borsooq Napisano 3 Lipca 2017 Napisano 3 Lipca 2017 Kompletuję sprzęt pod nowy/stary rower (nowy, bo bedzie dla mnie nowy, a stery, bo z używanych części). Ma to być trekking, ale nie jestem jeszcze pewien, czy 3x8, 3x9 (najpewniej ta opcja), czy może 2x9. Przerzutki, jakie skompletowałem, to Deore XT M-750 do tyłu i Deore LX M-550 z przodu. Obecnie korzystam w rowerze (to jest inny rower, ten, który buduje będzie zupełnie inny) z manetki M310 lewej i przerzutki M310 przedniej oraz tylnej Tourney TX-35 i manetki RS-35. Nietypowo, bo z przodu wyższa grupa niż z tyłu. Powiem, szczerze, że ten RapidFire niezbyt mi pasuje. Wolę gripshifty - są dla mnie wygodniejsze. Czy ktoś z powodzeniem korzysta z manetek typu GripShift z przerzutkami wyższej grupy? Czy GripShift nie będą zbyt 'nieprecyzyjne' do 8 czy 9 rzędów z tyłu?
Ychu Napisano 3 Lipca 2017 Napisano 3 Lipca 2017 Mógł byś rozważyć srama, bo ma gripshifty nawet do 11 albo 12s , tylko Shimano nie zgra się ze sramem, chyba , że mrx. Shimano robi jakieś gripshifty oprócz revoshift? Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka
akkwlsk Napisano 3 Lipca 2017 Napisano 3 Lipca 2017 Jeżeli chcesz dobrze działające gripszifty, to pomyśl o przejściu na SRAMa. Ewentualnie gripszifty z grupy Sram Attack, które są kompatybilne z shimano, ale nie wiem czy ich nie robili przypadkiem tylko do 8s
marcingrychtol Napisano 3 Lipca 2017 Napisano 3 Lipca 2017 Czasami pojawiają się na aukcjach albo OLX manetki Sram/Sachs Plasma, albo Quartz - i są kompatybilne w systemie Shimano 1:2. 9 biegowa Plasma śmiga u mojego brata. Prócz tego najłatwiej dostępne są gripy Sram MRX, ale nie widziałem 9, tylko 8.
borsooq Napisano 3 Lipca 2017 Autor Napisano 3 Lipca 2017 Czyli pozostaje albo RapidFire i 9rz. albo RevoShift/MRX/Sunrace i 8rz. Plasma to jakiś hardcore, chyba z racji mody na retro - 500pln za manetki? Wielkie dzięki. Muszę się z tym przespać.
akkwlsk Napisano 3 Lipca 2017 Napisano 3 Lipca 2017 Nie żadna moda, tylko po prostu to są dobre manetki, a podaż jest niewielka. Najzwyklejsze prawa rynku
marcingrychtol Napisano 3 Lipca 2017 Napisano 3 Lipca 2017 Brat wyłapał komplet ze sklepu za 180 zeta, a ja lewą za 40zł. Prawego Sram X0 (9s) też wyłapałem za 40zł, tylko używka. Wszystko zależy od szczęścia.
rzezniol Napisano 3 Lipca 2017 Napisano 3 Lipca 2017 Jak się chce manetki obrotowe to powinno się zacząć od kupna przerzutki SRAM a potem to już leci z górki. Skompletowanie zmieniarek na obrotówce licząc na "coś x 9" i kupując przerzutkę Shimano niestety człowiek skazuje się na cyngle ... koniec i kropka. Sensowne manetki obrotowe pod Shimano "razy 9" to kupa kasy albo kiepskie działanie. Najlepszym rozwiązaniem w aktualnej sytuacji to upolowanie jakiegoś zestawy SRAM serii X7 i pozbycie się zmieniarki Shimano. Przechodziłem podobny proces ... miałem kiedyś bardzo sensownie działające manetki obrotowe Suntour`a ale x7 zachciało mi się wiecej jak 7 zębatek i zacząłem szukać. Działało kiepsko albo kasa, skończyło się na Deore 3x9 z cynglami... Kupiłem drugi rower z obrotówkami od SRAM`a (mieszanina X0 i X9) i wyszło że jak się zapłaci to DZIAŁA !! Od tego momenty zacząłem ponowne polowanie na obrotówki do komutera. Upolowałem 2 manetki + zmieniarka tył SRAM serii X7 za 200 ziko . i to jest moim zdaniem kierunek, który powinieneś obrać jak chcesz zmieniarek obrotowych ... poluj bo warto Pozdrawiam
Waza Napisano 5 Lipca 2017 Napisano 5 Lipca 2017 Manetki GripShift przeznaczone do współpracy z przerzutkami Shimano, ostatnie o ile wiem to były 3x9 Sram Attac i droższe ale lepsze Sram Rocket. Jeździłem na Rocket'ach i były naprawdę bardzo dobre, odpowiednik X.9 albo nawet obecnego X.0 . Może są jeszcze gdzieś w necie do kupienia. Ale myślę że teraz to jednak byłby krok wstecz, tak jak piszą koledzy, lepsza byłaby homogeniczna grupa Sram skoro wolisz manetki obrotowe.
Gość Napisano 5 Lipca 2017 Napisano 5 Lipca 2017 Ponieważ mam też podobny dylemat, zacząłem szukać Gripschift-ów Srama pasujących do zmieniarki Shimano. Znalazłem "centera Twister", system 2:1, obsługiwane przełożenia 9 lub 8. Nie podeślę linku bo gdzieś to w międzyczasie zgubiłem ale przynajmniej teoretycznie są. Cena ok. 60-70zł jeśli dobrez pamiętam. Wróce do tematu na jesień i wtedy prawdop je wezmę chyba, że wpadnie trochę kasy wtedy kupię komplet X7 lub X9 z gripschiftami. Ale przyszłościowo jak koledzy piszą, jeśli tak jak ja potrzebujesz obrotowych manetek zainwestuj i przejdź na zmieniarkę SRAMa.
borsooq Napisano 6 Lipca 2017 Autor Napisano 6 Lipca 2017 Widzę, coś takiego: http://prodealer.pl/produkt?t=984 Chyba warto jednak by było przejść na pełny osprzęt SRAM. Ja, jednak jesstem strasznie niecierpliwy i w międzyczasie, kiedy przeglądałem nasz, polski, dyżurny serwis aukcyjny zauważyłem ofertę na manetki Sunrace M90, o coś takiego, jak tu, o czym, niestety niezbyt pochlebnie piszą, ale trudno - zobaczę, jak mi się to będzie sprawować. Za komplet zapłaciłem 55pln, więc jeśli nawet nie będzie super, to przynajmniej pieniądze wydane nie są duże. Zapytam od razu, moze ktoś podpowie w tym temacie, jak nie, to założe może nowy, albo poproszę o wydzielenie. Kupiłem przerzutkę LX FD-M550 - leciwy, ale zacny sprzęt. VeloBase mówi, że maksymalna różnica na tarczach, to 26 zębów - myślę sobie super. Korbę mam FSA Tempo CK-200 na BCD 130mm i 74mm Przepraszam za zdjęcie, producent chyba nie chce się do nie przyznawać Korbę kupiłem gołą i dokupuję do niej koronki. Na razie zamówiłem 53, 42 i 30. Rozstrzał solidny, ale w sumie korba ma obsługiwać max 26T róznicy. Wszystko pięknie, ale dzisiaj, jak grom z jasnego nieba trafiła mnie wątpliwość - czy koronka 53T nie będzie przypadkie za duża, jak na tę przerzutkę? W grubie LX wtedy były kompaktowe 48/38/28, jak tu: http://www.velobase.com/ViewComponent.aspx?ID=33595b3b-b98d-498e-b073-920e30da9748&Enum=115 Koronka 48T na BCD 130mm, to bagatela 105pln minimum za Stronglight. Ma ktoś taką przerzutkę, albo miał i użytkował z czymś większym? Przepraszam za post pod postem,a le doszukałem się producenta manetek 9-cio i 10cio rzędowych kompatybilnych z (pierwsze) z SIS i (drugie) SRAM i Dyna Sys. Chodzi o manetki Recon Sec. Na YT są filmiki. Tu jest strona producenta: http://www.microshift.com.tw a tu przykładowa oferta 9-rzedowych manetek. Z ceną naprawdę nie ma dramatu: https://www.bike-discount.de/de/kaufen/microshift-3x9-fach-schaltdrehgriff-set-ds85-9-561862
rzezniol Napisano 6 Lipca 2017 Napisano 6 Lipca 2017 Nikt nie twierdzi że takie manetki nie istnieją . Z doświadczenia wskazujemy na fakt że zazwyczaj tanie obrotówki nie wykazują zbyt wysokiej kultury pracy i trwałości Z jakiegoś powodu nikt nie konkuruje ze SRAM`em obrotówkami w grupach z półek średniej do wysokiej. Pozdrawiam
KurczakNorris Napisano 6 Lipca 2017 Napisano 6 Lipca 2017 Borsooq, mógłbyś spróbować znaleźć na aukcjach gripshifty SRAM ATTACK 3x9 pod Shimano, jeśli nie chcesz zmieniać tylnej przerzutki. Działają bardzo przyjemnie i szybko, są lekkie, wprowadzają ład i elegancję na kierowniku. Wada: ich gumy dość szybko się zużywają, więc jeśli kupisz używane, będziesz musiał prawdopodobnie pomyśleć o jakiejś renowacji tych gumek (owijka lub coś podobnego). Nowe takie manetki to wydatek około 200 PLN, używane w niezłym stanie ok. 70 PLN, kupno nowych gum graniczy z cudem, poza tym - nie opłaca się. Jeździłem na MRX 3x8 (były w porządku, leżą w pudełku, jak na tanie manetki guma całkiem OK) , teraz na ATTACK 3X9.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.