Skocz do zawartości

[manetki] Dobór manetek do napędu. GripShift + Deore XT?

borsooq

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kompletuję sprzęt pod nowy/stary rower (nowy, bo bedzie dla mnie nowy, a stery, bo z używanych części).

Ma to być trekking, ale nie jestem jeszcze pewien, czy 3x8, 3x9 (najpewniej ta opcja), czy może 2x9. Przerzutki, jakie skompletowałem, to Deore XT M-750 do tyłu i Deore LX M-550 z przodu.

Obecnie korzystam w rowerze (to jest inny rower, ten, który buduje będzie zupełnie inny) z manetki M310 lewej i przerzutki M310 przedniej oraz tylnej Tourney TX-35 i manetki RS-35. Nietypowo, bo z przodu wyższa grupa niż z tyłu.

Powiem, szczerze, że ten RapidFire niezbyt mi pasuje. Wolę gripshifty - są dla mnie wygodniejsze.

Czy ktoś z powodzeniem korzysta z manetek typu GripShift z przerzutkami wyższej grupy? Czy GripShift nie będą zbyt 'nieprecyzyjne' do 8 czy 9 rzędów z tyłu?

Napisano

Mógł byś rozważyć srama, bo ma gripshifty nawet do 11 albo 12s , tylko Shimano nie zgra się ze sramem, chyba , że mrx. Shimano robi jakieś gripshifty oprócz revoshift?

Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka

Napisano

Jeżeli chcesz dobrze działające gripszifty, to pomyśl o przejściu na SRAMa. Ewentualnie gripszifty z grupy Sram Attack, które są kompatybilne z shimano, ale nie wiem czy ich nie robili przypadkiem tylko do 8s

Napisano

Czasami pojawiają się na aukcjach albo OLX manetki Sram/Sachs Plasma, albo Quartz - i są kompatybilne w systemie Shimano 1:2. 9 biegowa Plasma śmiga u mojego brata. Prócz tego najłatwiej dostępne są gripy Sram MRX, ale nie widziałem 9, tylko 8.

Napisano

Czyli pozostaje albo RapidFire i 9rz. albo RevoShift/MRX/Sunrace i 8rz. Plasma to jakiś hardcore, chyba z racji mody na retro - 500pln za manetki?

Wielkie dzięki. Muszę się z tym przespać.

Napisano

Jak się chce manetki obrotowe to powinno się zacząć od kupna przerzutki SRAM a potem to już leci z górki. :)

Skompletowanie zmieniarek na obrotówce licząc na "coś x 9" i kupując przerzutkę Shimano niestety człowiek skazuje się na cyngle ... koniec i kropka.

Sensowne manetki obrotowe pod Shimano "razy 9" to kupa kasy albo kiepskie działanie.

Najlepszym rozwiązaniem w aktualnej sytuacji to upolowanie jakiegoś zestawy SRAM serii X7 i pozbycie się zmieniarki Shimano.

Przechodziłem podobny proces ... miałem kiedyś bardzo sensownie działające manetki obrotowe Suntour`a ale x7 zachciało mi się wiecej jak 7 zębatek i zacząłem szukać.

Działało kiepsko albo kasa, skończyło się na Deore 3x9 z cynglami...

Kupiłem drugi rower z obrotówkami od SRAM`a (mieszanina X0 i X9) i wyszło że jak się zapłaci to DZIAŁA !!

Od tego momenty zacząłem ponowne polowanie na obrotówki do komutera. Upolowałem 2 manetki + zmieniarka tył SRAM serii X7 za 200 ziko . 

i to jest moim zdaniem kierunek, który powinieneś obrać jak chcesz zmieniarek obrotowych ... poluj bo warto :)

Pozdrawiam 

Napisano

Manetki GripShift przeznaczone do współpracy z przerzutkami Shimano, ostatnie o ile wiem to były 3x9 Sram Attac i droższe ale lepsze Sram Rocket. Jeździłem na Rocket'ach i były naprawdę bardzo dobre, odpowiednik X.9 albo nawet obecnego X.0 . Może są jeszcze gdzieś w necie do kupienia. Ale myślę że teraz to jednak byłby krok wstecz, tak jak piszą koledzy, lepsza byłaby homogeniczna grupa Sram skoro wolisz manetki obrotowe.

Napisano

Ponieważ mam też podobny dylemat, zacząłem szukać Gripschift-ów Srama pasujących do zmieniarki Shimano. Znalazłem "centera Twister", system 2:1, obsługiwane przełożenia 9 lub 8. Nie podeślę linku bo gdzieś to w międzyczasie zgubiłem ale przynajmniej teoretycznie są. Cena ok. 60-70zł jeśli dobrez pamiętam. Wróce do tematu na jesień i wtedy prawdop je wezmę chyba, że wpadnie trochę kasy wtedy kupię komplet X7 lub X9 z gripschiftami.

Ale przyszłościowo jak koledzy piszą, jeśli tak jak ja potrzebujesz obrotowych manetek zainwestuj i przejdź na zmieniarkę SRAMa.

Napisano

Widzę, coś takiego:

http://prodealer.pl/produkt?t=984

Chyba warto jednak by było przejść na pełny osprzęt SRAM.

Ja, jednak jesstem strasznie niecierpliwy i w międzyczasie, kiedy przeglądałem nasz, polski, dyżurny serwis aukcyjny zauważyłem ofertę na manetki Sunrace M90, o coś takiego, jak tu, o czym, niestety niezbyt pochlebnie piszą, ale trudno - zobaczę, jak mi się to będzie sprawować.

17_SUNRACE-shifter_-500x351.jpg

Za komplet zapłaciłem 55pln, więc jeśli nawet nie będzie super, to przynajmniej pieniądze wydane nie są duże.

Zapytam od razu, moze ktoś podpowie w tym temacie, jak nie, to założe może nowy, albo poproszę o wydzielenie.

Kupiłem przerzutkę LX FD-M550 - leciwy, ale zacny sprzęt.

VeloBase

mówi, że maksymalna różnica na tarczach, to 26 zębów - myślę sobie super. Korbę mam FSA Tempo CK-200 na BCD 130mm i 74mm

21539729000671_243.jpg

Przepraszam za zdjęcie, producent chyba nie chce się do nie przyznawać :)

Korbę kupiłem gołą i dokupuję do niej koronki. Na razie zamówiłem 53, 42 i 30. Rozstrzał solidny, ale w sumie korba ma obsługiwać max 26T róznicy. Wszystko pięknie, ale dzisiaj, jak grom z jasnego nieba trafiła mnie wątpliwość - czy koronka 53T nie będzie przypadkie za duża, jak na tę przerzutkę? W grubie LX wtedy były kompaktowe 48/38/28, jak tu:

http://www.velobase.com/ViewComponent.aspx?ID=33595b3b-b98d-498e-b073-920e30da9748&Enum=115

Koronka 48T na BCD 130mm, to bagatela 105pln minimum za Stronglight. Ma ktoś taką przerzutkę, albo miał i użytkował z czymś większym?

Przepraszam za post pod postem,a le doszukałem się producenta manetek 9-cio i 10cio rzędowych kompatybilnych z (pierwsze) z SIS i (drugie) SRAM i Dyna Sys. Chodzi o manetki Recon Sec. Na YT są filmiki.

Tu jest strona producenta: http://www.microshift.com.tw

a tu przykładowa oferta 9-rzedowych manetek. Z ceną naprawdę nie ma dramatu: https://www.bike-discount.de/de/kaufen/microshift-3x9-fach-schaltdrehgriff-set-ds85-9-561862

Napisano

Nikt nie twierdzi że takie manetki nie istnieją :).

Z doświadczenia wskazujemy na fakt że zazwyczaj tanie obrotówki nie wykazują zbyt wysokiej kultury pracy i trwałości :)

Z jakiegoś powodu nikt nie konkuruje ze SRAM`em obrotówkami w grupach z półek średniej do wysokiej. :)

Pozdrawiam 

Napisano

Borsooq, mógłbyś spróbować znaleźć na aukcjach gripshifty SRAM ATTACK 3x9 pod Shimano, jeśli nie chcesz zmieniać tylnej przerzutki. Działają bardzo przyjemnie i szybko, są lekkie, wprowadzają ład i elegancję na kierowniku. Wada: ich gumy dość szybko się zużywają, więc jeśli kupisz używane, będziesz musiał prawdopodobnie pomyśleć o jakiejś renowacji tych gumek (owijka lub coś podobnego). Nowe takie manetki to wydatek około 200 PLN, używane w niezłym stanie ok. 70 PLN, kupno nowych gum graniczy z cudem, poza tym - nie opłaca się. Jeździłem na MRX 3x8 (były w porządku, leżą w pudełku, jak na tanie manetki guma całkiem OK) , teraz na ATTACK 3X9.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...