Skocz do zawartości

[manetki 11x] Jaka róźnica między XTR M9000 a XT M8000 a SLX M7000?

wojtas7

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

XTR ma bodajże "plastikowy" cyngiel i jest ciut lżejszy względem XT (technicznie to to samo) , SLX różni się już dość sporo (brak Multi Release i Instant Release a to największe zalety manetek z wyższych grup).

Napisano

Sam się zastanawiam pomiędzy Shimano (RD-M8000 z SL-M8000 lub SL-M9000), a SRAMem (GX przerzutka + trigger). Wracając do tematu, według MTBR, poza wagą i ceną, różnice pomiędzy XT, a XTRem są takie, że drugi ma 4 łożyska, nie 2 jak XT, XTR ma również krótszy skok dźwigni zrucającej na twardsze przełożenia.

Napisano

GX nadal nie jest tańszy od XT. Poza tym, same kółka przerzutki SRAMa kosztują ok 4x więcej niż do XT-ka (wiem, są Narrow-Wide i mają 12 zębów :) ). Sprzęgło w GX (Type 2.1 w wersji 1x11) praktycznie nie ma możliwości regulacji siły, a manetka GX nie ma możliwości zrzucania na raz więcej niż 1 biegu (co przy stopniowaniu kaset 1x11 może mieć mniejsze znaczenie), żeby chociaż umożliwiała ustawienie kąta dużej dźwigni, ale GX też tego nie posiada. Krótko mówiąc, gdyby nie fakt, że SRAM zmienia biegi bardziej wyraźnie, XT byłby oczywistym wyborem. Ponieważ 1x12 szybko nie zejdzie "pod strzechy", chciałbym kupić sensowne przerzutkę i manetkę 1x11, bo reszta i tak będzie przecież do wymiany, ale wybór nadal nie jest dla mnie jednoznaczny. 

Napisano

Jakie występują różnice między najnowszymi XTR XT a SLX? Przeskok cenowy między XT a XTR jest znaczący..

Dzięki.

SLX nie ma zdaje się możliwości regulacji sprzęgła. Z opisów wynika też że obsługuje napędy 10rz przy czym minimalna wielkość największej koronki kasety to 40T

Jakie występują różnice między najnowszymi XTR XT a SLX? Przeskok cenowy między XT a XTR jest znaczący..

Dzięki.

SLX nie ma zdaje się możliwości regulacji sprzęgła. Z opisów wynika też że obsługuje napędy 10rz przy czym minimalna wielkość największej koronki kasety to 40T
Napisano

Niemożliwe! Dobrze, że mnie uswiadomiłeś bo zawsze kręciłem tą baryłką myśląc że to do sprzęgła.

Serio jeszcze nie załapałeś, że to temat o manetkach a nie przerzutce tylnej?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...