Caporeira Napisano 23 Maja 2017 Napisano 23 Maja 2017 Witam, mam KTM Ultra One 27.5 z 2014. Kupiłem go po znajomości więc go nawet nie sprawdzałem, aby go przetransportować zdemontowałem przednie koło. Po zmontowaniu go w domu, przy obracaniu przednie koło zaczęło wydawać dziwne dźwięki. Jest to dźwięk ocierającej tarczy hamulców chyba o klocki hamulcowe. Poniżej kilka zdjęć i filmików: https://www.dropbox.com/sh/jc6116p453wyjpr/AAA2H2L7KTCu-B0XwcYBEpqMa?dl=0 Pytanie, czy tarcza jest krzywa, koło czy może coś nie tak z klockami ? Możliwe że podczas transportu się skrzywiło a może już takie było ... nie będę teraz dochodził, ale chciałbym te odgłosy zlikwidować. Czy koło jest do wymiany, gdzie takie dostane i ile będzie kosztować ?
alagor96 Napisano 23 Maja 2017 Napisano 23 Maja 2017 Spokojnie, raczej koło nie jest do wymiany. Przy każdym praktycznie wyjęciu koła trzeba ustawić zacisk. Można ewentualnie wyprostować, albo wymienić tarczę.
Caporeira Napisano 23 Maja 2017 Autor Napisano 23 Maja 2017 Jest gdzieś instrukcja jak się ustawia ten zacisk? SGS7EDGE TAPATALK
alagor96 Napisano 23 Maja 2017 Napisano 23 Maja 2017 Zasadniczo zacisk ustawia się luzując mocujące śruby, ściskając klamkę i dokręcając. Jednak, jak obejrzałem nagrania, to raczej nie o to chodzi. Sprawdź, czy któraś szprycha nie zaczepia o zacisk i cy tarcza nie zahacza górną częścią (tą której nie dotykają klocki. Może zawinął się element przytrzymujący klocki, warto je wyjąć i sprawdzić. Możliwe też, że ktoś nie założył podkładek.
Lezia Napisano 24 Maja 2017 Napisano 24 Maja 2017 Jest gdzieś instrukcja jak się ustawia ten zacisk? np.
Caporeira Napisano 24 Maja 2017 Autor Napisano 24 Maja 2017 Ok, dziękuję. Spróbuję wieczorem ustawić ten zacisk i dam znać ☺ SGS7EDGE TAPATALK
gocu Napisano 24 Maja 2017 Napisano 24 Maja 2017 Pardon - sugerujecie ustawianie zacisku hamulca po każdym wyjęciu koła?! Przy każdym praktycznie wyjęciu koła trzeba ustawić zacisk. Halooooo! A w domu wszyscy zdrowi? )))
alagor96 Napisano 24 Maja 2017 Napisano 24 Maja 2017 @@gocu, Sarkazm mocno nietrafiony. O ile nie masz sztywnej osi, to nigdy nie zapniesz koła idealnie tak samo, a jak masz okładziny 1 mm od tarczy, to wystarczy bardzo niewielka niedokładność na osi.
Caporeira Napisano 1 Czerwca 2017 Autor Napisano 1 Czerwca 2017 No więc tak, zrobiłem tak jak na filmiku. Dosyć znacząco pomogło (po tym zabiegu tylko lekko słyszalne były były te tarcia). Ale po przejechaniu kilku km znowu zaczęło wydawać głośne odgłosy :( Co mogę jeszcze zrobić aby temu przeciwdziałać ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.