Skocz do zawartości

[Wolnobieg] Hyperglide Problem przed wymianą

Kubas1983

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam 

Pytanie

Wymieniłem łańcuch ponieważ stary strzelił

Niestety okazuje się że po wymianie wolnobieg przeskakuje więc tez należy go wymienić

Mam kłopot bo szukałem na allegro i nie mogę znaleźć takiego wolnobiegu jaki mam obecnie

zęby które mam u siebie (7 rzędów ) 26.23.20.17.15.13.12  Z przodu mam już założoną nowa korbę 42.34.24 

Na wolnobiegu jet napis Hyperglide - nie wiem czy dobrze mi się zdaje to jest jakiś model Shimanowski .... i z tego co mi się zdaje potrzebny do tego jest specjalny klucz  :(  ale jeśli nawet wywalę ten wolnobieg i będę chciał zamontować inny model (firmy) to czy nie będzie problemu ?

Czy nie będzie problemu i nic nie wpłynie na jazdę jeśli założę 28.24.22.20.18.16.14 ?

Pozdrawiam 

Napisano

Dzięki za odpowiedź

Co do klucza niestety ale nie będzie pasować :(

http://allegro.pl/klucz-do-wolnobiegu-kasety-shimano-hg-super-b-i6567721426.html  takie ustrojstwo będzie pasować

Łańcuch ma 104 ogniwa 

Zdjęcie poglądowe jak wygląda środek , czyli różni się od zwykłego wolnobiegu i kasety :(

Tylko czy jeśli wywalę ten wolnobiego , to czy nie bedzie jakiegoś kłopotu przy zakładaniu nowego, (innego modelu) ?

https://www.google.pl/search?q=wolnobieg+hyperglide&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjqx8LVzJTQAhXJVhoKHX3PCtcQ_AUICCgB&biw=1366&bih=623#imgrc=8Xoo5YC1XRsFMM%3A

Napisano

Po co mu bacik do wolnobiegu?

Obecnie na 100%masz wolnobieg? Jeśli ma zakres od 12 rzeczywiście to pewnie nie jeden kupiec się znajdzie i go sobie zregeneruje,bo to niezły rarytas.

Napisano

Tak wolnobieg

Bylem w rowerowym bo zakładał mi nowy łancuch to potwierdził

Ogólnie rower który kupiłem rzecz jasna używany jest grubym składakiem, nawet zaciski przednie mechaniczne były takie że jak mówiłem nazwę w 3 sklepach rowerowych to łapali się za głowę :) 

co do klucza to nie jestem pewien czy oby ten zwykły byl dobry, zdjąlem kolo z drugiego roweru tam mam normalnie kasetę i rowki sa delikatniejsze więc ten klucz co dałem w linku sądzę że jest właśnie do tego typu kaset.... 

będę ryzykował ;) najwyżej kupię dwa klucze ... 

Napisano

coś mi się zdaje że tam nie ma wolnobiegu ino kaseta. Nie kojarzę takiego wypustu shimano. Może jakaś fotka????

Był kiedyś wolnobieg shimano, który miał najmniejsze nawet 11 :) tylko był za dobry i za tani i go oczywiście szybko przestali produkować...

To co jest na ostatnim zdjęciu, to oczywiście kaseta. Dawaj zdjęcia swojego na nie na lenia z neta, bo czegoś nie dopatrzysz i będzie problem.

Choć nie przejmowałbym się, skoro serwis już rozpoznał wolnobieg.

Napisano

Ups, to jednak kaseta...

Klucz do kaset i bacik - uważaj, bo jak coś się nazywa do wolnobiegów, to czasem ma ciut szersze ząbki.

Tak, kaseta będzie pasować i nawet będziesz miał trochę większą rozpiętość ale pewnie tego nie odczujesz. Zależy jak jeździsz.

Napisano

Dzięki

Pytałem na allegro u kogo zamówiłem z rozpędu wolnobieg, lecz na szczęście nie wysłali więc wymienią , powiedzieli że klucz będzie okej 

Ten rower akurat ma być do katania, czyli górki itp sprawy :)

Napisano

Hmm może i tak

Fakt że ja sam też byłem pewien że to wolnobieg, patrząc na kasetę w swoim drugim rowerze to jednak różnica spora wyglądem. No ale ja się jeszcze uczę ;) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...