Skocz do zawartości

[Shimano Altus SL-M310 3x8] działanie w praktyce

mojrower2017

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dziś wyruszyłem na pierwsza jazdę - test swojego nowego rowerku crossowego Kross Evado 4.0 2017. Rower ten posiada manetki: Shimano Altus SL-M310 3x8. Podczas testu zauważyłem iż. manetka przedniej przekładni - mała dźwignia podnosi biegi, duża dźwignia obniża biegi, natomiast manetka tylnej przekładni - mała dźwignia obniża biegi, dużą dźwignia ponosi. Czy działanie owych manetek jest prawidłowe?

Przyznam się ze się troszkę gubiłem podczas pierwszej jazdy - testu, poprzedni stary mój rower posiadał manetkę jedno dźwigniową w lewo w prawo.  

Napisano

Już z 2 lata nie mam przerzutki z przodu ale o ile pamiętam to:

Górna krótsza zrzuca bieg ( czyli np z 3 na 2), dolna dłuższa wbija bieg ( czyli np 2 na 3)

Napisano

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem co piszesz ale powinno być tak:

- w lewej manetce ( przednia przerzutka ) - duża łopatka wrzuca łańcuch na większą zębatkę - jedziesz "szybciej", mała zrzuca łańcuch na mniejszą - jedziesz "wolniej" np pod górkę ( czyli np naciskając małą zrzucasz z 3 na 2, albo z 2 na 1 )

- w prawej manetce ( tylna przerzutka ) - duża łopatka wrzuca łańcuch na większą koronkę kasety - jedziesz "wolniej", pod górkę, mała zrzuca łańcuch na mniejszą koronkę, jedziesz "szybciej" ( czyli np naciskając małą wrzucasz z 4 na 5, z 5 na 6 itd)

Raczej mało możliwe żebyś miał inaczej, chyba że sprężyna tylnej przerzutki jest odwrotna, ale to raczej niezbyt często spotykane.

Napisano

Dziś wyruszyłem na pierwsza jazdę - test swojego nowego rowerku crossowego Kross Evado 4.0 2017. Rower ten posiada manetki: Shimano Altus SL-M310 3x8. Podczas testu zauważyłem iż. manetka przedniej przekładni - mała dźwignia podnosi biegi, duża dźwignia obniża biegi, natomiast manetka tylnej przekładni - mała dźwignia obniża biegi, dużą dźwignia ponosi. Czy działanie owych manetek jest prawidłowe?

Przyznam się ze się troszkę gubiłem podczas pierwszej jazdy - testu, poprzedni stary mój rower posiadał manetkę jedno dźwigniową w lewo w prawo.  

Skojarz działanie na opak.

Lewa manetka "wypycha" łańcuch w prawo. Jedziesz szybciej.

Prawa manetka "wypycha" łańcuch w lewo. Wjedziesz pod górkę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...