johnnyno Napisano 24 Sierpnia 2016 Napisano 24 Sierpnia 2016 Hej, Mam napęd 1x10 składający się z: kasety Sunrise MS3 11-42T (11-13-15-18-21-24-28-32-36-42) zębatki HCC 36T oval przerzutki SLX Shadow+ SGS manetki XT łańcucha KMX X10 HG73 (dodatkowo dokupione 4 najmniejsze koronki do kasety XT 11-13-15-17) Zacząłem z konfiguracją powyżej, wszystko śmigało z tym, że musiałem odsunąć przerzutkę do tyłu (śrubą regulacyjną), żeby obsłużyć na kasecie 42z, bo inaczej łańcuch się blokował miedzy przerzutką a największą koronką. Po przejechaniu ok 600km łańcuch był wyciągnięty na 0.75 więc kupiłem kolejny (taki sam) i założyłem, ale okazało się że przeskakuje na koronce 15z i nie chce się ułożyć, więc kupiłem nową koronkę Shimano XT 15z i założyłem. Kiedy przyszło na kolejny łańcuch, okazało się że ten skacze na koronce 11z więc zrobiłem to samo i wymieniłem koronkę na Shimano XT 11z. Po jakimś czasie zauważyłem, że indeksowanie trochę świruje i często musiałem poprawiać przerzutkę wrzucając 2 w górę, a później zrzucające 1 w dół. Uznałem że po prostu linkę trzeba podregulować i olałem problem.. No i tak jedziłem, do czasu aż na maratonie w Czerwonaku (33 km w błocie) przerzutka przestała pracować (zawalony błotem pancerz zablokował linkę, tak że kombinerkami nie moglem jej wyciągnać ). W trakcie maratonu próbowałem trochę siłowo manetką zmienić bieg, ale po kilkunastu próbach odpuściłem. Jednak po maratonie okazało się, że rozwaliłem manetkę więc kupiłęm nową (xt), założyłem, dodatkowo zrobiłem pełen pancerz z uszczelnianymi końcówkami. I tu zaczęły się problemy. Nowa manetka -> linka -> regulacja i okazuje się że nie idzie wyregulować przerzutki. Jak naciągnę linkę to biegi idą w górę, ale później nie chcą schodzić w dół bo jest zbyt mocno naciągnięta. Z kolei jak poluzuję linkę baryłką to biegi w górę nie chcą wchodzić za pojedynczym kliknięciem manetki, za to w dół jest ok. Po wielu próbach wpadam na pomysł, że to może pomieszane koronki powodują ten problem (może wcześniej to też była przyczyna problemów z indeksacją). Zakładam więc wszystkie oryginalne koronki Sunrace, reguluję przerzutkę i śmiga (poza ospałym zrzucaniem z koronki 13z). No to wymieniam teraz 4 najmniejsze koronki na XT, regulacja i wszystko chodzi poza 11 -> 13, która nie chce wchodzić wyżej pomimo mocno naciągniętej linki. Ale co zauważyłem to przy niektórych kliknięciach manetką wskakuje błyskawicznie (1 na 20 kliknięć), więc możliwe że w trakcie tych manewrów pomieszałem koronki. Przemyślenia: sprawdzić na innym łańcuchu? pomieszane koronki Sunrace z Shimano XT mogą stanowić problem? zajechane zęby dolnego kółka przerzutki mogą powodować problem (załączone zdjęcie)? krzywy hak? krzywa/uszkodzona przerzutka? Wiem, że niezłe kombinacje, ale już odchodzę od zmysłów powoli Help me please...
piciu256 Napisano 24 Sierpnia 2016 Napisano 24 Sierpnia 2016 no ten maraton był zabójczy dla sprzętu, ciężko się nie zgodzić sprawdź czy hak jest prosty, zdemontuj go i połóż na polskiej powierzchni, wymieniłeś linkę, a pancerz też jest nowy? jak nie to leć do sklepu bo to pancerz najbardziej się niszczy w błocie, a nie linka, jak nic nie pomoże to może rzeczywiście przerzutce się dostało, spróbuj psiknąć wd40 na swożnie, może tam coś ciężko chodzi. Tapnięte z mojego Mi3. jeśli napisałem coś dziwnego to wina autokorekty.
johnnyno Napisano 24 Sierpnia 2016 Autor Napisano 24 Sierpnia 2016 Wszystko wymienione - linka, pancerze, końcówki. Nawet manetkę mam nówkę, bo poprzednią zniszczyłem na maratonie :/
piciu256 Napisano 24 Sierpnia 2016 Napisano 24 Sierpnia 2016 najlepiej by było jakbyś miał tylna przerzutkę na podmianę, popytaj znajomych- może ktoś użyczy swojej Tapnięte z mojego Mi3. jeśli napisałem coś dziwnego to wina autokorekty.
johnnyno Napisano 24 Sierpnia 2016 Autor Napisano 24 Sierpnia 2016 A czy sam łańcuch może powodować takie problemy? Bo w sumie z każdym łańcuchem jedzilem na różnych kombinacjach koronek...
kidot Napisano 24 Sierpnia 2016 Napisano 24 Sierpnia 2016 Zacznij od sprawdzenia haka. To jest podstawa ma bardzo duże znaczenie w napędzie.Kółeczka też mają wpływ ale w mniejszym stopniu . W przerzutce zobacz czy wózek idzie prosto do koronek.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.