frigodaw Napisano 19 Grudnia 2016 Napisano 19 Grudnia 2016 Siema! W marcu tego roku wymieniłem cały napęd w rowerze na nowy. Kupiłem dwa łańcuchy connex 900 9s i zmieniałem je po przejechaniu około 600km. Teraz oba mają łącznie ponad 2500km. Od października zauważyłem że łańcuchy zaczęły rdzewieć mimo ich smarowania, czyszczenia i trzymania w suchym pomieszczeniu +-10*C. Co może być przyczyną tej rdzy? Jasne, że na dworze woda i mróz, ale poprzedni łańcuch który był w rowerze fabrycznie wytrzymał ponad 10k km w 3 lata, używany był non stop i nie było na nim widać rdzy w takim stopniu jak widać na tych dwóch... No i jak tą rdzę usunąć? Patent z cocacolą nie sprawdził się. Pozdro
dran2 Napisano 19 Grudnia 2016 Napisano 19 Grudnia 2016 Co może być przyczyną tej rdzy? Jasne, że na dworze woda i mróz, I sól. używany był non stop To jest cała sztuczka. o i jak tą rdzę usunąć? Rozjeździć. Jak to osad to sam się wytrze, jak są wżery nic nie zrobisz.
frigodaw Napisano 19 Grudnia 2016 Autor Napisano 19 Grudnia 2016 To wciąż zmieniać łańcuch co 600km czy przez zimę przelecieć na jednym?
modrzew Napisano 19 Grudnia 2016 Napisano 19 Grudnia 2016 Jak już zaczął rdzewieć to go zostaw i dorżnij. A następną razą weź 904 albo 908, z tego co pamiętam nie są dużo droższe a mają sensowne powłoki (nikiel).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.