Skocz do zawartości

[przerzutka tył] Jaką założyć aby bezproblemowo działało

mistan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ja tam w pierwszym poście widzę, że zmiana biegów nigdy nie działała dobrze. Później napisane, że przerzutka zgięta. Jakoś czytając wątek dwa razy nie zauważyłem, żeby ponad wszelką wątpliwość była jakaś ciasna kaseta.

Może się mylę, ale nie widziałem ciasnych kaset 8s. Ciasne są 9s, a 5-8 mają takie same odległości między zębatkami.

Manetki SRAM attack są pod SIS 2:1. Założyłbym, że pewnie od początku albo nie było to dobrze wyregulowane i nikt się tym dobrze nie zajął, albo przerzutka była zgięta albo hak. Wiele by pomogła informacja o modelu kasety albo piasty.

W dalszym ciągu uważam, że dzisiaj pakowanie deore XT shadow za 250 PLN do napędu 8s, to tylko efekt placebo.

Napisano

Przepraszam, nie spotakełm się z taką terminologią. Z drugiej strony to ta kaseta chyba nie jest zbyt ciasna, bo przełożenia są jak najbardziej zwyczajne. Ani małe, jak w przypadku szosówek, ani duże z jakimś MegaRange. Najmniejszy zakres dla kaset 8s, jaki znalazłem to 11-23 dla szosówek, wtedy, oczywiście wózek SS, czyli taki, jakiego nie ma akurat dla M772, największy zakres, jaki znalazłem, to 11-34, gdzie zapewne SGS jest wskazany, chociaż M772, jak i M591 są do kaset 9s, gdzie największy zakres dostępny w cywilnych kasetach na rynku, to 12-36 i zapewne do nich dedykowane są te przerzutki z wózkami SGS. W takim wypadku dla GS jaki powinien być zakres?

Tyle mojego wywodu dotyczącego ciasności.

Chylę czoła jednak i przyjmuję do wiadomości, że przy takim stopniowaniu nie ma sensu pchać Shadow.

Z trzeciej zaś :) strony - czy wspomniane Alivio, które jest złamane/zgięte miało problem z tą kasetą i dlatego to nie działało prawidłowo? Wątpię.

Wracając do tematu, podsumujmy:

1. Autor od zawsze miał problem z tylną przerzutką

2. Ma napęd 3x8

3. Ma wygiętą przerzutkę

4. Jeździ rekreacyjnie

5. Ma korbę 42/34/24

6. Chce wydać do 400pln

Wg mnie, jak wcześniej wspomniałem - Alivio było albo zgięte od razu, albo źle wyregulowane i nikt się nad tym nie pochylił. Zawsze można jeszcze podejrzewać manetki, aczkolwiek SRAM Attack mają dobre opinie.

Do napędu 8s, nie wydaje mi się, aby był sens pakować coś drogiego w dniu dzisiejszym i taki M591, to jest max, a szczególnie, że praca takiej przerzutki nie będzie dla niej zbyt wymagająca, bo i pojemność napędu jest niska i typ użytkowania niezbyt wymagający.

Z drugiej strony - sam napęd słabo zestawiony względem zakresu i tym samym pojemności. Z przodu jest Korba do jazdy MTB, a z tyłu kaseta zupełnie uniwersalna do zastosowań trekkingowych, czy w najdalej idących ustępstwach - szosowych.

Za te 400 pln, to ja bym kupił do tego zestawu:

- kasetę 11-32

- przerzutkę tylną, jak mówiłem - M310 albo M360, a jak tak bardzo chce, to max M591, chociaż to zdecydowanie na wyrost

- bacik i klucz do kasety

- nożyce do pancerzy i linek

- 2 metry (żeby było na zapas, jakby za krótko uciął) dobrego pancerza, np Jagwire LEX do przerzutek

- końcóweczki do pancerza i linek

- komplet nierdzewnych linek do przerzutek

- jakieś smarowidło do linek

Po tych zakupach jeszcze by zostało.

Tak jeszcze przyszło mi do głowy - czy kaseta nie jest w systemie HG? BO widze, że łańcuch jest IG. Ma inne frezowanie i może to powodowało problemy ze zmianą. Może dla bezpeiczeństwa i komfortu należałoby zmienić jeszcze łańcuch na HG, tylko co wtedy z korbą?

Napisano

Przede wszystkim dziękuję wszystkim forumowiczom za wypowiedzi w tym wątku.

Do tej pory wydawało mi się wszystko łatwe i proste. Nie zdawałem sobie sprawy że istnieją takie zależności między poszczególnymi elementami napędu. Teraz dzięki Wam trochę mi się rozjaśniło.

Trochę uściślę moją wypowiedź.

Pisałem że nigdy nie działało to dobrze. Może inaczej, nigdy nie byłem zadowolony z precyzji działania przerzutki. A później wszystko się po kolei nawarstwiało. Kilka wywrotek, wykrzywienie przerzutki i prostowania chyba ze trzy.

Bardziej teraz się przyglądam elementom, górne kółko przerzutki idzie ukosem i nie jestem w stanie jej wyprostować. Jeżeli ruszam za koniec wózka to luz jest ok. 12 mm. Chyba nie powinno tyle być. Oglądając kasetę dokładnie widać zużycie zębatki 4 i 5. Dzisiaj zrobiłem przyrząd do prostowania haka i upewniłem się że jest prosty.

Padło pytanie o model kasety albo piasty.

Na kasecie są tylko drobne literki na 2 największych zębatkach: ah-28T WA4 oraz ah-24T VK 5, nie znalazłem innych oznaczeń aby dojść czy to IG czy HG.

Piasta SHIMANO PARALLAX 8S FH-MC18

Korba SHIMANO chyba Alivio (bo duże A). Napis na niej SHIMANO IG Chain only.

Teraz zdaję sobie sprawę że wymianą samej przerzutki niekoniecznie załatwię temat.

Zależy mi na precyzyjnej i szybkiej zmianie biegów w miarę możliwości. Nie jeżdżę całkiem rekreacyjnie jak to zrozumieliście bo lubię pobuszować tempem po lasach, a tam różnie bywa. Po asfalcie tez różnie jest, i z tych przełożeń raczej byłem zadowolony (a może przyzwyczajony ;)). Co do modelu to też nie mam parcia na to czy jest XTR czy Altus. Ale chcę zrobić raz i cieszyć się prawidłowym działaniem. Zależy mi na dobrym działaniu.

Jeżeli tak się to przedstawia to jestem gotów wymienić co trzeba aby cieszyć się jazdą a nie wkurzać na kiepską zmianę biegów czy tp.

Podana przeze mnie kwota w takim przypadku chyba wzrośnie i liczę się z tym

Napisano

Kaseta prawdopodbnie jest inna niż IG, a wnioskuję to tym, że IG było systemem dość drogim. Swego czasu topowym. Z dużą dozą prawdopodobieństwa można założyć, że poprzednia kaseta była typu IG. Cały rower prawdopodobnie był na Alivio.

Czy korba to coś takiego?

Retro-Shimano-Acera-FC-MC16-Square-Taper659015353_tp.jpg

Jeśli tak, to mimo, że napisane jest IG Only, to wiem z wielu źródeł (sam mam podobną korbę - Nexave z zamiarem użycia), że chodzi sprawnie z łańcuchami HG.

IG, to inny system frezowania - był, jak wspomniałem wczesniej - topowy swego czasu, ale od dłuższej chwili nie jest używany. Obowiązujący obecnie system frezowania to HG, który był i jest, przynajmniej teoretycznie, o klasę niższy.

Frezowanie IG ma ułatwiać zmianę przełożeń, ale nie znaczy, to, że z HG nie będzie działać.

Jakbyś zrobił jakieś solidne zdjęcia zębatek korby, to można by ocenić jej stan. Można by się zastanowić wtedy nad modernizacją. Jak kaseta ma zużyte zębatki, to raczej należałoby ją wziąć pod uwagę przy renowacji. Zmartwię, cię do razu, jeśli doaptrując się śrubek w korbie masz nadzieję na zmianę zębatek - te blaty odchodzą wszytkie 3 po odkręceniu tych śrub. Sam nie wiem, po co to jest tak zrobione. W mojej Nexave też tak jest.

Tu jest obrazek. Drogą dedukcji obstawiam, że będzie u ciebie korba FC-MC16

FC-MC16_1997.gif

Napisano

Kilka postów wcześniej już ktoś Ci pisał, że przerzutki typu shadow nie dogadują się z ciasnymi kasetami, a taką właśnie posiadasz.

http://fish.shimano-eu.com/media/techdocs/content/cycle/SI/SI_5W70B/SI-5W70B-001-POL_v1_m56577569830679712.pdf

Możliwe kombinacje koronek 11-32T, 11-34T, 12-34T 11-32T, 11-34T 11 - 32T, 11 - 34T, 12 - 36T

Też chciałem do SGS brać kasetę SLX CS-HG80  11-28, ale po argumentach kolegów z forum i powyższym PDF stanęło na 11-32.

Napisano

Wow, czyli generalnie SGS i GS w tym wypadku różnią się tylko pojemnością, ale skerowaną bardziej do orby niż do kasety, bo w obu wypadkach dla 11-34, mamy 23T, więc pozostaje 22 dla SGS, gdzie wtedy można zastosować normalnie korbę 3-blatową, ale dla GS pozostaje tylko 12, co pozwala w sumie jedynie na 2 blaty w przodu.

Napisano

Kaseta prawdopodbnie jest inna niż IG, a wnioskuję to tym, że IG było systemem dość drogim. Swego czasu topowym. Z dużą dozą prawdopodobieństwa można założyć, że poprzednia kaseta była typu IG. Cały rower prawdopodobnie był na Alivio.

Czy korba to coś takiego?

Znalazłem jeszcze napis na czole kasety:

SHIMANO HYPER GLIDE-C 1 JAPAN US PAT 4889521

Hyper Glide to chyba pełna nazwa skrótu HG.

Korba chyba taka jak pokazałeś. Nie widać dokładnie bo akurat tam jest otwór wiercony (krótsza noga), ale to chyba FC-MC16 - 170. Na lewej korbie jest oznaczenie FC-MC18 - 170.

W załączeniu daję zdjęcie zębatek korby

Wiadomo już że przerzutka i kaseta do wymiany. Tak samo należało by dać HG. Pociągnie to za sobą zmianę łańcucha z IG na HG. Nie wiem czy jest sens trzymać korby IG.

Początkowo chiciałem wymienic samą przerzutkę i zobaczyć co będzie. Ale w teraz widzę że trzeba uporządkować cały napęd.

Obecnie widzę że przerzutką będzie Deore RD-M591. Jak wszysto zagra to i ona też da radę ;)

post-202823-0-49893500-1501774610_thumb.jpg

Napisano

Stary, ta korba, to wygląda, jakby ktoś nawiercił dodatkowy otwór i nagwintował pod pedał. Czy druga strona też tak jest zrobiona? To zamierzone skrócenie druciarskie, czy druciarska naprawa?

Ale rodzynek!

Napisano

Panowie, spokojnie z tą niekompatybilnością Shadow 9s z kasetami typu 11-25, a tym bardziej 11-28. Mam m772 SGS i działa doskonale zarówno z 11-28 jak i 12-23, może z tą drugą delikatnie muli, ale nie ma większego problemu. Podobnie jest w drugą stronę, w zestawieniu nie ma kasety 11-36, ale z takową działa doskonale i już niedługo powinna się takowa pojawić w sklepach.

Wow, czyli generalnie SGS i GS w tym wypadku różnią się tylko pojemnością, ale skerowaną bardziej do orby niż do kasety, bo w obu wypadkach dla 11-34, mamy 23T, więc pozostaje 22 dla SGS, gdzie wtedy można zastosować normalnie korbę 3-blatową, ale dla GS pozostaje tylko 12, co pozwala w sumie jedynie na 2 blaty w przodu.

No przecież to logiczne, że max. pojemność tylnej przerzutki, to pojemność całego napędu, a nie samej kasety.
Napisano

Stary, ta korba, to wygląda, jakby ktoś nawiercił dodatkowy otwór i nagwintował pod pedał. Czy druga strona też tak jest zrobiona? To zamierzone skrócenie druciarskie, czy druciarska naprawa?

Ale rodzynek!

Tak, to zamierzone nawiercenie otworu i nagwintowanie pod pedał. Jakoś się trzeba ratować :verymad: Tak jest zrobiona tylko prawa korba, i tak musi być. Jeżeli przyjdzie nowa to też tak muszę przerobić. Dlatego ze względów praktycznych dobrze jak by została, ale jak już pisałem, najważniejsza precyzja działania.

Czytałem też że korby IG chodzą z łańcuchem HG. Jak oceniacie zębatki tej korby? Przyjmie nowy łańcuch HG?

Co do kasety, proszę o polecenie jakiegoś konkretnego modelu co podejdzie zamiast obecnej.

Napisano

Ostatnio zmieniałem dziecku tylną przerzutkę przy renowacji roweru i zakupiłem Acera RD-M360. Powiem szczerze, ze jakość wykonania nie powala. Ma luzy i gdyby nie inny kolor nie widziałbym różnicy w porównaniu do Tourney-a RD-TX35, które ma drugie moje dziecko w swoim rowerze. Natomiast jak brałem do ręki Alivio 9rz M4000 to była już inna bajka. TO samo Deore. Widać niski profil i jest stabilniejsza. Nie wydaję badziewna.

Napisano

Tak, to zamierzone nawiercenie otworu i nagwintowanie pod pedał. Jakoś się trzeba ratować :verymad: Tak jest zrobiona tylko prawa korba, i tak musi być. Jeżeli przyjdzie nowa to też tak muszę przerobić. Dlatego ze względów praktycznych dobrze jak by została, ale jak już pisałem, najważniejsza precyzja działania.

Czytałem też że korby IG chodzą z łańcuchem HG. Jak oceniacie zębatki tej korby? Przyjmie nowy łańcuch HG?

Co do kasety, proszę o polecenie jakiegoś konkretnego modelu co podejdzie zamiast obecnej.

To powiem, że mam blaty z gorszym uzębieniem i przyjęły nowy łańcuch i działają dobrze. Jeśli skrócenie promienia korby jest z powodów obiektywnych, to nie widzę potrzeby zmiany. Niech może ktoś się jeszcze wypowie, IMHO korba jest do użytku.

W związku z tym, że napęd oryginalnie był z grupy Alivio, to powiedziałbym, że ja bym to zrobił tak:

1. kaseta Alivio HG51 11-32, chyba, że kompletnie nie zależy ci na miększych przełożeniach, ale ja bym tak zrobił, bo większy zakres daj większe możliwości, a ja sam wolę mieć możliwość niż nie mieć :). W związku z tym, ze to zupełnie subiektywne, to zaznaczam, że ja bym tak zrobił.

Ewentualnie HG31, jeśli ma być taniej. Zawsze to ~20pln w kieszeni.

2. łańcuch KMC X8.93 ze względu na ogólną dobrą opinię.

Ewentualnie Sunrace CNM84 po taniości

3. Przerzutkę - polecaną M591

Ewentualnie coś z niższej grupy, jeśli ma być taniej, ale trudno tu polecać Alivio M4000, skoro Deore M591 kosztuje 10pln więcej. Trzeba by naprawdę sięgnąć do Altusa, aby przoszczędzić.

4. Bacik do kasety, klucz do kasety/wolnobiegu (najlepiej uniwersalny), skuwacz do łańcucha, chyba, że zlokalizujesz spinkę.

Panowie, spokojnie z tą niekompatybilnością Shadow 9s z kasetami typu 11-25, a tym bardziej 11-28. Mam m772 SGS i działa doskonale zarówno z 11-28 jak i 12-23, może z tą drugą delikatnie muli, ale nie ma większego problemu. Podobnie jest w drugą stronę, w zestawieniu nie ma kasety 11-36, ale z takową działa doskonale i już niedługo powinna się takowa pojawić w sklepach.

No przecież to logiczne, że max. pojemność tylnej przerzutki, to pojemność całego napędu, a nie samej kasety.

Jak najbardziej logiczne, ale chodzi mi o to, że przeważnie pojemność napędu zależy od zestawienia korby i kasety, gdzie obydwoma możesz manipulować. Jak zrobisz większy odstęp między blatami w korbie, to musisz obciąć na kasecie i odwrotnie. Tutaj w związku z tym, że zalecane są tylko dwie opcje kasety nie różniące się między sobą aż tak bardzo, to manewrujemy tylko i wyłącznie na korbie. O to mi właśnie chodziło :)

Napisano

Chyba w końcu jakoś temat złapany. Przy okazji coś się nauczyłem, m.in że serwis też potrafi skonocić robotę. 

Fajnie że doszedłeś do tego że kaseta chyba HG zamiast IG - dzięki :) Teraz chyba tylko zostało mi zamówić części. Nic nie będę kombinował tylko zamówię proponowany zestaw:

Kaseta Alivio HG51 11-32

Łańcuch KMC X8.93 

Przerzutka Deore RD-M591 - długi wózek

Jeżeli dobrze pamiętam, wyszło że mam mieć długi wózek w przerzutce, tak?

Napisano

Duża pojemność - długo wózek, czyli sgs. Mała pojemność - średni/krótki wózek, czyli Gs i ss.

Może ktoś się jeszcze wypowie? Jakieś potwierdzenie? Jakieś za wolno przeciw?

Napisano

A jak obliczyć pojemność?

(53-39) + (23-12) = XXX czyli wynik musi zawrzeć się w pojemności przerzutki tylnej.

(40-22) + (40-11) = XXX    -//-

(36-26) + (42-11) = XXX    -//-

36 + (50-10) = XXX

A więc jest to jakaś tam wypadkowa całego napędu, a nie tylko blatów.

Napisano

No chyba problem długości wózka sam sie rozwiązał :)

Nigdzie nie znalazłem Deore RDM-591 z innym wózkiem jak długi (SGS), jego pojemność całkowita: 45T

Wg. moich wyliczeń, po zmianie kasety, mój napęd będzie miał 39

Więc powinno chyba być dobrze.

Napisano

Witam ponownie

Przerzutka tył + kaseta + łańcuch wymieniony. Założyłem wszystko zgodnie z propozycją @borsooq tj:

Kaseta Alivio HG51 11-32

Łańcuch KMC X8.93 

Przerzutka Deore RD-M591 - długi wózek

Tym razem robiłem wszystko sam i jestem pewny tego co zrobiłem :icon_wink:

Wszystko to śmiga pieknie jak nigdy dotąd. Biegi się zmieniają bardzo szybko i dokładnie, jaki wybiorę bieg taki wskakuje bez problemów :thanks:

Po poprzedniej wymianie nie działało to nigdy tak dobrze. Aby bieg zmienić nieraz trwało to 1-2 obroty korby :angry2:

Jedyne co mnie niepokoi że łańcuch chrobocze na przednich zębatkach. Przejechałem jakieś 200 km i nie ma żadne poprawy - nie układa się. Najgorzej słychać to na środkowej zębatce. Czy to jednak oznacza że korby do wymiany? Nie chciał bym żeby teraz korby oddziaływały źle na pozostałe elementy napędu.

Proszę o Wasze sugestie, wymieniać je czy liczyć na to że się ułoży?

Napisano

A co to znaczy chrobocze? Pokaż zdjęcie tych zębatek korby. Chrobotanie to może być przyczyna np. braku smaru na jakichś gwintach suportu, padnięte łożyska, na zapadkach bębenka susza, piach w sztycy i wiele, wiele innych.

Nie ma potrzeby wymiany całej korby, wystarczy same zębatki.

Napisano

Zdjęcie post 33

Nic to innego jak chrobotanie czy jak to nazwać, łańcucha po zębatkach. Tak jak by łańcuch nie zgadzał się z zębatkami

Napisano

Smuci mnie to mocno.

Czytałem na ten temat sporo i ludzi piszą, że jest to bardzo typowe, że zmaniea się łańcuch IG, który obecnie nie jest już dostępny w sprzedaży, albo jest prawie niedostępny na łąńcuch HG i problemów  ztym nie ma.

Z drugiej strony znalazłem coś takiego:

https://www.youtube.com/watch?v=cmf0scDh6Xo

Ale że powinno działać:

http://pl.rec.rowery.narkive.com/BMWLaTIx/korba-ig-only-a-a-cuch-hg

Tu jest ciekawe:

http://forums.mtbr.com/drivetrain-shifters-derailleurs-cranks/shimano-ig-chain-hg-cassette-chainrings-361294.html

Wychodzi na to, ze jednak to nie jest idealnie kompatybilne.

Can I use an IG chain with a HG cassette?

All current HG cassette cogs are specially profiled to be HG or IG chain compatible.

Any Shimano IG chain will work with any HG cassette. If you use a HG chain with a 7-speed IG cassette (CS-IG50 and CS-IG60) the rear derailleur adjustment becomes more critical.

One significant compatibility issue is always to avoid using a HG chain with an IG-only crank set.
Why? The chain will release from the large (outer) chain rings too easily while in the larger rear cog. It may be possible that the chain drops off the outer ring without shifting the lever, when under full power.

Napisano

A dlaczego ta ma Cię smucić :) Ja jestem z kolei happy działającymi idealnie przerzutkami  :thumbsup: 

Ja się raczej spodziewałem tego że przyjdzie nowy łańcuch to raczej zębatki korby tak zareagują.

Stawiam tutaj bardziej że zęby są już wypracowane pod stary łańcuch. Nowy łańcuch ciaśniejszy i szuka miejsca. A czy tutaj ma wpływ system IG trudno jednoznacznie mi powiedzieć. A najgorzej się dzieje na środkowej, natomiast na pozostałych 2 w mniejszym stopniu.

Teraz kwestia czy mordować ten napęd aby się dotarł, czy iść na wymianę?

Jestem raczej za tym żeby też wymienić same zębatki o ile się da na nówki HG, a jak nie to nawet wymienic korbę(y). Raz a dobrze, spokój na dłuższy czas i przyjemność z jazdy jak wszystko ładnie pracuje.

Napisano

Szukałem samych zębatek do obecnej korby ale nigdzie nie znalazłem i chyba to nierealne. Muszę kupić korby nowe, w całości.

Proszę o Wasze rady co wybrać.

Obecne to Alivio FC-MC16, długość korb 170mm. Zębatki 42-34-22. Długość korb i ilość zębów bym chiał mieć te same lub podobne wartości.

Suport na kwadraty 110 mm w mufie 68mm. Nie wiem co jeszcze ważne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...