Skocz do zawartości

[napęd] M8000 vs NX

Andys

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,

decyzję o wymianie napędu z 2x10 na 1x11 już w zasadzie podjąłem. Korbę też już wybrałem SLX FC-M7000 z tarczą 34T.

Ponieważ kalkulacje przełożeń, poparte testatmi w obecnym napędzie, skłaniają mnie ku blatowi 34T (nie 32T), zamierzam kupić kasetę 11-46T.

Ze względów finansowych i bardziej liniowemu rozłożeniu przełożeń, zdecydowałem się na SunRace MX8, nie Shimanowską M8000.

Mając powyższe ustalenia, przy wyborze przerzutki, manetki pozostaje typowy dylemat SRAM czy Shimano,  :-)

Teraz wybrane przeze mnie warianty:

1. przerzutka RD-M8000, manetka SL-M8000 i łańcuch KMC X11-93

2. przerzutka NX + manetka NX + łańcuch PC-X1

Różnice, o których wyczytałem, podobno przerzutki SRAMa mają wyraźniejszą pracę (mocniejszą sprężynę) niż Shimano, ale za to manetka Shimano umożliwia zrzucanie po 2 przełożenia na raz, czego triggery NX, chyba nie umożliwiają (manetki obrotowe mnie nie interesują). Do obsługi manetek używam tylko kciuka, więc nie ma tu przewagi Shimano ;-)

Może to głupie pytanie, ale czy manetki NX-a posiadają w komplecie obejmę mocującą do kierownicy (hamulce to Shimano, więc manetka musi mieć obejmę)?

Czy przerzutka SRAM NX, dedykowana do kasety 11-42T, obsłuży bez problemu kasetę z największą koronką 46T?

Napęd i tak nie będzie homogeniczny, więc może zrobić jeszcze większy mix, postaci przerzutka NX (jeśli obsłuży kasetę 46T), manetkę SL-M8000, łańcuch PC-X1, podobno napędy 1x11 mają taki sam ciąg linki i można mieszać Shimano ze SRAMem.

Chętnie poznam Wasze opinie, najchętniej poparte własnymi doświadczeniami w konfiguracji napędu 1x11.

Dzięki!

Napisano

Ta kaset Sunrace wcale nie ma bardziej liniowego rozłożenia przełożeń. Ma ogromną dziurę w miejscu, gdzie najczęściej będziemy szukać dokładności stopniowania tj. pomiędzy koronkami 15 i 18. Dziura ta to ogromne 20%, skolei na największych koronkach gdzie dokładne stopniowanie jest zbędne, a wręcz przeszkadza, mamy skromniutkie 13 i 11%. Znacznie lepsza jest XT 11-46 która ma układ bardziej paraboliczny (choć moim zdaniem z za luźnym dołem)

Napisano

Te biegi zapinasz na ścianach +20 stopni. Na takich podjazdach często zmieniamy po dwa, a nie po jednym biegu, nie odczujesz tego tak bardzo jak tej dziury pomiędzy 15 i 18, której będziesz używał na bardziej płaskich odcinkach, bo na takich odcinkach górę bierze dokładność stopniowania.

Moim zdaniem XT także nie jest doskonała, ja bym ją ułożył inaczej (11/12/14/16/18/21/24/28/33/39/46), ale z dwojga złego wybrał bym właśnie XT.

Napisano

Te biegi zapinasz na ścianach +20 stopni. Na takich podjazdach często zmieniamy po dwa, a nie po jednym biegu, nie odczujesz tego tak bardzo jak tej dziury pomiędzy 15 i 18, której będziesz używał na bardziej płaskich odcinkach, bo na takich odcinkach górę bierze dokładność stopniowania.

W sumie, ciężko Ci odmówić poprawności rozumowania, jednak jak by nie patrzeć, napęd 1xX zawsze gdzieś pozostanie kompromisem. Co do koronki 46T będę jej z pewnością używał, gdyż ułożenie w PKWŁ trasy 50km z sumą przewyższeń 1300m, nie jest niemożliwe, a ja planuję blat 34T przy oponach 29x2,25 (zdarza mi się po asfalcie jeździć powyżej 40km/h lub utrzymywać stałą prędkość powyżej 30km/h). W tej chwili używam kombinacji 24x32T (mam jeszcze 24x36T) :-).

Kwestia wyboru kasety SunRace vs Shimano, nie jest kluczowa, gdyż kasetę i tak będę wymieniał za rok. Bardziej chodzi mi o optymalny dobór manetki i przerzutki, z którymi chciałbym się zaprzyjaźnić na dłużej,

zwłaszcza, że kiedyś kasety 10-42T zejdą do normalniejszego poziomu cenowego i wtedy przerzutka SRAMa będzie jak znalazł (mam piasty DT 350, więc zawsze mogę wymienić bębenek na xD).

W sumie bardziej, chodzi mi o porównanie jakości działania, duetu: przerzutka NX z manetką GX vs RD-M8000 i SL-M8000. Rozumiem, że manetka GX ma możliwość zamontowania na obejmie i również zrzuca o jeden bieg na raz?

Napisano

Asfalty, tu tłaśnie ci się przyda precuzja środka kasety. Generalnie zrobisz jak uważasz, ważne by świadomie, bo o to chodzi właśnie.

Generalnie temat doboru przełożeń powinien być równie ważny jak dobór komponentów, bo co nam dają xteery i xjedynki skoro przełożenia nam nie pasują psując całą frajdę z jazdy?

Napisano

Mówisz że góra tutaj nie ma znaczenia? A co powiesz jak na 37 będzie za twardo a na 46 za miękko? 

Jak jedziesz na luzie, to po prostu zwolnisz. Przy ściganiu się masz za słabą nogę ;)

Kwestia gdzie się więcej jeździ i gdzie ta dziura będzie przeszkadzała. Mam akurat przejście 18-15 (kaseta 36-12 przerobiona na 36-11) i jest ono odczuwalne, jeszcze nie bolesne ale wygodniej byłoby mieć większą dziurę na wolniejszych biegach.

Kiedyś jeździłem na wolnobiegu i kasecie MegaRange, tam na najwolniejszy bieg był przeskok 30-40%. Traktowałem go jako coś ekstra do na najtrudniejsze odcinki.

Zabawa w dobór przełożeń wymaga sporego doświadczenia i dobrego poznania swoich potrzeb. Do tego dochodzą koszty wymiany poszczególnych koronek jak ktoś chce się bawić w detale.

Napisano

Szkoda, że nie wypuścili tej kasety z przejściem tak jak zasugerował Arni - ...39/46. Mówiąc krótko poszli po taniości. Z tych dwóch kaset sunrace i shimano, jednak wybrałbym również shimano. Początkowo wydawało mi się, że stopniowanie w Sunrace jest lepsze, ale jednak nie jest.

Napisano

Cóż, faktycznie dopiero teraz uświadomiłem sobie, że 20% różnicy pomiędzy 15, a 18z to duża różnica, spadek kadencji ze 100 na 80 obr./min po zmianie przełożenia musi być odczuwalny. Prawda jest taka, że SunRace`a znalazłem w dużo lepszej cenie niż XT, poza tym podobała mi się wersja z czarną anodą, ale ... macie rację, anodą na kasecie się nie jeździ :-). W sumie Shimano faktycznie należałoby traktować jako kasetę 10 rzędową z dodatkowym, awaryjnym super lekkim przełożeniem na pionowe ścianki. Przez Was zacząłem się zastanawiać, czy nie przejść z blatem na 32T i kasetą 11-42T, wtedy problem przeskoku najlżeszego przełożenia trochę się obniży. Boję się trochę o brak najtwardszego przełożenia, choć obecnie starałem się celowo, do testów, używać najtwardszego przełożenia 38x13, które praktycznie odpowiada 32x11. 

Zmieniając temat, może zamiast wydawać kasę na nową korbę SLX M7000, lepiej byłoby wydać kasę na dobry blat narrow-wide pod obecną korbę SLX 672, "zaoszczędzoną" kasę wydać np. na lepszą kasetę M8000 zamiast M7000 lub przerzutkę GX, zamiast NX? Pytanie, czy Waszym zdaniem linia łańcucha będzie wyraźniej lepsza w dedykowanej korbie 1x11 (M7000), niż w dwurzędowej 672 z założonym blatem NW? Jak z jakością blatów w M7000, niby widać, że ma węższe i szersze zęby, ale profil nie jest tak wyraźny jak w zębatkach Banless, Argon Components, itp.?

Napisano

Wszystko zależy do czego. W codziennej jeździe na 29" wystarczy 32:11, ale czy na zawodach także? 

Mój przykład, na co dzień w zimie mam założoną korbę 32/22 z przebudowaną kasetą 12-32 (bo lepsze stopniowanie). Tyle mi wystarcza, bo nie mam potrzeby zaginania się na jakichś zjazdach itp. Ale w trakcie maratonów założyłem raz korbę 36/22 z seryjną kasetą 12-36 i niestety brakło. Miałem dwa fajne i długie zjazdy ok. -2%/2km i tam mnie chłopaki dojechali. Młynek poszedł, moc spadła i brakło prędkości, grawitacją wszystkiego nie nadrobimy ;) Teraz mam już na ten maraton kasetę 11-36 i ta jedna koronka powinna elegancko załatwić temat. 

Tak jak mówię, wszystko zależy do czego i kiedy, sprawa mocno indywidualna i zmienna, tego nie da się doradzić, potrzebne jest własne doświadczenie.

Waszym zdaniem linia łańcucha będzie wyraźniej lepsza w dedykowanej korbie 1x11 (M7000), niż w dwurzędowej 672 z założonym blatem NW?

Jak do tej 672 dasz zębatkę z offsetem, to LŁ będzie identyczna (ok. 50mm). Dopiero przerobiona korba 3rz na 1rz z taka zębatką mogła by ustawić LŁ na 48mm.

Napisano

Nie ścigam się, nie startuję w maratonach, czasami lubię jedynie pokazać młodszym kolegom, że 40+ letni grubas potrafi jeszcze pocisnąć ;-). Szosę kupiłem, po wspólnym ze znajomymi na szosach 180km wypadzie ze średnią 27,2km/h. gdzie jako jedyny jechałem 29er`m z przełożeniem 38x11. Na co dzień, mam swoją ulubioną pętelkę, raptem 32km, po terenie, w którym praktycznie nie używam młynka, 38x11-36 wystarcza. Masz własne doświadczenia dotyczące różnic w jakości blatów narrow-wide Shimano vs inni producenci, których blat mógłbym wykorzystać do obecnej korby (suport i tak mam nowy)?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...