sthEn Napisano 14 Lipca 2017 Napisano 14 Lipca 2017 Witam, stan początkowy w Lazaro Integralu V2: Przerzutka tył - Acera RD-M3000 Przerzutka przód - Acera FD-T3000 Manetki - Altus ST-M310 Kaseta - Acera CS-HG31 Korba - Acera FC-M311 RD-M3000 urwałem jakimś cudem (ucierpiał nie tylko hak) i wymieniona już została na DEORE RD-M592 (działa bardzo dobrze). Od razu zmieniłem również łańcuch na CN-HG40. Dalej: Zakupiłem Deore FD-M511 (jeszcze bez próby montażu). Czyli - Napęd 3x8, korba 48/38/28, tył Deore RD-M592, przód Deore RD-M511. Czy to ma szansę zadziałać na ten moment poprawnie po montażu i regulacji, czy RD-M511 już zwracać albo komuś oddać? W planach na kiedyś (pewnie w zimę, żeby na przyszły sezon było): Korba Deore FC-M590 Kaseta Alivio CS-HG51 Łańcuch KMC X8.93 Części ode mnie się nie zmarnują, bo co sprawne to trafi do roweru żony, która aktualnie jeździ na Tourney (naprawdę, jej więcej nie trzeba). I na razie na tym chciałbym stanąć, bo nie widzę dalej sensu jeżeli będzie działało. Zmiana na 3x9, 3x10, 2x10, 2x11 na tym etapie "pedałowania" jeszcze mi potrzebna nie jest. Następny rower za 2-3 lata to pewnie już szosa z inną kombinacją. Pomijając opłacalność - no nie pomyślałem, kupiłem na osprzęcie jakim kupiłem, i muszę z tym żyć. Na początek i "dotarcie" z rowerem wystarczyło Jakby ktoś chciał pisać, że mam sobie darować i lepiej w SPD zainwestować - już mam
dovectra Napisano 14 Lipca 2017 Napisano 14 Lipca 2017 Od razu zmieniłem również łańcuch na CN-HG40. to jest guma od majtek, a nie łańcuch
sthEn Napisano 14 Lipca 2017 Autor Napisano 14 Lipca 2017 Teraz już wiem No to najwyżej KMC wpadnie szybciej, niż myślałem.
Dokumosa Napisano 14 Lipca 2017 Napisano 14 Lipca 2017 No to łańcuch już najpewniej razem z nową kasetą. Odnośnie przerzutki z przodu - co się stało z obecną acerą, że chcesz ją wymieniać - taka wymiana z przodu nic nie zmieni. FC-M511 powinna zadzwiałać aczkolwiek jest to przerzutka dedykowana do korby "górskiej" gdzie różnica pomiędzy dużym i średnim bletem wynosi 12 zębów. Swoją drogą miałeś w komplecie adaptery do cieńszych rurek podsiodłowych?
sthEn Napisano 14 Lipca 2017 Autor Napisano 14 Lipca 2017 U mnie wszystko w porządku z FD-T3000. Większe problemy mam z Tourney u żony, więc chciałem jej przerzucić moją Acerę. A że FD-M511 za 27zł, to pomyślałem - czemu nie? Głównie to chyba mam po prostu nadzieję na efekt placebo i sam fakt napisu Deore z przodu (jakkolwiek głupio to brzmi, ale każdy chyba miał w którymś momencie jakiegoś fiksa). No i właśnie o te 12T się martwię. No nic, wieczorem podmienię i zobaczymy, czy się uda wymajstrować, żeby działało jak trzeba. Linka i pancerze aż czekają na zmianę Redukcję mam, powinno pasować.
sthEn Napisano 15 Lipca 2017 Autor Napisano 15 Lipca 2017 Sam sobie odpowiem. FD-M511 działa jak złoto i bez problemu dała się wyregulować nawet lepiej, niż Acera
Mod Team Puklus Napisano 16 Lipca 2017 Mod Team Napisano 16 Lipca 2017 FD-M511 działa jak złoto To jedna z najlepszych przerzutek. Lekka, sprawna i nie łapie luzów. To z czasów kiedy panowie z shimano dumnie byli chluba rowerową a nie ścierwem jak obecnie. RD-M3000 urwałem jakimś cudem (ucierpiał nie tylko hak) i wymieniona już została Cud to to nie był ano twoje zaniedbanie raczej. Haki to bardzo delikatne łączniki w dzisiejszych czasach. Łatwo je zgiąć, zazwyczaj do wewnątrz, co jest logiczne. Przez to cała przerzutka idzie do wewnątrz, zmieniają sie zakresy regulacyjne. W końcu, jak u ciebie domniemam, dzieje sie tak że przy próbie wspinaczki lub zwyczajnie wrzucenia dwójki lub jedynki z tłu przerzutka zostaje zmielona. Bo zaczepia o szprychy, bo jest za bardzo wciśnięta do wewnątrz. Stan haka należy regularnie sprawdzać a tłumaczenia typu "paaanie ja to nawet nie kładę roweru na prawej stronie" można sobie darować. Wy nie, ale ktoś już tak, ktoś oparł o ścianę nie starannie, sprzedał kopa bo mu rower stał nie tam gdzie by chciał etc ... Mam średnio 5 w tygodniu takich rowerów. No panie nowy rower, kupiłem miesiąc temu to gwarancja ... No to najwyżej KMC wpadnie szybciej, niż myślałem. Rozsądne podejście. Wszak twój napęd i ty za niego płacisz
sthEn Napisano 16 Lipca 2017 Autor Napisano 16 Lipca 2017 Ukręcony hak to pikuś, wiem o tym. O cudzie pisałem w kontekście ukręconej przerzutki, bo to zdarzyło mi się pierwszy raz Co do M511 - przerzutka niby stara, ale jakościowo niebo a ziemia w porównaniu do "nowej" Acery.
Mod Team Puklus Napisano 16 Lipca 2017 Mod Team Napisano 16 Lipca 2017 O cudzie pisałem w kontekście ukręconej przerzutki Boja wiem ... No przy wkręconej w szprychy turnej, hak pozostanie nie wzruszony taka jakość Acera tez nie grzeszy jakością Lepiej już stare nawet używane deore niże nowe shimano do alivio włącznie. A m511 mam i sam używam. Miałem 571 ale musiałem zmienić z racji obejmy przy zmianie ramy. Zauważ ze np nowe deore na 2 blaty ma ze 3x więcej blachy na prowadnicy a ma tylko wrzucić i zrzucić jak szosowa. Poco nie wiem, może to lepiej pod obciążeniem pracuje, ale wg mnie 511 bije nowe konstrukcje. Problem tylko ze nie nadaje sie pewnych kombinacji bo zwyczajnie nie będzie kompatybilna.
sthEn Napisano 1 Sierpnia 2017 Autor Napisano 1 Sierpnia 2017 Odświeżę temat - przejście na 3x9 w głowie. Manetki Deore SL-M590: https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/manetki-klamkomanetki-rowerowe/manetki-mtb-trekking/p,manetka-deore-sl-m590-shimano,44271.html Kaseta Deore SLX CS-HG80 9rz.+ Łańcuch XT CS-HG93 https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/lancuchy-kasety-wolnobiegi/zestawy-kaseta-lancuch/p,kaseta-cs-hg80-11-28z-lancuch-cn-hg93-114-ogniw-9-rz-shimano,411435.html Korba Deore FC-M590 44/32/22 https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/rowerowe-mechanizmy-korbowe/mtb-dh-fr/p,mechanizm-korbowy-deore-fc-m590-shimano,42743.html Tym sposobem przerzutka tył i przód zostaje a Acery i Altusy trafią do żony. Mogę przyoszczędzić wymieniając tylko jedną manetkę (prawą). Przerzutka tył: RD-M592 Przerzutka przód: FD-M511 Zadziała to wszystko, czy jeszcze coś bym musiał wymienić? Jakieś suporty czy inne dzikie węże? Ewentualnie używana korba XT FC-M770, ale nie potrafię ocenić jej stanu: https://www.olx.pl/oferta/korby-korba-deore-xt-super-stan-44-32-22-igla-CID767-IDne3OA.html (z odbiorem osobistym zapewne, po drodze na działkę mam). Dodam, że z korbą mogę się wstrzymać do końca sezonu, jednak kasetę CS-HG80, łańcuch HG93 i manetki M590 mógłbym zamawiać nawet dzisiaj, jeżeli będę miał pewność, że podpasuje bez problemu.
chudeusz09 Napisano 1 Sierpnia 2017 Napisano 1 Sierpnia 2017 RD-M592 to chyba shadow a te z kasetami typu 11-28 średnio się dogadują. Niby to działa, ale problematycznie.
sthEn Napisano 1 Sierpnia 2017 Autor Napisano 1 Sierpnia 2017 Czyli co, pozostaje mi: Alivio CS-HG400 https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/lancuchy-kasety-wolnobiegi/kasety-rowerowe/p,kaseta-alivio-cs-hg400-9-rz-shimano,377938.html Deore XT CS-M770 https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/lancuchy-kasety-wolnobiegi/kasety-rowerowe/p,kaseta-deore-xt-cs-m770-9-rz-shimano,40370.html Jest coś pomiędzy sensownego? Właśnie CS-HG80 mi się taka wydawała...
chudeusz09 Napisano 1 Sierpnia 2017 Napisano 1 Sierpnia 2017 Uwierz, między tą hg80 a alivio różnicy nie zauważysz. Chyba, że w portfelu.
sthEn Napisano 1 Sierpnia 2017 Autor Napisano 1 Sierpnia 2017 Nie wmawiam sobie, że będę lepiej czy szybciej przez to jeździł. Chodzi o jakoś i "trwałość". Czyli HG-400 + CN-HG93 + SL-M590 śmiało? http://allegro.pl/zestaw-shimano-kaseta-cs-hg80-11-32t-cn-hg93-9rz-i6882677580.html Tutaj CS-HG80 11-32 z łańcuchem - olać? 11-32 rozumiem już bez problemu powinno działać? 11-34 czy jeszcze większych nie chcę, góry mi obce.
chudeusz09 Napisano 1 Sierpnia 2017 Napisano 1 Sierpnia 2017 11-32 tak, będzie działać poprawnie. Jeśli posiadanie "lepszej" kasety poprawi Ci samopoczucie to kupuj śmiało (też tak kiedyś miałem ).
sthEn Napisano 1 Sierpnia 2017 Autor Napisano 1 Sierpnia 2017 Dzięki, przemyślę i pewnie jutro coś zamówię, żeby na weekend już doszło i można będzie zmieniać. Znam siebie, i pewnie wybiorę CS-HG80, bo efekt placebo przy Deore zrobi swoje Czyli na razie kaseta + łańcuch + manetki, z korbą się wstrzymam jeszcze.
sthEn Napisano 2 Sierpnia 2017 Autor Napisano 2 Sierpnia 2017 Kaseta (jednak SLX), łańcuch oraz manetki już do mnie jadą Wrócę do tematu korby. Czy FC-M510 podpasuje plug and play w moim przypadku, skoro mam kwadrat w M311? http://allegro.pl/korba-shimano-deore-mc-m510-48-36-26-nowa-okazja-i6910132540.html 48/36/26 powinna działać jak złoto z FD-M511 (ta sama rodzinka jakby nie patrzeć) i mocno się zastanawiam. Czy potrzebne będą jakieś wkłady suportu dodatkowo? Długość konkretna? Ostatnia rzecz, której trochę nie rozumiem. Trochę potwór Frankensteina by mi z tego wyszedł, bo z tyłu nowa rodzina, z przodu stara, ale cóż... Tak samo w przypadku wyboru FC-M590 na Octalink - czy ja w zestawie dostanę już pełen komplet, w tym suport, czy jednak oprócz korby za ~300zł muszę jeszcze coś kupić, żeby to pasowało?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.