mojrower2017 Napisano 8 Kwietnia 2017 Napisano 8 Kwietnia 2017 Dziś wyruszyłem na pierwsza jazdę - test swojego nowego rowerku crossowego Kross Evado 4.0 2017. Rower ten posiada manetki: Shimano Altus SL-M310 3x8. Podczas testu zauważyłem iż. manetka przedniej przekładni - mała dźwignia podnosi biegi, duża dźwignia obniża biegi, natomiast manetka tylnej przekładni - mała dźwignia obniża biegi, dużą dźwignia ponosi. Czy działanie owych manetek jest prawidłowe? Przyznam się ze się troszkę gubiłem podczas pierwszej jazdy - testu, poprzedni stary mój rower posiadał manetkę jedno dźwigniową w lewo w prawo.
Gość Napisano 8 Kwietnia 2017 Napisano 8 Kwietnia 2017 Już z 2 lata nie mam przerzutki z przodu ale o ile pamiętam to: Górna krótsza zrzuca bieg ( czyli np z 3 na 2), dolna dłuższa wbija bieg ( czyli np 2 na 3)
talento259 Napisano 8 Kwietnia 2017 Napisano 8 Kwietnia 2017 Nie wiem czy dobrze zrozumiałem co piszesz ale powinno być tak: - w lewej manetce ( przednia przerzutka ) - duża łopatka wrzuca łańcuch na większą zębatkę - jedziesz "szybciej", mała zrzuca łańcuch na mniejszą - jedziesz "wolniej" np pod górkę ( czyli np naciskając małą zrzucasz z 3 na 2, albo z 2 na 1 ) - w prawej manetce ( tylna przerzutka ) - duża łopatka wrzuca łańcuch na większą koronkę kasety - jedziesz "wolniej", pod górkę, mała zrzuca łańcuch na mniejszą koronkę, jedziesz "szybciej" ( czyli np naciskając małą wrzucasz z 4 na 5, z 5 na 6 itd) Raczej mało możliwe żebyś miał inaczej, chyba że sprężyna tylnej przerzutki jest odwrotna, ale to raczej niezbyt często spotykane.
Kolmark Napisano 10 Kwietnia 2017 Napisano 10 Kwietnia 2017 Łatwiej to zapamiętać w ten sposób: duża dźwignia - łańcuch na duże koronki, mała - na małe.
inforobert Napisano 13 Kwietnia 2017 Napisano 13 Kwietnia 2017 Dziś wyruszyłem na pierwsza jazdę - test swojego nowego rowerku crossowego Kross Evado 4.0 2017. Rower ten posiada manetki: Shimano Altus SL-M310 3x8. Podczas testu zauważyłem iż. manetka przedniej przekładni - mała dźwignia podnosi biegi, duża dźwignia obniża biegi, natomiast manetka tylnej przekładni - mała dźwignia obniża biegi, dużą dźwignia ponosi. Czy działanie owych manetek jest prawidłowe? Przyznam się ze się troszkę gubiłem podczas pierwszej jazdy - testu, poprzedni stary mój rower posiadał manetkę jedno dźwigniową w lewo w prawo. Skojarz działanie na opak. Lewa manetka "wypycha" łańcuch w prawo. Jedziesz szybciej. Prawa manetka "wypycha" łańcuch w lewo. Wjedziesz pod górkę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.