń podczas jazdy ? Odsuniecie kołka od mniejszych koronek wnioskuje będzie miało właśnie wpływ na to, że podczas zmiany pomiędzy 9,8,7 koronką przerzutka nie zawsze będzie wrzucać/zrzucać szybko ? Czy będą jakieś inne problemy.

Od ponad roku jeżdżę na zestawie RD-M591 + kaseta 11-46 (9s) i żadnego z w/w objawów nie zauważyłem. Biegi zmieniają się płynnie i precyzyjnie, nie ma mowy o "przypadkowej zmianie przełożeń" czy "problemach z szybkością zmiany na 9,8,7". Generalnie nie ma odczuwalnej różnicy do standardowej kasety np. 11-34. Przynajmniej ja takiej różnicy nie odczuwam.

Napisano

Dasz linka do kasety? Na ali nie znalazłem takiej.

Btw. Pan Chińczyk odpisał mi, że potezebuje tej przedłużki haka do 11-50, ale... Musiałbym zobaczyć, żeby uwierzyć, nie będę testował na sobie.

Napisano

Kasetę złożyłem sam z (CS-HG200 11-36 + koronka 34 + zębatka 46 od a2z). Eksperymentowałem z "przedłużką" od chińczyka. Niestety jest ona dość marnej jakości i śruba "B" bardzo szybko zniszczyła miejsce w którym się opiera. Dlatego pozostałem przy standardowym haku i dłuższej śrubie "B". Do kasety 11-50 może być jednak potrzebna przedłużka, dłuższa śruba może już tego nie ogarnąć...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...