Skocz do zawartości

[korba/kaseta/łancuch] Wymiana napędu

Ciapollo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam, posiadam rower HaiBike Attack RC z 2011 roku, dość sporo przejechałem na nim km i nie było ani razu wymieniane podzespoły napędowe, typu łańcuch kaseta i zęby z korby. 
Rok temu w kasecie pojawiły się luzy, znajomy kolarz rozebrał ją poskręcał i było dobrze po około 800km znów pojawia się taki sam problem, cała zaczyna się ruszać a przy większych dziurach słychać stukanie. Więc czas najwyższy zrobić z tym porządek. 
Chce wymienić kasetę z tego co się orientuje to Shimano HG 81, 11-36 z., 10-biegów. Kasetę kupić taką samą czy jest coś lepszego? 
Łańcuch Shimano HG 74 nawet zalecane bo przy pewnym poślizgu wcięło mi go w pedał i musiałem prostować. Kupić taki sam czy jest coś lepszego?
Co do korby siedzi tam Shimano Deore XT M 770, Hollowtech II, 42-32-24 i tu pytanie czy jest możliwość zwiększenia górnej zębatki na większa bo ostanio brakuje mi biegów.
Przeważnie używam biegów 3x10 na prostych i osiągam 30km/h przy większym pedałowaniu dociągnę 40km ale jest z tym ciężko, maksymalnie rozhuśtałem go do 50km. 
Pod górki schodzę na 3x8. Zadko wrzucam 2 bieg na korbie, chyba że jadę z znajomymi po lesie to i tak mam 3 zarzucona. (70% droga 30% las)
I tu pytanie jak by to wszystko wyszło budżetowo czy warto się bawić w zamianę, o ile będzie taka możliwość.
Chce na tym rowerze jeszcze ten rok objechać no chyba że rzeczywiście zmiany pójdą na lepsze to jeszcze kolejny rok, potem przesiadka na coś cross-owego, akurat z tego rocznika Merida crossway 900 mi sie spodobała no ale funduszy brak więc trzeba mojego wiernego MTB doprowadzić do ładu.

Dziękuje za pomoc i pozdrawiam bo to mój pierwszy post :)

8e4a845aeae44ce2med.jpg

65f5113b4e894a21med.jpg

14f4b65caeb9c71cmed.jpg

9db1709a64ebf2ecmed.jpg

03d78ae65df06bc9med.jpg

1726f7c4aef2d201med.jpg

23df2c5ba7479ba8med.jpg

• Mod Team
Napisano

Daćsie da bo do tej korby sa 48, jednak musiał być zmienić przerzutkę. Kupić zebatki 48/36/26 i zamontować przerzutkę 9sp.

Napisano

Jeśli nie jeździsz na najmniejszym blacie to go nie kupuj.Nowa przerzutka powinna to ogarnąć.Poza tym,chyba jej wcale nie używasz.A jeśli ma to być na rok,to brał bym najtańszą kasetę i łańcuch

Napisano

Czyli przy zmianie zębów na korbie będę musiał dokupić tylną przerzutkę hmm to rośnie znów cena, więc jednak pozostanę przy tym co mam jedynie wymienię kasetę łańcuch i górną zębatkę z korby. 

Tatanka co byś polecił z tańszych rozwiązań? Bo aktualnie znalazłem tylko to:

Kaseta - https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/lancuchy-kasety-wolnobiegi/kasety-rowerowe/p,kaseta-deore-cs-hg62-10-rz-shimano,46249.html

Łańcuch - https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/lancuchy-kasety-wolnobiegi/lancuchy-rowerowe/p,lancuch-deore-xt-cn-hg95-116-ogniw-10rz-pin-shimano,197302.html

Tarcza - https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/rowerowe-mechanizmy-korbowe/tarcze-i-czesci/p,tarcza-mechanizmu-korbowego-deore-xt-fc-m770-shimano,568128.html 

Napisano

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...