Rowerek1 Napisano 30 Lipca 2017 Napisano 30 Lipca 2017 Witam, już chciałem zamawiać do napędu 3x8 i łańcuha 9rz, przerzutkę przód Shimano Alivio FD M4000, ale przypadkowo natrafiłem na tym forum na dyskusję o tejże i okazuje się, że jest "przekombinowana" i ciężko ją ustawić... W takim razie znalazłem przerzutkę przednia 9rz Deore FD-M590 jako alternatywę i w związku z tym mam pytanie, czy będzie ona dobrym wyborem? Jeśli nie, to proszę o jakieś sugestie co do innych modeli, do wyżej wymienionej konfiguracji (najlepiej ze stajni Shimano) w porównywalnej cenie do tej Deorki. Zależy mi na trafnym wyborze, żeby wszystko chodziło bardzo płynnie.
Ychu Napisano 30 Lipca 2017 Napisano 30 Lipca 2017 Jakie masz stopniowanie korby? M4000 ma pojemność 18t a M590 22t z tego co widzę.
Rowerek1 Napisano 30 Lipca 2017 Autor Napisano 30 Lipca 2017 42-32-22 Czyli ta Deorka będzie dobra i nie będzie z nią problemów? Czy może szukać czegoś innego?
Rowerek1 Napisano 30 Lipca 2017 Autor Napisano 30 Lipca 2017 Może ktoś coś jeszcze ma do dodania w temacie?
gtb Napisano 30 Lipca 2017 Napisano 30 Lipca 2017 Prędzej przypasuje ta Deorka niż Alivio M4000 (za mała pojemność) , czy będzie działać idealnie to wyjdzie dopiero w praniu bo masz największa zębatkę i różnicę duża/średnia o 2 zęby mniejszą niż zalecana dla tej przerzutki (i wszystkich dedykowanych pod 9s) - sądzę że nie powinno być problemów ale na 100% tego nie zapewnię. Jeśli byś się na Deore decydował i masz możliwość montażu przerzutki Down Swing (M590 to Top Swing) to można taniej dorwać Deore M511 http://allegro.pl/przerzutka-przednia-shimano-deore-fd-m511-34-9-i6910132525.html (ma te same parametry co M590).
Rowerek1 Napisano 30 Lipca 2017 Autor Napisano 30 Lipca 2017 Prędzej przypasuje ta Deorka niż Alivio M4000 (za mała pojemność) , czy będzie działać idealnie to wyjdzie dopiero w praniu bo masz największa zębatkę i różnicę duża/średnia o 2 zęby mniejszą niż zalecana dla tej przerzutki (i wszystkich dedykowanych pod 9s) - sądzę że nie powinno być problemów ale na 100% tego nie zapewnię. Jeśli byś się na Deore decydował i masz możliwość montażu przerzutki Down Swing (M590 to Top Swing) to można taniej dorwać Deore M511 Przerzutka przednia Shimano Deore FD-M511 34,9 (6910132525) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (ma te same parametry co M590). Dzięki za głos w dyskusji. A więc mogę umoczyć... Ta Deorka M511 będzie działała lepiej niż ta droższa M590? Gdyby cena nie grała roli to którą byś zamontował do mojego zestawu? No chyba, że jest jakaś do 8rz z Shimano, ale ilość takowych jest znikoma - zawsze myślałem, że czym wyższa półka, tym lepsza...
gtb Napisano 30 Lipca 2017 Napisano 30 Lipca 2017 M511 będzie działać tak samo dobrze jak M590 , wg shimano Top Swing lżej pracuje ale ja osobiście różnicy nie widzę i preferuję Down Swing ale jak wcześniej wspominałem nie każda rama takową przyjmie (często wyprowadzenie linki jest pod Top Swing i/lub przeszkadza w montażu otwór pod koszyk na bidon na rurze podsiodłowej.). Z przerzutek które będą pasować na 100% do twojej korby obecnie do dostania i dedykowanych pod 8s jest Acera M360.
Rowerek1 Napisano 30 Lipca 2017 Autor Napisano 30 Lipca 2017 M511 będzie działać tak samo dobrze jak M590 , wg shimano Top Swing lżej pracuje ale ja osobiście różnicy nie widzę i preferuję Down Swing ale jak wcześniej wspominałem nie każda rama takową przyjmie (często wyprowadzenie linki jest pod Top Swing i/lub przeszkadza w montażu otwór pod koszyk na bidon na rurze podsiodłowej.). Z przerzutek które będą pasować na 100% do twojej korby obecnie do dostania i dedykowanych pod 8s jest Acera M360. No właśnie dlatego wolę top, bo mam taką od początku. Obczaiłem tą M360. Ja mam akurat top swing Altus FD-M310, ona obsłuży też 8 rzędów, ale zmieniam osprzęt i chcę mieć lepszy, a Acera jak sądzę jest podobnej klasy, stąd moje celowanie w coś konkretniejszego jak Deore... Osobiście zamieniłbyś na moim miejscu tego Altusa na DeoreM590?
gtb Napisano 30 Lipca 2017 Napisano 30 Lipca 2017 Jeśli ten Altus ci działa to bym go nie zmieniał bo wiele tym nie osiągniesz. Przednie przerzutki są dobierane pod stopniowanie korby (ty masz typową od napędów 8s) a grupy Deore i wyżej są już od ponad 15 lat na min. 9s .
Rowerek1 Napisano 30 Lipca 2017 Autor Napisano 30 Lipca 2017 Jeśli ten Altus ci działa to bym go nie zmieniał bo wiele tym nie osiągniesz. Przednie przerzutki są dobierane pod stopniowanie korby (ty masz typową od napędów 8s) a grupy Deore i wyżej są już od ponad 15 lat na min. 9s . Czyli w takim razie łańcuch też zakupię 8rz, skoro radzisz zostawić tego Altusa... Chociaż coś tam mi ociera czasem z przodu o łańcuch... Aż chciałoby się zmienić cały napęd na 9rz...
dziksoltys Napisano 30 Lipca 2017 Napisano 30 Lipca 2017 możesz sukcesywnie wymieniać napęd. aby uzyskać 9s musisz wymienić tylko kasetę łańcuch oraz manetkę przerzutka może zostać stara, a przodu nie musisz ruszać Najważniejsze w pracy przerzutek są manetki. same przerzutki odgrywają rolę drugoplanową.
borsooq Napisano 1 Sierpnia 2017 Napisano 1 Sierpnia 2017 U mnie taki Altus M310 pracuje z korbą Suntour 42/32/22 i manetką M310, tylny napęd jest 6s. Wszystko po dobrej regulacji działa płynnie. W drugim rowerze mam Deore LX M550, Korba FSA 46/39/28 (tak, to nie błąd) i manetka SunRace M50, a z tyłu 9s. Szczerze powiedziawszy, to ja różnic nie widzę. Powiedziałbym, że sprężyna w Deore jest twardsza i ciężej się zmienia, niż w Altusie. Zmiana 8s na 9s nic ci nie da w kontekście przedniego napędu. Dobrze wyreguluj, a jak będziesz jeżdził na dużych przekosach, to (prawie) zawsze coś będzie ocierać. Zwróć uwagę, czy korba nie faluje, bo u mnie w pierwszym rowerze tak, niestety trochę jest i efekt jest taki, że na mocnych przekosach w jednym punkcie korby łańcuch ociera o przerzutkę, a w drugim nie. Nie są to wielkie odchyły i nie jest to uciążliwe, ale mam świadomość, że jak kupuję korbę za 50pln i suport za 20pln, to mogę się spodziewać nie-idealnego sposobu działania.
Witboj Napisano 1 Sierpnia 2017 Napisano 1 Sierpnia 2017 Tu masz fajną przerzutkę dedykowaną twojej korbie w b. dobrej cenie (przynajmniej na razie). http://allegro.pl/shimano-deore-lx-przerzutka-przod-sprzedam-i6912168137.html Mam taką samą tylko z obejma na 34,9. Leży bo szkoda się rozstać, a już za takie grosze na pewno bym nie oddał ;-)
LSkiper Napisano 2 Sierpnia 2017 Napisano 2 Sierpnia 2017 Ja od siebie polecam przerzutkę LX-a. Mam m570 z 2000r. I działa pięknie. Może jedynie być drobny problem z kompatybilnością manetek, bo u mnie z manetką alivio m410 przerzutka działała jak złoto ale z manetką slx m7000 nie daje rady wrzucić na duży blat tak szybko jak na 1 i 2 nawet przy maksymalnym dokręceniu śruby wychylającej przerzutkę, ale mimo to pracuje świetnie i poleciłbym jednak kupić LX 560-580
gtb Napisano 2 Sierpnia 2017 Napisano 2 Sierpnia 2017 LX M570 to przerzutka pod 9s (identyczne parametry jak wspomniana M590). Do tego stopniowania co ma autor tematu najlepsza byłaby (skoro ma to być Top Swing) LX FD-M567 ale znalezienie takiej graniczy z cudem (ponad 20 letni sprzęt) i dochodzi do tego mnogość wersji ( 3 rodzaje średnic montażowych i do każdej 2 rodzaje ciągu linki - wtedy jeszcze nie było Dual Pull).
Arni220 Napisano 2 Sierpnia 2017 Napisano 2 Sierpnia 2017 Jak ma 8rz to ja bym brał na przód tę m310 lub 360. To są przerzutki pod 10 zębów różnicy, a nie 12 jak 99% dziewięcio rzędowych. Z mojego doświadczenia wynika, iż wodzik dziewiątek nie przechodzi nad środkową tarczą gdy poprawnie ustawimy wysokość przerzutki pod blat. Po co kombinować skoro jakość działania będzie identyczna?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.