Skocz do zawartości

[napinacz]Napęd alternatywny

AdaskoKross

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć . 

Jako , że odkładam na motocykl , a w zanadrzu mam wydatki w postaci łańcucha (c9) czy też przerzutki XT stwierdziłem , że kolejny raz z rzędu nie wydam kaski na metal . Postanowiłem do raglyeya wsadzić single speeda zakupiłem więc łańcuch Dartmoor core 1/8 (ten szerszy) lecz pojawił się problem . Jak to napiąć ? W końcu nie mam mocowania jak w bmx tylko proste haki. Dokupiłem ten o to napinacz ssp-11 za 20 zł używany . Rozwiązał mój problem ale do czasu . Postanowiłem zabrać ''świnie'' na bike park i cóż się stało ? To , że napinacz nie ma systemu shadow i obija o ramę ( więc zabezpieczyłem kawałkiem elastomera na trytce..) to w dodatku łańcuch spada ( z napinacza) pomiędzy kółkiem napinającym , a prowadnicą . Dzieje się tak jedynie przy wybojach , ale jednak dzieje . 

Jaka alternatywa na ten kłopot ? 

Mój pomysł to zlikwidować napinacz ( zdjęcia tego rozwiązania z napinaczem zamiast przerzutki w google albo kliknijcie w ROWER na moim profilu :P ) i zamiast tego , skrócić maksymalnie łańcuch i  dać napinacz ale na przód ramy . 

Tym sposobem https://www.google.pl/search?espv=2&biw=1280&bih=918&tbm=isch&sa=1&q=rower+enduro+napinacz&oq=rower+enduro+napinacz&gs_l=img.3...5753.6874.0.7010.9.8.0.1.1.0.121.689.6j2.8.0....0...1c.1.64.img..0.3.182...0j35i39k1j0i30k1j0i8i30k1j0i24k1.yJE2uYEEtow#imgrc=HCei6n8DXraeeM%3A  I teraz pytanie czy to dalej będzie napinać . Jeśli nie to to pozostaje mi jedynie zainwestować w profesionalny napinacz łańcucha zamiast przerzutki ( o który ciężko) . 

PS.:D 

Myślałem o czymś takim http://www.bazarek.pl/produkt/16439/517358/napinacz-lancucha-ch-2g.html

Napisano

Mam bardzo podobny napinacz (jeśli nie taki sam) i nie przypominam sobie żeby mi łańcuch spadał. Owszem nie skaczę ale zdarza mi się po lesie jeździć po wertepach.

Sprężyna napinająca sprawna?

Napisano

Sprawna ale podejrzewam , że wina leży w zbyt szerokim łańcuchu który wręcz ślizga się po kółeczku napinającym stąd też pomysł na napinacz w postaci tej rolki co podesłałem . 

Napisano

Witam, swój rower też przerobiłem na single i też miałem problem z napięciem, najpierw wózek od przerzutki ale łańcuch za szeroki, więc szukałem pomysłu i doszło do tego że skróciłem maksymalnie łańcuch a zamiast napinacza na przód przy korbie, zamontowana jest szyjka od butelki. :) I jak na razie działa, przepraszam za trochę rzemieślniczy pomysł ale to musiało być "na już" :)

Napisano

Dalej funkcjonuje ? Jak to wykonałeś ? Jutro ( znaczy dziś) zdejmę ten napinacz  skrócę max łańcuch i sprawcę czy napięcie z przodu zda egzamin .. :-) Single speed oferuje naprawdę wiele .

Napisano

Ale wyjaśnij jeszcze po co tak kombinujesz - chcesz oszczędzać na napędzie? Bo jak na razie kupiłeś drogi łańcuch jednorzędowy, wydałeś 20 zł na napinacz który się nie sprawdza. 

"Profesjonalny" napinacz nie kosztuje majątku - 60-70 złotych. Zamiast niego można użyć jakiejś taniej przerzutki którą zablokujesz w jednej pozycji. 

A do tego łańcuch - nawet nie jednorzędowy ale jakiś tani przerzutkowy. 

Taki zestaw obleci z 4-5 tysięcy kilometrów. 

To naprawdę tak duże wydatki że jest sens kombinować? Jak te 100 zł przybliży Cię w skali roku do motocykla to oszczędzaj jeszcze bardziej ale według mnie nie warto. Zwłaszcza że piszesz o motocyklu, nie jakiejś pierdziawce więc to zakup za minimum kilka tysięcy. 

Napisano

Owszem wydatek nie mały. Nie mam stałej pracy więc każda setka się liczy. 40zł za łańcuch i 20 za napinacz to razem 60 zł z porównaniem do wydatku nowej przerzutki czy i włoskiego łańcuszka jest to spora różnica. Poza tym przerzuciłem się na dirt i typowe zjazdy więc wydatki z kasetami,przerzutkami itp poszły w odstawkę. Mówisz przerzuta ustawiona w jednej pozycji . :-)... Oczywiście miałem ten sposób na slx'ie gs . Ale to jest łańcuch o szerokości 1/8 i po moim majsterkowaniu , okej zmieścił się w wózku przerzutki ale chodziło to dość głośno i jednym słowem wkur***ło , że nie jest tak jak powinno być . Na napinaczu tego nie mam, chodzi cicho.  Skoro mówisz , że ten '' profesjonalny '' napinacz kosztuje 70-80 zł znajdź i pokaż , bo ja ograniczyłem się do znalezienia spp-11 czy jakiś alfinów. I żeby coś się zwróciło trzeba trochę zainwestować jednak ja za single speeda nie zapłaciłem praktycznie nic.  Ba ! Miałem jeszcze na krate browarów . Sprzedałem manetki i resztę szpeju związanego z biegami, i stworzyłem lżejszy rower który jest napędowo praktycznie bezawaryjny no i oczywiście tani.

W dniu 10.12.2016 o 10:26, MikeSkywalker napisał:
wydałeś 20 zł na napinacz który się nie sprawdza. 
Sprawdza , sprawdza !  Tylko nie raz przy bardzo agresywnej jeździe się blokuje (przede wszystkim-szeroki łańcuch i nie mały luz na wózku napinacza), w wyskokach miejskiej dżungli daje rade , ale chce mieć  1.Pewność poprawnej pracy mechanizmu 2.Dobre napięcie łańcucha niemal jak w ramach z poziomymi hakami... A pytanie było jasne  : Czy zastąpienie napinacza zamiast przerzutki na napinacz z przodu ramy mógłby rozwiązać problem . ;-)  Tak więc możesz podesłać te profesjonalne napinacze za 70 zł .. 

A do tego łańcuch - nawet nie jednorzędowy ale jakiś tani przerzutkowy. 
Ta ? Tak też miałem to po 2 tys  był rozciągnięty niczym mięsień odbytu  więźnia. Szeroki łańcuch jest bardziej wytrzymały na rozciąganie ( zwłaszcza , że jest dedykowany do bmx) i proszę cię..40zł za dobry jednorzędowy łańcuch , a zwykły tani za 20-30 zł ?  Odniosę się jeszcze do tego 

Ale wyjaśnij jeszcze po co tak kombinujesz
Waga,funkcjonalność , prostota działania no i koszta . Zresztą kwota za napęd biegowy(przerzutki dwie , łańcuch , kaseta) niekoniecznie muszą iść na moto ... A na wachę chociażby ... Pieniądz to pieniądz gdzie się da to się oszczędza. A z single jestem zadowolony pełni i nie sądzę abym wracał do biegów . Uff chaotycznie napisane ,  to lubię :w00t:  
Napisano

big_C-fakepath-SP-11-1.jpg?lm=1477760038

To jest wersja ze sprezyna. Ale widzialem wersje gdzie sruba sie skreca do haka i napinacz jest nie ruchomo. Czyli nawet na wybojach sie nie buja.

Napisano

Ja miałem również możliwość zamontowania takiego samego jak wyżej, jednak wylądowała szyjka od butelki po wodzie. jednak trzeba użyć szerokich opasek kablowych (trytytek) aby przy mocniejszym nadepnięciu na pedał nic nie strzeliło. Jak na razie ślady zużycia są niewidoczne :) A system działa bardzo cicho

Napisano
  W dniu 10.12.2016 o 13:44, Michal_L napisał:

big_C-fakepath-SP-11-1.jpg?lm=1477760038

To jest wersja ze sprezyna. Ale widzialem wersje gdzie sruba sie skreca do haka i napinacz jest nie ruchomo. Czyli nawet na wybojach sie nie buja.

Mam pewien pomysł który powoduje blokadę  napinacze ( tego co wyżej ) Wykonałem prototyp ale wymiar musi być dokładny co do 0,1 mm . Wróciłem z warsztatu i chyba zamienię ten napinacz z tyłu na napinacz z przodu :-) 

Napisano

Mówiłem o napinaczu Alfine. Ma dwa kółka i problem obijajacego się łańcucha rozwiązany. Będzie tak jak z klasyczną przerzutką ale mniej ustawiania.

Co do napinaczy pod korbę - one też zwykle mają kółko które będzie hałasować na szerokim łańcuchu. W wersjach z rolką będzie lepiej ale ich zadaniem nie jest napinać wydłużający się wraz z upływem czasu łańcuch tylko zmniejszać obijanie i zapobiegać przed dodaniem z blatu korby.

Co do łańcuchów - singlowo robię corocznie kilka tysięcy kilometrów i parę łańcuchów zajechałam - jakieś KMC 6 rzędowe spokojnie zrobiło z 4-5 tysięcy, jednorzędowe za dwie dychy podobnej klasy też działają a staram się tak o nie nie dbać żeby w razie czego bez żalu wyrzucić.

A jeśli polubiłeś jednobieganie to cóż, czas na poziome haki :)

Napisano

W dniu 10.12.2016 o 14:55, MikeSkywalker napisał:
A jeśli polubiłeś jednobieganie to cóż, czas na poziome haki
Oh .. prawda... jednak zakupiłem raglyea stosunkowo nie dawno i żal mi się z nim pożegnać .. Więc kombinuje :-) Pomierzę , wyliczę i dokończę moje sprzęgło napinacz owe domowej roboty :D  Prototyp zdał egzamin ale brakowało tam 0,5mm aby wszystko ładnie było napięte . 
  • 3 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.