Skocz do zawartości

[przerzutka przednia] jak obliczyć kąt nachylenia do przerzutki

MonsieurFop

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Inforobert ale co Ty chcesz mierzyć? Wszystko jest pomierzone. Rysuj rysunek techniczny ze zrozumieniem ;)

Bo z rysunku to wynika, że linia B jest nie od środka rury podsiodłowej tylko od krawędzi, to mnie zmyliło, natomiast B myślałem, że idzie do zielonej a idzie do czerwonej. W takim razie tak A.

Strzałka powinna być - od środka rury podsiodłowej do linii łączącej środek suportu ze środkiem osi koła. Czyli na rysunku tak naprawdę to żadna z linii bo są narysowane trochę byle jak.

e23815dd04cf4b9cmed.png

Linie do pomiaru kąta na zielono

Piszesz ze A...rysujesz ze B...
Napisano

To pokaz mi przerzutke do gravela

No i kluczowe pytanie.

Szukajcie dalej do gravela, powodzenia :)

Kluczowym punktem w gravelach jest jedna przerzutka, z tyłu.

nforobert ale co Ty chcesz mierzyć? Wszystko jest pomierzone. Rysuj rysunek techniczny ze zrozumieniem

Pisałem o tym na poprzedniej stronie.

Na rysunku masz 74 stopnie   Poziomica i kątomierz, wynik otrzymasz bez wyliczeń.

Napisano

Nie przedłużając, morał z tego mamy taki, że kąt wymagany do przerzutki przedniej (chainstay angle) w rowerach z giętymi widełkami tylnymi mierzymy:

OD linii między środkiem suportu a środkiem tylnej osi

DO rury podsiodłowej.

b25832300904e3683b04a9970d734bff.jpg

@Admin

Można temat zamknąć i dopisać taki opis w FAQ dot. tego właśnie punktu.

Napisano

No i kluczowe pytanie.

Szukajcie dalej do gravela, powodzenia :)

Kluczowym punktem w gravelach jest jedna przerzutka, z tyłu.

Pisałem o tym na poprzedniej stronie.

Kluczowym punktem gravela jest geometria i możliwość zamontowania wieszych opon a nie przerzutka. Wg Twoich wskazówek nikt nie znajdzie przerzutki ...nawet do mtb.

Może pokażesz mi jaka przerzutke dasz do accent peak...tam też jest 74stopnie podsiodlowki. No chyba ze kluczowym w mtb jest 1x

Napisano

morał z tego mamy taki, że kąt wymagany do przerzutki przedniej (chainstay angle) w rowerach z giętymi widełkami tylnymi mierzymy: OD linii między środkiem suportu a środkiem tylnej osi DO rury podsiodłowej.

Głupoty, a ci co nie mają w ogóle dolnej rury bo nie mają typowego trójką ?

Żebyście się nie namęczyli mierzeniem

post-140918-0-35170700-1498404178_thumb.jpg

post-140918-0-94299300-1498404183_thumb.jpg

post-140918-0-63738700-1498404189_thumb.jpg

Napisano
Kluczowym punktem gravela jest geometria i możliwość zamontowania wieszych opon a nie przerzutka. Wg Twoich wskazówek nikt nie znajdzie przerzutki ...nawet do mtb.

Czyli producent się pomylił, a producent nie wie co to jest ST Angel ?

Może pokażesz mi jaka przerzutke dasz do accent peak...tam też jest 74stopnie podsiodlowki. No chyba ze kluczowym w mtb jest 1x

https://magazynbike.pl/2016/12/25/accent-peak-29-pro/

Dali SRAM X0, a mowa w tym temacie była o Shimano na 3 blaty.

Accent do gravela dał jedną tylna,

Napisano

Czyli producent się pomylił, a producent nie wie co to jest ST Angel ?

https://magazynbike.pl/2016/12/25/accent-peak-29-pro/

Dali SRAM X0, a mowa w tym temacie była o Shimano.

Producent wie co to st angle...shimano tez wie ale do wyboru przerzutki używa kąta rura podsiodlowa-dolne widełki ...nie wiem kiedy to zrozumiesz.

Co mnie obchodzi jaki napęd dali w opcji pro? Ja bym dał eagle i co? Ja się Ciebie pytam jaka przerzutke dać do roweru mtb z kątem podsiodlowa 74...bo do gravela się nie daje- to już wiem od Ciebie ;)

Napisano

Leniu - nie szkoda Ci czasu? daj sobie spokój - i tak nie przekonasz. Jeżeli ktoś nie rozumie, że przerzutka współdziała z łańcuchem więc to do niego musi się wszystko odnosić, a ten zawsze idzie od suportu do osi - to co można dalej powiedzieć?

Ja napisałem, co miałem do powiedzenia, na przepychanki nie mam czasu. Pozdrawiam. W tym temacie zakończyłem dyskusję.

Napisano

Dolne widełki to takie uproszczenie. Chodzi o linię suport - tylna oś.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Napisano

A jak nie ma dolnej widełki ?

Jak nie ma dolnych widełek to w bikeCAD prowadzisz linie od środka suportu do osi jak już sam pokazałeś i mierzysz kąt do rury podsiodłowej. Bo każdy rower ma suport i tylną oś.

Dziękuję za wkład każdego z forumowiczów w tą, przydługą, dyskusję.4131188bf8609f29a4773668a246a92b.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...