Kamgro Napisano 21 Marca 2017 Napisano 21 Marca 2017 Witam, W tamtym sezonie zakupiłem rower z klamkomantekami Deore ST-M530 oraz przednią przerzutką DEORE FD-M531 i od zawsze był problem z "ciężkim chodzeniem". Myślałem, że to kwestia regulacji jednak dzisiejsza wizyta w serwisie uświadomiła mi o co tak naprawdę chodzi. Mam małe dłonie przez co nacisk na klamkomanetke jest mniejszy i aby wrzucić bieg muszę się nieźle nagimnastykować. Dowiedziałem się również od serwisanta, że od kiedy shimano wprowadziło jakiś tam system to bardzo wiele osób zaczęło te przerzutki wymieniać. Tylna przerzutka chodzi świetnie, i jest to bardzo wygodne dlatego też nie chcę rezygnować z klamkomanetek. Dlatego też mam 2 pytania. Czy wymiana przedniej przerzutki bez klamkomanetek coś da? Oraz jaką przerzutkę polecacie z bardziej miękką sprężyną (do 80zł)? Pozdrawiam.
talento259 Napisano 21 Marca 2017 Napisano 21 Marca 2017 Serwisantowi zapewne chodziło o system Shadow - czyli przerzutki ze sprzęgłem. Włączenie "sprzęgła" powoduje mocniejszy naciąg łańcucha, przez co łańcuch nie obija o ramę, ani o wózek przedniej przerzutki. Tegoroczne Deore posiada takie rozwiązanie. Jednak takie coś możliwe jest tylko z tyłu, w tylnej przerzutce. W przedniej przerzutce jedyne co polecam zrobić to wymienić sobie profilaktycznie linkę z pancerzem, będzie to na pewno chodziło lżej. Sprawdź też czy linka nigdzie nie jest zgięta, o nic nie haczy.
Kamgro Napisano 21 Marca 2017 Autor Napisano 21 Marca 2017 Linka została nasmarowana, i sprawdzona czy nigdzie się nie załamuje itd. Ten rower przejeździł tylko miesiąc. W serwisie stwierdzili, że wymiana nie jest potrzebna.
Witboj Napisano 21 Marca 2017 Napisano 21 Marca 2017 Nie, wymiana przedniej przerzutki nic nie da. To właśnie o manetkę się rozchodzi. Problem polega na tym, że dla Ciebie powinna być krótka dźwignia, a krótkich unikają bo wtedy jest większa siła. Nie wiem czy w takim wypadku , wyjątkowo, nie przejść na zwykły obrotowy grip i osobną klamkę. Ale może próbuj u kolegów, któryś model może podpasuje. Albo szukaj innej techniki. Może np. spróbować krótszego uchwytu, żeby ręka leżała zawsze blisko przerzutki. Nawet robią teraz takie uchwyty, że właśnie po lewej masz krótszy.
Pidzej Napisano 21 Marca 2017 Napisano 21 Marca 2017 FD-M531 to przerzutka typu down swing a te chodzą ciężej od top swing. Natomiast zaletą ich jest to że nie łapią szybko luzów (a praktycznie w ogóle). Top swing to np. FD-M530. Podobno chodzą lżej ale łapią luzy. Z kolei inna ich zaleta to brak kolizji obejmy z otworem na bidon, co czasem się zdarza w down swing, np. przy mniejszych rozmiarach ram.
Kamgro Napisano 21 Marca 2017 Autor Napisano 21 Marca 2017 Kolega ma klamkomanetki i przerzutkę SRAM(nie znam dokładnego modelu ale jedna z wyższych grup) i tam to chodzi gładko. Możesz podać propozycje osprzętu na jaki ewentualnie mógłbym to wymienić?
Witboj Napisano 21 Marca 2017 Napisano 21 Marca 2017 Bo Sram ma ciąg 1:1, w Shimano to jest bodajże od przełożeń 10x. Kup po prostu klamkomanetkę bez 2-way release. Moim zdaniem to o ten system chodziło serwisantowi.
Kamgro Napisano 21 Marca 2017 Autor Napisano 21 Marca 2017 Ale czy takie z pozoru błahe problemy mogą aż tak ograniczać? Czasami mam problem w ogóle z wrzuceniem biegu. To chodzi tak ciężko, że jak zmienię z 2-3 razy przednią zębatkę to dalej nie mam już siły. Serwisant też odczuwał wyraźny opór jednak nie szło mu to tak ciężko jak mi. Może jednak coś jest nie tak ze sprężyną w przedniej przerzutce?
Fenthin Napisano 21 Marca 2017 Napisano 21 Marca 2017 1:1 dotyczy tyłu. 2-way release to jedynie praca w obie strony dźwigni zrzucającej, więc nie widzę powiązania. Z opisu wygląda to jednak na problem z regulacją. Czy gdy przerzutka znajduje się nad najmniejszą tarczą, linka jest wyraźnie naruszona naprężona?
Witboj Napisano 21 Marca 2017 Napisano 21 Marca 2017 Niestety na odległość nie umiem tego stwierdzić. Jeżeli nie masz zaufania do serwisanta to podejdź do innego. Podaj jeszcze parametry swojej korby - może przerzutka i korba są do siebie nie dobrane. Dopiero co był taki przypadek na forum, że producent trochę pomylił pojemność.
Kamgro Napisano 21 Marca 2017 Autor Napisano 21 Marca 2017 1:1 dotyczy tyłu. 2-way release to jedynie praca w obie strony dźwigni zrzucającej, więc nie widzę powiązania. Z opisu wygląda to jednak na problem z regulacją. Czy gdy przerzutka znajduje się nad najmniejszą tarczą, linka jest wyraźnie naruszona naprężona? Linka jest cały czas mocno napięta. @Witboj Korba to FC-M552
Witboj Napisano 21 Marca 2017 Napisano 21 Marca 2017 1:1 dotyczy tyłu. Nie, dotyczy tyłu i PRZODU. Front Shift Ratios[edit] The notion of shift ratio, the ratio of cable pull to the distance that the derailleur moves across the chain-rings is primarily of interest for indexed shifting, as opposed to friction shifting. Regrettably, manufacturers give no more information for front shifting than they do for rear shifting, and user data is scarce. The few facts that are available are these. SRAM Front Derailleurs: The native SRAM shift ratio for its front and rear gear is in fact about 1.1, as opposed to the 1:1 family's implied unity. In general, SRAM shifters that are made for the 1:1 family can be used with native SRAM front and rear derailleurs, provided of course that they have the correct number of speeds.---------------------------------------------------------------------------------- Z tego co znalazłem to twoja korba ma 42-32-24T zębów na tarczach. Możesz potwierdzić? Tymczasem przerzutka ma minimalna różnicę 12T i jest dedykowana do następujących korb: 44-32-22T, 48-36-26T Źródło: http://www.shimano.com.au/media/techdocs/content/cycle/SI/Deore/FrontDriveSystem/SI_6LEFC_En_v1_m56577569830604649.pdf https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/rowerowe-mechanizmy-korbowe/mtb-dh-fr/p,mechanizm-korbowy-fc-m552-shimano,97763.html Jeżeli powyższe się potwierdzi to masz niekompatybilna korbę z przerzutką.
Fenthin Napisano 21 Marca 2017 Napisano 21 Marca 2017 A nie powinna być. Przy położeniu przerzutki nad małą tarczą nie powinna być co prawda luźna, ale jedynie delikatnie usztywniona. Inna sprawa, że wygląda na to, iż przerzutka jest źle dobrana do korby. To jest na pewno FC-M552 czy może jednak FC-M532? Ewentualnie, ile zębów masz na poszczególnych tarczach? @Witboj Tak to jest, gdy się czyta pobieżnie. Spójrz akapit niżej. Przednie przerzutki Sram i Shimano są między sobą kompatybilne. Pojęcie 1:1 dotyczy tyłu w stosunku do 2:1 w klasycznym SIS Shimano.
Kamgro Napisano 21 Marca 2017 Autor Napisano 21 Marca 2017 Nie, dotyczy tyłu i PRZODU. Front Shift Ratios[edit] The notion of shift ratio, the ratio of cable pull to the distance that the derailleur moves across the chain-rings is primarily of interest for indexed shifting, as opposed to friction shifting. Regrettably, manufacturers give no more information for front shifting than they do for rear shifting, and user data is scarce. The few facts that are available are these. SRAM Front Derailleurs: The native SRAM shift ratio for its front and rear gear is in fact about 1.1, as opposed to the 1:1 family's implied unity. In general, SRAM shifters that are made for the 1:1 family can be used with native SRAM front and rear derailleurs, provided of course that they have the correct number of speeds.---------------------------------------------------------------------------------- Z tego co znalazłem to twoja korba ma 42-32-24T zębów na tarczach. Możesz potwierdzić? Tymczasem przerzutka ma minimalna różnicę 12T i jest dedykowana do następujących korb: 44-32-22T, 48-36-26T Źródło: http://www.shimano.com.au/media/techdocs/content/cycle/SI/Deore/FrontDriveSystem/SI_6LEFC_En_v1_m56577569830604649.pdf https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/rowerowe-mechanizmy-korbowe/mtb-dh-fr/p,mechanizm-korbowy-fc-m552-shimano,97763.html Jeżeli powyższe się potwierdzi to masz niekompatybilna korbę z przerzutką. Wizualnie wyglądają identycznie. Czyli pozostało mi pisać do sklepu w którym kupiłem i liczyć na wymianę?
Witboj Napisano 21 Marca 2017 Napisano 21 Marca 2017 @Fenthin. Tak to jest gdy się pobieżnie pisze. Napisałeś wyraźnie, że 1:1 dotyczy tyłu. W Sram dotyczy tyłu i przodu - masz to czarno na białym i do tego był cytat. Natomiast faktycznie "The Shimano shift ratio for front derailleurs is close" co oznacza, że to nie jest powód innego działania i tu się z Tobą zgadzam, masz rację. Teraz czekamy na wyniki ekspertyzy Kamgro. EDIT: Kamgro - policz te zęby i spisz co dokładnie jest wybite na przerzutce przedniej - musi być oznaczenie na samej przerzutce.
Kamgro Napisano 21 Marca 2017 Autor Napisano 21 Marca 2017 Na korbie jest napis : 170 FC-M552 Na przerzutce: FD-M531 Japan Via Chainstay Angle 69 stopni - 66 stopni. Licząc zęby zauważyłem na średniej napis: 32-24 a na najmniejszej 24-AE
Witboj Napisano 21 Marca 2017 Napisano 21 Marca 2017 Tylko, że najważniejsza jest ta największa - policz te zęby, jak jest 44 to jest OK, jak jest 42, to jest NIE OK. Nie będzie to dobrze działać. Jak masz 42 to albo próbuj gwarancji albo zmień korbę na kompatybilną z przerzutką lub przerzutkę na kompatybilną z korbą. Że już nie wspomnę, że korba jest do napędu 10-rzędowego , a rozumiem, że masz 3x9 (bo przerzutka jest do 3x9). Podaj jeszcze tylna przerzutkę i kasetę, bo gdybyś zmieniał korbę to trzeba sprawdzić pojemność całego napędu (czy wystarczy)
Kamgro Napisano 21 Marca 2017 Autor Napisano 21 Marca 2017 Liczyłem 4 razy i za każdym razem wychodziło 42. Jeżeli to jest błąd sklepu to na pewno nie będę wymieniał tego za własne pieniądze. Właśnie piszę do nich maila i dam odpowiedź jak dowiem się czegoś więcej.
Kamgro Napisano 22 Marca 2017 Autor Napisano 22 Marca 2017 Wysłałem zgłoszenie reklamacyjne. Okazało się jeszcze, że korba miała być ALIVIO a wsadzili Deore. Było by pięknie, gdyby korba była kompatybilna :/ Kaseta jest 3x9 a korba 3x10. Czy ta niekompatybilność, może dawać aż takie odczucia przy zmianie biegów?
Witboj Napisano 22 Marca 2017 Napisano 22 Marca 2017 No raczej nie pomaga przy kompatybilności ale też nie ma aż takiego znaczenia jak pojemność - tutaj tkwi problem. Powinieneś mieć korbę z różnica duża-średnia 12T, a masz 10 i blat 44 lub 48 a masz 42 - to są największe problemy. Natomiast temat 9-10x jest dodatkowym argumentem w dyskusjach o naprawie gwarancyjnej ;-) Konstruujący rower na sprzedaż jednak powinien przestrzegać zaleceń producenta podzespołów, o ile sam kupujący, na własną odpowiedzialność nie zleci mu inaczej. A Shimano na pewno nie twierdzi, że napędy 10 rzędowe są kompatybilne z 9-tkami (bez względu na to, jak jest naprawdę, tzn. że jednak niektóre elementy są).
Kolmark Napisano 22 Marca 2017 Napisano 22 Marca 2017 Jaki ma wpływ ilość zębów korby na ciężką lub lekką pracę przerzutki? A jak zdejmiesz korbę to przerzutka przestaje działać, a może właśnie działa od powiewu wiatru? Zła regulacja, uszkodzona linka albo pancerz, ewentualnie jedno i drugie. Zmienić serwisanta. Dwa zęby robią niewielką różnicę i da się to wyregulować. Boże jedyny, widzisz i nie grzmisz...
Kamgro Napisano 22 Marca 2017 Autor Napisano 22 Marca 2017 Byłem w 2 serwisach w moim mieście o w każdym było "taka już jest sprężyna"
Witboj Napisano 22 Marca 2017 Napisano 22 Marca 2017 Jaki ma wpływ ilość zębów korby na ciężką lub lekką pracę przerzutki? A jak zdejmiesz korbę to przerzutka przestaje działać, a może właśnie działa od powiewu wiatru? Zła regulacja, uszkodzona linka albo pancerz, ewentualnie jedno i drugie. Zmienić serwisanta. Dwa zęby robią niewielką różnicę i da się to wyregulować. Boże jedyny, widzisz i nie grzmisz... A miałeś kiedyś niekompatybilna korbę? Bo jakbyś miał to byś wiedział, że przy przerzuceniu na najwyższy blat łańcuch trze o zębatkę bokiem dociskany pałąkiem zanim wskoczy na zęby. I dlatego ciężko chodzi. Wiem bo też tak mam w jednym z rowerów. Chodzić chodzi - trzeba było podnieść przerzutkę na ok 5 mm nad zębatkę zamiast zalecanych 2-3mm i działa - także masz rację da się wyregulować. Mam już nowiutką przednią przerzutkę kompatybilną z korbą ale jakoś nie mogę się zabrać za zmianę - skoro chodzi :-) To wszystko nie ma znaczenia to po jaką cholerę Shimano podaje pojemność i kompatybilne zębatki? Z nudów? Oczywiście - ocena stanu roweru i diagnozowanie usterki przez internet to wróżenie z fusów - jednak zakładam, że skoro facet nie ma siły przerzucić biegu to chyba coś jest nie tak. Bo normalnie to dzieci dają radę. Ciężko też założyć, że 2 kolejnych serwisantów nie umiało wyregulować przerzutki. No to trzeba szukać dalej.
dovectra Napisano 22 Marca 2017 Napisano 22 Marca 2017 przednią przerzutką DEORE FD-M531 dlatego niektórzy dają alivio.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.