kuba3211 Napisano 13 Sierpnia 2017 Napisano 13 Sierpnia 2017 Cześć Mam małe pytanko. Otóż w lewej korbie popsuł się gwint żeby wkręcić pedał więc muszę kupić nowe korby. I teraz tak, orginalna korba ma 175mm, i kupić taką samą długość czy może kupić 170mm? Dodam że czasami przy szybszej jeździe bolą mnie kolana. Jakie korby były by lepsze, 175mm czy 170mm, a może inne? Głównie zależy mi żeby rower był szybszy ale i nie bolały mnie kolana. Dodam że mam 183cm. https://zapodaj.net/8800a1d2c9b53.jpg.html
Tatanka Napisano 13 Sierpnia 2017 Napisano 13 Sierpnia 2017 Ból kolan jest spowodowany złym ustawieniem siodełka,o ile nie wchodzą w rachubę jakieś schorzenia.Sama długość ramion korby nie ma na to wpływu.Przy Twoim wzroście 175 mm to lepszy wybór.
piciu256 Napisano 13 Sierpnia 2017 Napisano 13 Sierpnia 2017 Jesteś dość wysoki więc raczej dla ciebie lepsze 175mm, ból kolan to tylko i wyłącznie złe ustawienie siodełka- osobiście polecam metodę Lemonda.
kuba3211 Napisano 13 Sierpnia 2017 Autor Napisano 13 Sierpnia 2017 Dzięki za odpowiedź, korby kupię 175mm. Siodełko ustawiłem sobie teraz metodą Lemonda ale nadal przy szybszej jeździe kolana mnie bolą Co jeszcze może być tego przyczyną? Ból kolan występuje tylko przy szybszej jeździe.
wkg Napisano 14 Sierpnia 2017 Napisano 14 Sierpnia 2017 Co jeszcze może być tego przyczyną? Ból kolan występuje tylko przy szybszej jeździe. Jaką masz kadencję ?
kuba3211 Napisano 16 Sierpnia 2017 Autor Napisano 16 Sierpnia 2017 No że tak powiem to różną Ale zauważyłem że problem pojawia się też przy bieganiu. Zapisałem się do lekarza, zobaczymy co powie...
J67 Napisano 22 Sierpnia 2017 Napisano 22 Sierpnia 2017 Możliwe, że moje rozumowanie jest błędne, ale doświadczenia mam następujące: przy identycznym ustawieniu siodełka - na korbach 170 mm kolana mocno mi już dokuczały po 150 km (jestem niższy - 174 cm), natomiast na korbach 165 mm - po 250 km - pojawiają się wszystkie inne bóle - ale nie kolan(!). Tak na własny użytek - wytłumaczyłem to sobie w ten sposób: na dłuższych korbach trudniej mi kręcić wysokie kadencje, więc mam tendencję do jazdy siłowej na twardszych przełożeniach.
wkg Napisano 22 Sierpnia 2017 Napisano 22 Sierpnia 2017 Lekarz jak znam realia to nic nie powie konkretnego. Ja bym kupił czujnik kadencji i starał się mieć średnią powyżej 80 : ) Tak na własny użytek - wytłumaczyłem to sobie w ten sposób: na dłuższych korbach trudniej mi kręcić wysokie kadencje, więc mam tendencję do jazdy siłowej na twardszych przełożeniach Ciekawe ... to rower MTB czy szosa ?
Piter233 Napisano 22 Sierpnia 2017 Napisano 22 Sierpnia 2017 Możliwe, że moje rozumowanie jest błędne, ale doświadczenia mam następujące: przy identycznym ustawieniu siodełka - na korbach 170 mm kolana mocno mi już dokuczały po 150 km (jestem niższy - 174 cm), natomiast na korbach 165 mm - po 250 km - pojawiają się wszystkie inne bóle - ale nie kolan(!). W sensie że nie ruszałeś siodełka? Jak tak to twoje porównanie nic nie dało - dobre ustawienie siodełka mogłeś mieć pomiędzy tymi 5 milimetrami różnicy.
J67 Napisano 22 Sierpnia 2017 Napisano 22 Sierpnia 2017 W sensie że nie ruszałeś siodełka? Jak tak to twoje porównanie nic nie dało - dobre ustawienie siodełka mogłeś mieć pomiędzy tymi 5 milimetrami różnicy. Nie przeczę, że tak może być. Od razu zaznaczyłem, że mogę się mylić. Wiem tyle, że na krótszych mogę kręcić kadencję wyższą o co najmniej 10% (przez dłuższy czas) i stąd - lżejsze biegi i lepsza dynamika. Nie zdycham pod jakąś niewielką górkę. A co do ustawienia siodełka - starałem się to zrobić prawidłowo, ale dokładność - realnie - to ok. 1 cm. Potem były liczne korekty. W rezultacie - poszło ok. 2 cm do góry i chętnie bym spróbował jeszcze trochę podnieść, ale sztyca się zapiekła i ok. 1 cm do przodu. Jest też sporo pochylone, bo mam dość nisko kierownicę i przy ustawieniu płaskim - robi się jajecznica Ja bym kupił czujnik kadencji i starał się mieć średnią powyżej 80 : ) Może wystarczy poczucie rytmu?
wkg Napisano 22 Sierpnia 2017 Napisano 22 Sierpnia 2017 Może wystarczy poczucie rytmu? : ) Myślę, że nie. Po tygodni jazdy bez licznika który zgubiłem byłem zaskoczony kadencją. Zupełnie inaczej kręciłem a inaczej pokazywał licznik. Licznik działa też motywująco ; )
firefoks Napisano 22 Sierpnia 2017 Napisano 22 Sierpnia 2017 A ja całe życie jeździłem bez licznika kadencji. Kiedy kilka lat temu zakupiłem taki licznik okazało się, że kręcę przeważnie 90 obr/min
Piter233 Napisano 23 Sierpnia 2017 Napisano 23 Sierpnia 2017 Ja jeździłem dość długo bez kadencji, a po kupieniu okazało się że wyrabiam przepisowe 90. Jedyne co to trochę podniosłem. Co do długości korb, w moim przypadku krótsze korby dają jazdę bez bólu - efekty kolana kinomana.
Pinifarina Napisano 24 Sierpnia 2017 Napisano 24 Sierpnia 2017 Długość korby raczej dopiera się do kadencji. im średnia wyższa tym krótsze ją preferowane bo będą wymagały mniej energii. Tylko ze 170 a 175 to 3% różnicy prawie niezauważalnie. Ale dla momentu z niską kadencją każde 5mm to jest dużo. Ile to jest wyższa średnia powyżej 90 obr/min a to sporo. Dla osoby nie mającej licznika kadencji informuje że w większości jest to 100, 110 i tyłek od siodełka się odrywa tak szybko korbką nawalam. Co do bólu kolana. To rozróżniamy 4 miejsca przód, tył, lewo i prawo. I wtedy antidotum to prawidłowe umieszczenie siodełka oraz szerokości na pedałach. Jeżeli generalnie boli kolano to juz sprawa dla lekarza. Zwiększenie kadencji pomoże zmniejszyć obciążenie.
J67 Napisano 24 Sierpnia 2017 Napisano 24 Sierpnia 2017 Tylko ze 170 a 175 to 3% różnicy prawie niezauważalnie Piszesz to z autopsji, czy teoretyzujesz? Dla mnie te 5 mm robi dużą różnicę, co opisałem w #11. Dla osoby nie mającej licznika kadencji informuje że w większości jest to 100, 110 i tyłek od siodełka się odrywa tak szybko korbką nawalam. No i dzięki temu tyłek Cię nie boli Ale tak serio - na rowerze ze skrzynią biegów - rzeczywiście nie ma potrzeby kręcić więcej niż 110, bo przy wyższych kadencjach - realnie - spada moment obrotowy. Chyba, że ktoś jest typowym sprinterem. Natomiast np. na ostrym kole - 120-140 z lepszej górki - to norma. Jeżeli jeździsz w noskach lub zatrzaskach - zarówno stopy, jak i tyłek pozostają na swoim miejscu
wkg Napisano 24 Sierpnia 2017 Napisano 24 Sierpnia 2017 Tylko ze 170 a 175 to 3% różnicy prawie niezauważalnie. No, to mamy inaczej. Dla mnie różnica między 175 a 172,5 jest juz spora.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.